Logo peperbus.nl


Paul Gellings met zijn verhalenbundel die zaterdag wordt gepresenteerd. (Foto: Eva Posthuma)
Paul Gellings met zijn verhalenbundel die zaterdag wordt gepresenteerd. (Foto: Eva Posthuma)

Verhalenbundel Paul Gellings biedt inkijkje bij vreemde figuren

Na zeven romans en vijf dichtbundels presenteert Paul Gellings zaterdag zijn eerste verhalenbundel: 'Zondagavondbuurt'. Hij keert daarmee terug naar een oude liefde. "Op de middelbare school en als student schreef ik al korte verhalen, door de jaren heen heb ik er vrij veel geschreven. Ik had eigenlijk de ambitie om schrijver te worden van korte verhalen maar dat is om de een of andere reden in het slop geraakt." Toch vlamde de hartstocht snel weer op, de schrijver uit Zwolle had er lol in. "De manier van schrijven is speelser, ik heb me uitgeleefd." Voor lezers is dat goed nieuws. Ze maken kennis met "uiteenlopende en vreemde figuren."

(Door Joop de Haan)

Het publiceren van korte verhalen was een idee van Gellings' uitgever Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage. "Ik beklaagde me vorig jaar bij hem dat de roman waar ik toen mee bezig was, was gestrand en dat ik voorlopig geen nieuw werk voor hem had. Hij vroeg toen of ik geen korte verhalen had liggen. Ik had alleen oude verhalen, maar hij vond het geen probleem als ik die zou pimpen."

Gellings zag het aanvankelijk niet zitten. "Ik dacht dat korte verhalen geen populair genre is. Maar volgens mijn uitgever is het korte verhaal juist in opkomst. Je hebt er de Biesheuvelprijs voor, bundels worden weer meer besproken. Het is iets van deze tijd, waarin alles snel moet. Je kunt 's avonds voor het slapen gaan een verhaal lezen. Dan heb je eigenlijk een klein boekje gelezen."
Thuis ging Gellings aan de slag. "Ik ging graven in lades en kwam allerlei oude verhalen tegen die ik heel lang niet had gelezen. Ook half afgemaakte verhalen. Het viel niet tegen, zeg ik in alle bescheidenheid. Maar je ziet wel de jeugdige onbeholpenheid. Die heb ik weggepoetst, clichés en woordherhalingen. Ik heb ook een verhaal van de ik-vorm in de hij-vorm gezet, omdat dat beter werkte. Ik heb wel opgepast niet het breekijzer te zetten in de oorspronkelijke spontaniteit. Want dan help je het verhaal om zeep. Ik ben er niet met de botte bij doorheen gegaan, maar heb het fileermes gebruikt."

Gaandeweg kreeg Gellings er zoveel plezier in dat hij ook nieuwe verhalen ging schrijven. "In de bundel staan zeven nieuwe en zeven, zeg maar geremasterde, verhalen."

Het is Gellings, kortom, goed bevallen. "Het is heel anders dan het schrijven van een roman. Je hebt eerder de bevrediging dat je iets voltooid hebt. Bij een roman kun je lang worstelen met de vraag of je gaat stranden. Een kort verhaal biedt je ook de vrijheid om er ineens een punt achter te zetten en te eindigen met een rafelrand, een open einde. De manier van schrijven is speelser, ik heb me ook wel uitgeleefd, er is meer ruimte m te experimenteren. Als het te gek werd, stopte ik en ging verder met een volgend verhaal. "

De oude, bewerkte, en nieuwe verhalen staan door elkaar. "Ik denk niet dat lezers het verschil zien. Misschien dat je mijn eerdere verhalen wel kunt herkennen aan het realisme dat er nog inzit. In de nieuwe verhalen is dat magisch realisme: sprookjes, gekke dingen, dingen die niet kunnen, magie. Zoals de krokodil het zwembad of het lijk in de kast van een pension. Dat is een krankzinnig verhaal, ik heb het geschreven in de flow die ik kreeg toen ik er plezier in begon te krijgen."

Gellings deed gemiddeld twee dagen over het opzetten van een verhaal. "Verhalen bestaan ook uit twee delen. Eerst de inleiding, de lezer invoeren in het verhaal. Dan het tweede deel met iets verrassends. Maar dan is het niet af, het staat in klad. Dan ben ik nog minimaal drie weken bezig."
De titel 'Zondagavondbuurt' komt uit het verhaal 'De scherprechter'. "Het gaat over een man die op zondagavond door wijken dwaalt. Ik had er de Caspar Fagelstraat, bij de Meppelerstraatweg voor in mijn hoofd. Dat is een Zondagavondbuurt. Ik vind het een mooi woord, je kunt je er van alles bij voorstellen, het wandelen, het naar binnen kijken bij mensen. De verhalenbundel biedt dat ook, een inkijkje in het leven van vreemde figuren."

'Zondagavondbuurt' wordt zaterdag 20 mei vanaf 17.30 uur gepresenteerd bij Boekhandel Westerhof in het Maagjesbolwerk. Henk Klompenmaker zal dan zingen. "Zijn melancholieke jazzliedjes passen perfect bij 'Zondagavondbuurt', vindt Gellings.

reageer als eerste
Meer berichten