Logo peperbus.nl


De Scheller en Oldeneler buitenwaarden. (Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta)
De Scheller en Oldeneler buitenwaarden. (Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta)

Publieksdag Ruimte voor de Rivier

Na vele jaren van voorbereiding en uitvoering staan nu ook de laatste punten op de i en is het grootschalige project Ruimte voor de Rivier Zwolle helemaal klaar. Om dit moment te markeren en de nieuw ingerichte gebieden langs de IJssel symbolisch terug te geven aan de Zwollenaar houdt Waterschap Drents Overijsselse Delta op zaterdag 20 mei een publieksdag. Op deze dag kunnen bezoekers 'de nieuwe uiterwaarden' op drie manieren beleven: via een uiterwaardenwandeling (met theater), via een fietsroute én via een korte boottocht.

De Vreugdehoeve, Zalkerveerweg 20, is het startpunt van een uiterwaardenwandeling (5 km) door het deelgebied van de Dijkverlegging Westenholte, in de buurtschap Spoolde. Waar voorheen dit gebied niet vrij toegankelijk was, is het dat nu wel. Over laarzenpaden (onverharde wandelpaden) kunt een rondje uiterwaard worden gewandeld, tot aan de IJssel aan toe. Deze wandeling is op meerdere plekken aangekleed met theater. Starten met deze wandeling kan tussen 11.00 en 13.00 uur.
De laarzenpaden zijn niet geschikt voor rolstoelen, scootmobielen en kinderwagens. Honden zijn niet toegestaan.


Bij de loswal van Grind- en zandhandel Bos bv. aan de Geldersedijk in Hattem kan tussen 10.00 en 16.00 uur op een boot worden gestapt die naar één van de gegraven nevengeulen in Schelle-Oldeneel vaart (en weer terug). Een bijzondere activiteit, aangezien de geulen normaal gesproken zijn afgesloten. De boot biedt een prachtig overzicht over het gebied nabij spoorbrug De Hanzeboog. Ter plekke kan desgewenst een keuze worden gemaakt uit de verschillende vaartijden en daarvoor een plek worden gereserveerd.
De loswal ligt onderaan de oude IJsselbrug aan Hattemse zijde. Vanuit Zwolle na de brug rechtsaf de Geldersedijk op. De loswal ligt dan aan de rechterkant van de weg.

Bij de Nieuwe Bierton (Schellerbergweg 27, Zwolle) start een fietstocht van 20 kilometer. Daar wordt ook de routekaart uitgegeven. Op de pedalen fietsten de deelnemers een rondje Ruimte voor de Rivier, inclusief twee keer een gratis oversteek met de pontjes bij Hattem en Zalk. Deze fietstocht passeert zowel het deelproject bij Schelle-Oldeneel als bij Westenholte/Spoolde. Starten kan tussen 11.00 en 13.00 uur.

De uiterwaarden langs de IJssel bij Zwolle hebben de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. Met het verleggen van een dijk en het graven van nevengeulen, is het gebied veiliger tegen hoogwater. Ook zijn de uiterwaarden meer toegankelijk gemaakt voor natuurliefhebbers, wandelaars en overige recreanten.

reageer als eerste
Meer berichten