Logo peperbus.nl


De wandelroute biedt zoveel mogelijk zicht op de IJssel en de uiterwaarden. (Foto: Dolf Logemann)
De wandelroute biedt zoveel mogelijk zicht op de IJssel en de uiterwaarden. (Foto: Dolf Logemann)

Wandelroute voert langs hele lengte IJssel

Wandelaars kunnen dit seizoen hun hart ophalen aan een nieuwe langeafstandsroute langs de IJssel. Dit IJsselpad loopt over de hele lengte van de IJssel vanaf het splitsingspunt bij Westervoort tot aan het einde van de IJsseldelta, bij Ramspol, voorbij Kampen. De route zorgt voor 177 kilometer wandelplezier in het afwisselende landschap van de IJsselvallei met zijn prachtige vergezichten en zijn eeuwenoude Hanzesteden.

De route van het IJsselpad is een initiatief van wandelliefhebber Dolf Logemann uit Zutphen. Hij zette een wandelroute langs de IJssel uit waarbij zoveel mogelijk zicht is gehouden op de IJssel en de uiterwaarden.

Waar dat niet lukte, bijvoorbeeld omdat delen ontoegankelijk zijn voor wandelaars of vanwege teveel autoverkeer, werd steeds een landschappelijk aantrekkelijk alternatief gevonden in het nabije achterland.

Het IJsselpad blijft over de gehele lengte aan de oostkant van de rivier. Daar is voor gekozen omdat de dijk aan die kant van de IJssel minder vaak in beslag genomen door drukke wegen. Bovendien is er meer ruimte voor nieuwe routedelen die nog niet in een ander langeafstandspad voorkomen.

Waar de bestaande langeafstandswandelpaden de beste oplossing bieden heb ik daarvan gebruik gemaakt. Zo komen delen overeen met het Hanzestedenpad, het Graafschapspad, het Trekvogelpad en het Maarten van Rossumpad. Dat neemt niet weg dat het overgrote deel van de IJsselroute nieuw is en niet overeenkomt met een bestaande route.

Het IJsselpad is opgedeeld in elf etappes en enkele varianten. Elke etappe begint bij een NS-station of bushalte en is dus gemakkelijk te bereiken. Het IJsselpad is te lopen als meerdaagse wandeling of als dagwandelingen van 11 tot 20 kilometer met aansluiting met het openbaar vervoer.

De route begint bij het punt waar de IJssel zich bij Westervoort van de Rijn afsplitst en het eindigt bij Ramspol, aan het einde van de IJsselmonding. De route is niet gemarkeerd, maar in een routebeschrijving wel helder beschreven.

Aan deze beschrijving is veel informatie toegevoegd over onder meer het ontstaan van de IJssel, de geschiedenis van de Hanze, de flora en fauna en de geologie van het IJsseldal, maar bijvoorbeeld ook over de IJsselinie en IJsselvocabulaire; woorden die typisch zijn voor rivieren in het algemeen en de IJssel in het bijzonder. Daardoor gaat het fraaie landschap al wandelende steeds meer tot de verbeelding spreken.

Auteur Dolf Logemann is van huisuit ecoloog. Van beroep is hij adviseur ecologie en natuurbeleid bij een groot adviesbureau. Hij woont in de gemeente Zutphen, dus aan de rand van de IJsselvallei.

Deze wandeling is ontstaan uit zijn enthousiasme voor het wandelen en voor het landschap van de IJssel. In 2015 is hij begonnen met het bedenken, verkennen en uitschrijven en -tekenen van het IJsselpad.

In 2016 heeft hij het pad samen met vrienden gelopen, onder meer om de beschrijvingen te controleren.

De route begint in Westervoort en loopt via Giesbeek, Doesburg, Dieren, Olburgen, Baak, Zutphen, Gorssel, Deventer, Olst, Wijhe, Zwolle en Kampen naar Rampspol.

Meer informatie is te vinden op www.ijsselpad.nl. Gedetailleerde routebeschrijvingen en kaarten van de route zijn te downloaden via www.wandelzoekpagina.nl/ijsselpad. Via de site www.ijsselpad.nl is ook een (papieren) wandelgids met de routebeschrijving, interessante weetjes en kaarten van het IJsselpad verkrijgbaar.

reageer als eerste
Meer berichten