Logo peperbus.nl


Gerard Nijkamp (rechts) en Ron Jans na afloop van de wedstrijd tegen Heerenveen van afgelopen zondag. Nijkamp: "Gelukkig hebben we het op eigen kracht af kunnen maken en konden we Ron het afscheid geven dat hij verdient."(Foto Henry Dijkman)
Gerard Nijkamp (rechts) en Ron Jans na afloop van de wedstrijd tegen Heerenveen van afgelopen zondag. Nijkamp: "Gelukkig hebben we het op eigen kracht af kunnen maken en konden we Ron het afscheid geven dat hij verdient."(Foto Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Realistische Gerard Nijkamp telt zijn zegeningen

Een tamelijk moeizaam seizoen voor PEC Zwolle zit er bijna op. Technisch directeur Gerard Nijkamp gaat deze jaargang nog eens kritisch evalueren, maar kijkt ook alweer vooruit. De lijstjes met potentiële versterkingen zijn klaar. "Als we daar nu nog mee moesten beginnen, waren we te laat."

(Door Erwin Dijk)

Of het een felicitatie waard was, dat PEC Zwolle zich één speelronde voor het einde van de competitie verzekerde van nog een jaar Eredivisie? "Handhaving was nog altijd de hoofddoelstelling van de club. Dat was de afgelopen jaren ook al zo, maar toen was er op bepaalde momenten duidelijke aanleiding om de doelstelling naar boven toe bij te stellen, bijvoorbeeld richting het halen van de play-offs. Nu was die aanleiding er niet, dus vind ik dat we moeten koesteren wat we hebben. In die zin is een felicitatie volgens mij dus wel op zijn plaats."

Het was zondag tegen SC Heerenveen een 'heftige' laatste thuiswedstrijd van het seizoen in het MAC3PARK Stadion, waarin spanning, opluchting, feestvreugde en een vleugje weemoed om voorrang streden. Zekerheid van lijfsbehoud was een voorwaarde om met een gerust hart afscheid te kunnen nemen van scheidend trainer Ron Jans. Nadat een strijdend PEC Zwolle met tien man de 2-1 over de streep had getrokken en een emotionele Jans aan het publiek had laten weten zijn periode bij PEC 'nooit, nooit' te zullen vergeten, volgde een innige omhelzing met Nijkamp.

"Ik kan die emotie best begrijpen, want ik had zelf ook best moeite om mijn tranen in bedwang te houden. Gelukkig hebben we het op eigen kracht af kunnen maken en konden we Ron het afscheid geven dat hij verdient. Hij heeft vier jaar lang zijn ziel en zaligheid in deze club gelegd. PEC Zwolle is in die tijd gegroeid, we hebben prachtige pieken beleefd en daar is hij natuurlijk een belangrijke speler in geweest."

De opluchting over het veiligstellen van het zesde seizoen Eredivisievoetbal op rij neemt niet weg dat Nijkamp en de zijnen hun gedachten nog eens kritisch over de huidige moeizame jaargang zullen laten gaan. "Clubs als PEC Zwolle moeten creatief zijn op de transfermarkt. Wanneer je voetballers met een smetje op hun carrière de kans geeft om hier de draad weer op te pakken, kan er ook wel eens een tegenvaller tussen zitten. Daarnaast hadden we met bijvoorbeeld Mustafa Saymak, Ryan Thomas, Youness Mokhtar en Stef Nijland teveel spelers die vooral bezig waren met fit worden in plaats van met de echte voorbereiding op de competitie. Het gebrek aan fitheid loopt dus wel als een rode draad door het seizoen. Daar hebben we overigens tijdens het trainingskamp in de winterstop hard aan gewerkt en in de tweede seizoenshelft hebben we dan ook betere resultaten gehaald. Uiteindelijk staan we met de dertiende begroting op de dertiende plaats, dus in technisch en financieel opzicht staan we waar we thuishoren."

'Witte vlekken'

Met de bejubelde trainer namen zondag ook tweede doelman Kevin Begois en de huurlingen Calvin Verdonk, Hachim Mastour, Django Warmerdam en Queensy Menig afscheid van het Zwolse publiek. Het vertrekkende vijftal opgeteld bij de vraagtekens die er achter een aantal gerenommeerde namen staan, toont eens te meer aan dat de technisch directeur een drukke zomer tegemoet gaat. Zo lieten Thomas en Saymak al weten een stap hogerop komende zomer wel te zien zitten.

"Voor die jongens kunnen we nu nog een transfersom krijgen, dus als er voor hen mooie clubs komen dan zijn we bereid om daar aan mee te werken. Dat geldt overigens ook voor Youness Mokhtar."

Tegelijk hoopt Nijkamp een aantal andere ervaren spelers wel aan boord te houden. Zo is hij al in gesprek met Danny Holla en Dirk Marcellis. De van Juventus gehuurde Ouasim Bouy liet al weten na tal van verhuurperiodes wel eens toe te zijn aan wat stabiliteit in zijn carrière. "PEC Zwolle is voor hem zeker een optie. We gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. Over Nicolai Brock-Madsen wordt later een besluit genomen."

Met de handhaving op zak kan Nijkamp samen met de nieuwe coach John van 't Schip de komende tijd tevens spijkers met koppen slaan op de transfermarkt. "We hebben de laatste maanden in beeld gebracht wat de mogelijke scenario's zijn en waar de 'witte vlekken' in het elftal ontstaan. De lijstjes met mogelijke nieuwe spelers zijn klaar. Als we daar nu nog mee moesten beginnen, was het te laat geweest."

reageer als eerste
Meer berichten