Logo peperbus.nl


Margriet Bruggemans (links) en Cindy Oudshoorn. (Foto: Eva Posthuma)
Margriet Bruggemans (links) en Cindy Oudshoorn. (Foto: Eva Posthuma)

De magie van het Frion Festival

"Het festival is vijf jaar geleden op poten gezet omdat geldstroom voor cultureel activiteiten binnen wat Frion minder werd. Vrienden van Frion, de sponsors, hadden bedacht dat we iets met cliënten gaan doen en zo een bedrag ophalen. Dat geld wordt gebruikt om leuke activiteiten te kunnen organiseren, zoals een sportdag of een muzikale activiteit."

(Door Joop de Haan)
Margriet Bruggemans en haar muzikale partner Reinder van Raalte werden vanaf het begin bij de organisatie gehaald voor de muziek. "Dat is op een positieve manier uit de hand gelopen. Het is nu niet meer weg te denken." Zangeres Cindy Oudshoorn is later bij het festival betrokken. "Ik haak aan bij dingen die ik kan doen. Zoals jureren bij de audities, besprekingen bijwonen. En zingen natuurlijk."
Het Frion Festival begint met een markt. Margriet: "Die wordt rond de Spiegel gehouden en bij slecht weer in de foyer. Daarna is er theater in de foyer. Cliënten van Frion doen om en om een voorstelling."
"Insteek van het muzikale gedeelte is dat clienten zelf meedoen", zegt Cindy. "Zij komen op podium te staan en omdat ze dat niet alleen kunnen hebben we artiesten benaderd om met hen een lied te zingen. Het gaat niet om de artiest, het gaat om de Frion-artiest. Hun zang, dans en acteren staat centraal."

Want de cliënten kunnen veel. "Het is fantastisch wat er allemaal voorbij komt. Dat is de magie van dit festival. Mensen worden tot tranen toe geroerd. De artiest vindt het fantastisch, maar de cliënt ook."
De cliënten zijn al in januari begonnen met audities. "We kijken of het voor de cliënt haalbaar is om op het podium te staan, want er komt veel stress bij", legt Margriet uit. "Er is vaste groep die zich altijd aanmeldt. Die vinden het zo ontzettend leuk, daar kunnen we niet om heen. Daarna gaan we artiesten benaderen. Die koppelen we dan aan cliënt waarvan wij denken dat het mooi past. Aan de hand daarvan stellen we het programma samen."

De cliënten repeteren met de artiesten. "Ze worden gecoacht door de artiesten", zegt Cindy. "Die steken er echt een hoop tijd in en vinden het ook leuk. Ik sprak Rico, en die was zo verrast door de cliënt. Hij was ontroerd toen hij hem voor het eerst hoorde. Hij gaat belangeloos drie maandagavonden in Hedon met hem repeteren."In eerdere edities van het festival werden artiesten uit Zwolle benaderd. Margriet: "Dit jaar zijn we out of the box omdat het een lustrumjaar is. We hebben nu Syb van der Ploeg , Rico & Sticks, Gerson Main, de 3FM-singer-songwriter. Maar dus ook Cindy, en ik treed op met mijn koor Peppersweet."
En de Zwolse Toppers. "Dat zijn Henk Klompenmaker, Henri van Velzen en Leen Ripke. Dit jaar gaan ze met drie cliënten een Volendamse medley doen. Dat kan alleen maar succesvol zijn." De artiesten worden begeleid door het combo van van Reinder van Raalte, of door het Thomas Orkest. "Dat wordt heel spectaculair."

Zo ervaren de cliënten het festival ook. Cindy: "Het is onvoorstelbaar hoe gelukkig je de cliënten maakt. Op het podium maar ook die er op een andere manier bij betrokken zijn." Cindy treedt zelf op met cliënt Mirjam. "En Ik doe backing vocals met Margriet en met haar en twee cliënten doe ik ook K4. Dat hebben we twee jaar geleden ook gedaan en we hadden de grootste lol."

reageer als eerste
Meer berichten