Bauke Liefers. "Ik put moed uit het schrijven van gedichten."
Bauke Liefers. "Ik put moed uit het schrijven van gedichten."
Peperkorrels

Peperkorrels: Bauke Liefers vat zijn chaos in gedichten

Er gaat met enige regelmaat wat mis in de zorg voor mensen. Maar…, gelukkig gaat er ook heel veel goed. En dat haalt het nieuws minder vaak. In Zwolle wemelt het van allerlei vormen van begeleid,beschermd of beschut wonen. Wat voor term je er op plakt, maakt voor deze Peperkorrels niet veel uit. Het is een zegen dat wanneer om wat voor reden dan ook je lijf of je geest jou in de steek laat, er in Zwolle altijd wel een voorziening is te vinden waar je veilig en ondersteund kunt leven.

Het verhaal van Bauke Liefers is daar een goed voorbeeld van. Na allerlei omzwervingen woont hij nu in De Koppels in de wijk Aa-landen. Een plek waar je onder begeleiding zo zelfstandig als mogelijk kunt wonen.

Deze voorziening van InteractContour telt 31 appartementen. Ieder appartement bestaat uit een zit-/slaapkamer met bescheiden keukentje en een aangepaste badkamer met douche en toilet. Elke vleugel heeft een gemeenschappelijkeruimte. En er is een tuin.

In één van die woningen huist Bauke Liefers. Zijn leven verliep vanaf zijn geboorte rimpelloos. Hij was een gelukkige jongen die opgroeide in Hattem. Later verdiende hij zijn geld met de verkoop en verhuur van films.

In zijn vakanties reisde hij met zijn Citroën Ax door Europa. Bauke leidde een onbezorgd leven met veel vrienden en vriendinnen. Hij raakte verliefd of een beeldschone Française. Ze brachten veel tijd met elkaar door op het strand in de buurt van Montpellier. Een mooie toekomst lonkte.

Tot die inktzwarte maandag 26 juli 1997. Bauke herinnert zich nog alles. Hoe het noodlot toesloeg en er 'iets in hem brak". Hij had het gevoel dat hij werd verbrijzeld door angstaanvallen. Met veel moeite keerde hij naar zijn veilige omgeving in Hattem terug. In de hoop dat het wel zou overtrekken.

Bauke kwam in het medische circuit terecht en pas na jaren werd de juiste diagnose gesteld: multiple sclerose. De bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd en dat herstelt nooit. Bauke kwam in een rolstoel terecht en was vanaf die tijd aangewezen op beschermde woonvormen. Maar hij leeft en is blij en trots nog zo veel mogelijk zelfstandig te kunnen leven.

Hij is nog één keer terug geweest naar Montpellier. Zoals hij het zelf zegt: "naar de plaats waar zijn kruisvaart begon. Om te overdenken of het leven nog zin had".

Hij noemt zichzelf een realist maar gelooft toch ook in wonderen. Want dat overkwam Bauke. Hij vond woorden bij zijn bewustwording van de chaos in zijn lijf. Dat gevoel schreef hij op en zo vormde hij gedichten.

Confronterend, maar met een intensiteit en zelfkennis die zeldzaam is. Uiteraard is ieder mens uniek, maar het gevoel dat Bauke Liefers in zijn gedichten aan de lezer meegeeft, is buitengewoon ontroerend.

Hij geeft zijn zielsgeheimen die ver waren weggestopt de ruimte. Eerst in de bundel 'De Zoektocht', een titel die voor zich spreekt.

Zijn tweede boekje heet 'Vertrouwen' waarin hij zijn strijd, zijn gevecht en zijn overwinning aan de lezer laat zien. Hij noemt het zelf een wonder dat hij vanuit zijn diepe crisis moed heeft weten te putten uit het schrijven van gedichten.

Zo snijdt het mes aan twee kanten. Zijn gedichten raken de lezer en Bauke krijgt houvast aan iets waar hij geen grip op had.

Voor dit verhaal mag ik van Bauke citeren uit zijn gedichten. Dat doe ik uit het gedicht 'Vlinder" waar hij de vlinder vraagt:

"Trouwens, hoe ga jij om met tegenwind?
Blijf je dan rusten tot de wind voorbij is?
En laat je zo alles langs je heen waaien?
Wat een stijl van leven.

Ik doe mijn best lieve vlinder,
Maar toch………één keer ruilen.
't Is zwaar mijn vlinder".

Bauke Liefers is 42 jaar en lijdt al bijna 16 jaar aan MS. Deze ziekte heeft ertoe geleid dat de rolstoel voor hem het middel is om zich voort te bewegen. Humor en schrijven houden hem op de been. Dat is niet altijd makkelijk. Zijn bundels zijn verkrijgbaar bij iedere boekhandel. Voor meer informatie: www.baukeliefers.net

Meer berichten