Logo peperbus.nl


Jael de Jong Weissman en Marlies ter Beek vertelden aanbieders van cultuur hoe ze om kunnen gaan met kinderen met een 'rugzakje'. De bijeenkomst in de Hobbemaschool was ter voorbereiding op festival Woest, dat begint op 29 mei. (Foto: Frans Paalman)
Jael de Jong Weissman en Marlies ter Beek vertelden aanbieders van cultuur hoe ze om kunnen gaan met kinderen met een 'rugzakje'. De bijeenkomst in de Hobbemaschool was ter voorbereiding op festival Woest, dat begint op 29 mei. (Foto: Frans Paalman)

Iedereen is anders op Festival Woest

'Iedereen is anders' is dit jaar het thema van Cultuureducatiefestival Woest. Het festival voor scholieren en anderen wordt gehouden van van 29 mei tot en met 2 juni. Om de aanbieders van cultuur daarop voor te bereiden, kregen al een workshop Kunsteducatie en Diversiteit van het Teacherscollege Windesheim.

(Door Alie de Vries)

Dat ze allen workshops geven aan scholieren is de overeenkomst tussen de cursisten die deze avond bijeen komen in de Hobbemaschool. Verder zijn ze in alle hoeken en gaten van de kunstwereld actief. Van fotografie, dans, toneel tot beeldend kunstenaars. Omdat ze tijdens hun lessen te maken krijgen met kinderen met rugzakjes' willen ze deze bijscholing graag volgen.

"Kinderen met gedragsproblemen hebben vrijheid nodig", zei cursusleidster Jael de Jong Weissman. "Geef ze keuzemogelijkheden en eigen verantwoordelijkheid.

"En blijf dicht bij je kracht als kunstenaar", was het advies van mede-cursusleidster Marlies ter Beek, in het dagelijks leven docent op de Pabo van Windesheim. "Kunst is op veel meer vlakken in te zetten dan nu gedaan wordt."

Veel aanwezige kunstenaars blijken zich ook vaak anders gevoeld te hebben tijdens hun middelbare schooltijd. Met hun creatieve geest pasten ze niet altijd helemaal in reguliere schoolklassen. "Toen ik een Kunstopleiding ging doen kwam ik er achter dat ik helemaal geen concentratieprobleem heb", zei een van de deelnemers, en "pas op de kunstopleiding kon ik mezelf zijn."

Vanuit dat 'beetje anders zijn' kan Kunsteducatie veel betekenen voor rugzakleerlingen. Op grote vellen papier schrijven de cursisten wat hun doelen zijn. "Dat de leerling trots op zichzelf is". staat er. "Dat de leerling zijn of haar grenzen verlegt" en "Ik wil de leerling verrassen." Rob Bults, organisator van festival Woest voegt er nog aan toe "Ik wil graag een glimlach zien. Soms hangen leerlingen eerst onderuitgezakt. Als ik dan een verandering zie aan het eind van de dag ben ik heel blij."

De workshop sluit goed aan bij het thema 'Iedereen is anders' dat Festival Woest dit jaar heeft. Het festival is een samenwerkingsverband van verschillende culturele organisaties waaronder, Stadskamer, Hedon en Zwolle Unlimited. Vijf dagen lang zijn er op de locatie Pletterstraat, Broerenkerkplein en Thorbeckegracht tal van workshops. Acrobatiek, Afrikaanse percussie, dj'en, architectuur, breakdance, fotografie en goochelen zijn maar een paar van de workshops waar leerlingen zich voor kunnen inschrijven. . De tak Woest 18+ verzorgt op maandag- en woensdagavond een programma voor volwassenen.

Zie ook www.festivalwoest.nl

reageer als eerste
Meer berichten