Logo peperbus.nl


Thuis tegen SC Heerenveen hoopt Nijland zich met zijn ploeg definitief veilig te spelen, al was het maar om Ron Jans via de voordeur uit te zwaaien. (Foto: Henry Dijkman)
Thuis tegen SC Heerenveen hoopt Nijland zich met zijn ploeg definitief veilig te spelen, al was het maar om Ron Jans via de voordeur uit te zwaaien. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Stef Nijland hoopt op afscheid door de voordeur voor Ron Jans

Slechts twaalf wedstrijden kwam hij dit seizoen in actie en bijna allemaal als invaller. Voor Stef Nijland was het geen jaar om lang bij stil te staan, maar de Groninger hoopt het seizoen toch enigszins goed af te sluiten. "Ook tijdens mijn blessure ben ik heel positief gebleven."

Door Erwin Dijk

Stef Nijland heeft niet veel woorden nodig om zowel zijn eigen seizoen als dat van PEC Zwolle als geheel, kernachtig samen te vatten. "We hebben constant achter de feiten aangelopen." De aanvaller kwakkelde al in de voorbereiding met zijn fysieke gestel, werd weer fit, maar scheurde tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV in augustus zijn hamstring. Hoewel die blessure aanvankelijk leek mee te vallen, duurde het herstel langer dan verwacht. Zo bleek uit een MRI-scan dat de scheuring zich op een vervelende plek bevond, die goede doorbloeding en daarmee genezing in de weg stond. Pas in januari was Nijland weer volledig hersteld. "De voorbereiding is heel belangrijk voor de rest van het seizoen. Ik heb vaker meegemaakt dat ik in die periode geblesseerd was en dat is gewoon erg lastig. Op het moment dat je weer fit bent wil je dan gelijk weer volle bak spelen, maar dat levert dan soms weer andere blessures op."

Zijn hamstringkwetsuur maakte dat Nijland de moeizame eerste seizoenshelft van zijn ploeg vanaf de tribune moest volgen. "Dat was gewoon erg frustrerend. Ik leef voor het voetbal. Ik heb wel hier gerevalideerd en ik zag mijn teamgenoten wel dagelijks, maar toch ben je in zo'n periode niet echt onderdeel van het team. Je mist bijvoorbeeld de tactische besprekingen, de wedstrijdspanning en de busreis naar uitwedstrijden. Dat maakt het erg lastig, maar ondanks alles moet ik zeggen dat ik wel heel positief ben gebleven. Na een verloren wedstrijd ging ik op maandag wel weer met veel positivisme aan de slag."

Net als iedereen die PEC Zwolle een warm hart toedraagt, kan Nijland diverse oorzaken van het wisselvallige seizoen opnoemen. Ook de factor 'geluk' moet volgens hem echter niet uitgevlakt worden. "We moeten ons er niet achter verschuilen, maar het heeft ook vaak niet mee gezeten met bijvoorbeeld beslissingen van de scheidsrechters en late doelpunten tegen. We hebben zelf volgens mij geen één keer echt met geluk gewonnen, maar wel regelmatig met pech punten verspeeld. Er wordt vaak gezegd dat pech en geluk aan het einde van de rit wel in evenwicht zijn, maar dat is bij ons dit seizoen zeker niet het geval."

Invaller

De 28-jarige Groninger werd onlangs geconfronteerd met een opvallende statistiek. In het thuisduel tegen Feyenoord kwam hij voor de 88e keer als invaller binnen de lijnen in de Eredivisie en daarmee kwam hij de top drie van recordinvallers binnen. Inmiddels staat hij op 90, nog slechts één invalbeurt verwijderd van Arnold Bruggink. Regilio Simons leidt de dans, met 97 streepjes. "Het is wel te verklaren, ook omdat ik in mijn carrière regelmatig niet fit ben geweest. Je kunt er op twee manieren naar kijken. Je kunt zeggen dat ik al met al vaker in de basis had moeten starten en dat is natuurlijk ook zo. Maar aan de andere kant speel ik al wel tien jaar in de Eredivisie en heb ik een aantal mooie clubs achter mijn naam staan. Dat kan ook niet iedereen zeggen. En verder zegt zo'n statistiek mij eigenlijk niet zoveel."

Afgelopen weekend lag de Eredivisie stil vanwege de KNVB-bekerfinale, maar in de nog altijd niet besliste strijd om handhaving had Nijland die onderbreking liever niet gehad. "Zo'n vrij weekend is leuk, maar ik ben toch continu met voetbal bezig, dus focus ik me liever op een wedstrijd." Thuis tegen SC Heerenveen hoopt Nijland zich met zijn ploeg definitief veilig te spelen, al was het maar om Ron Jans via de voordeur uit te zwaaien. De aanvaller debuteerde in 2007 bij FC Groningen onder het bewind van zijn huidige coach en ook bij PEC werkten de twee de volle vier jaar samen. "We hebben al een paar keer de kans gehad om ons veilig te spelen. Het is jammer dat dat niet gelukt is, omdat er nu toch wat kritiek en extra druk komt. Nu is het zaak dat we het seizoen alsnog goed afsluiten, want hij verdient het gewoon om hier op een goede manier afscheid te kunnen nemen."

Lijfsbehoud

Met slechts twee punten uit de laatste vijf duels is de strijd om rechtstreekse handhaving in de Eredivisie voor PEC Zwolle spannender geworden dan gehoopt. Met 32 punten bezet PEC de 14e plaats en koestert het een voorsprong van vier punten op Sparta Rotterdam en NEC, die 16e en 17e staan. Roda JC staat daar met 32 punten nog tussen. PEC speelt nog tegen achtereenvolgens SC Heerenveen en PSV. De wedstrijden in de laatste twee speelrondes worden allemaal tegelijk op zondag om 14.30 uur gespeeld.

reageer als eerste
Meer berichten