Logo peperbus.nl


(Foto: Frans Paalman)
(Foto: Frans Paalman)

Druk programma Bevrijdingsfestival Overijssel

In park de Wezenlanden wordt vrijdag 5 mei de 27ste editie van Bevrijdingsfestival Overijssel gehouden. 

Een overzicht van de activiteiten:

Hoofdpodium
11.00 – 11.50 The Bluebettes
12.15 – 12.50 Ambassadeur van de Vrijheid
13.15 – 14.00 Coely
14.30 – 15.15 Waylon
15.45 – 16.45 Jett Rebel
16.55 – 17.00 5 voor 5
17.15 – 18.00 Bazzookas
18.30 – 19.20 Danny Vera
19.50 – 20.45 Blaudzun
21.30 – 23.00 Kensington

Podium Abbott
12.00 – 12.50 The Cool Quest
13.20 – 14.05 LAKSHMI
14.35 – 15.20 Son Mieux
15.50 – 16.35 Ferocious Dog
17.05 – 18.00 Joanne Shaw Taylor
18.30 – 19.30 TEXTURES
20.00 – 21.00 Txarango
21.30 – 23.30 Singlefeestje

Sena Performance Stage
13.00 – 13.40 Paul Sinha
14.15 – 14.55 Hard & Heady
15.30 – 16.10 Money & The Man
16.45 – 17.25 Aspen Gems
18.00 – 18.40 Rob Dekay
19.15 – 19.55 UNDAWN
20.30 – 21.10 Backgammon
21.45 – 22.25 Black Monsoon

Danstheater
13.00 – 14.30 DIFF Dance Centre
14.45 – 16.15 AfrikaBoomNada
17.00 – 18.00 KOFFIE
18.45 – 19.45 Knarsetand
20.15 – 21.15 Sjamsoedin
21.30 – 22.45 Pyrodox
22.45 – 23.45 KD Soundsystem
9 Persmap 2017

Bospodium
11.30 – 12.15 Jazz voor Kinderen
12.45 – 13.30 Karel J. Schepers & Esmée Schreurs (winnares The Voice Kids)
14.00 – 14.45 Roots Rising
15.15 – 16.00 little hurricane
16.30 – 17.15 Chayah
17.45 – 18.30 Small Time Crooks

Deltion VIP Lounge
Deltion Talent
Chayah
Wudstik
Judy Blank
TBA
TBA

Windesheim Theater
Vrijheidscollege door Eric Corton
Wooden Goldfish
Half A Mile
Festivalcollege 'Uitgelicht'
Festivalcollege
Bedjul
Memory Lane
Vincent & Eva
Hessel van der Schee
Jolien Damsma
De Zwolse 3
Vincent Corjanus
Silent Disco

Wehkamp Familieweide
De Familie- en Theaterweide krijgt een nieuw likje verf! In samenwerking met partner Wehkamp wordt dit terrein omgetoverd tot de Wehkamp Familieweide. De lifestyle webwinkel richt deze area samen met Bevrijdingsfestival Overijssel in met haar eigen Whkmp's OWN collectie.
Traditiegetrouw staat de weide weer garant voor een gezellig en knus programma. Op het Bospodium zal, net als vorig jaar, een programma staan met fijne liedjes en intieme shows en start met een kinderopeningsconcert om 11.30 uur. Dit is uiteraard ook geschikt voor ouders! In de middag kan er genoten worden van swingende folk, zwoele luisterliedjes en dansbare deuntjes. De rest van de weide zal weer bol staan van de familie-activiteiten en theatervoorstellingen, kortom genoeg redenen om een bezoekje te brengen op 5 mei aan het gezelligste hoekje van het park. Voor het volledige programma kunt u terecht op de website: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

Theater de Makkers - Het Keuzeparadijs
Stel je voor….Je komt ergens aan in een gebied wat je niet kent. Je ziet een poortwachter staan die aan jou vraagt of je voor de rode route kiest of de gele. Als je voor rood kiest moet je het linkerpad volgen en als je voor geel kiest, dan moet je het rechterpad bewandelen. Voor welke kleur zou jij dan gaan? En als je dan op jou route een hut ziet staan, zou je er dan in gaan kijken? Of loop je rustig verder? Kom je ook? De keuze is aan jou!
Theater de Makkers presenteert het Keuzeparadijs in de buurt van de Wehkamp Familieweide. Een paradijs waarin de jongsten onder ons steeds kiezen wat er op hun pad gaat komen. Een wereld vol theater, knutselopdrachten, vreemde figuren en filosofische vragen. Jong en oud, vrijheid gaat iedereen aan.

Scholentour - ANDERS | OM
Voorafgaand aan Bevrijdingsfestival Overijssel zal ook dit jaar een scholentour plaatsvinden. Een theatervoorstelling met een educatief programma zal geheel gratis worden aangeboden aan leerlingen van de groepen 7 en 8 van verschillende basisscholen in Zwolle.
Theatermakers Mette Bunskoek en Marleen Stein nemen de leerlingen mee in hun muzikale productie en proberen de leerlingen een rauwe spiegel voor te houden. Want zijn de leerlingen zich wel bewust van hun vrijheid? Een voorstelling over wat de oorlog heeft gedaan met de mens en wat de mens doet met de oorlog. Door de inbreng van persoonlijke verhalen biedt deze voorstelling een gedetailleerd kijkje in de geschiedenis, maar zeker ook in het heden.

Wereldpaviljoen
Als de vrijheid op de proef wordt gesteld moeten we haar steviger omarmen. Bevrijdingsfestival Overijssel zoekt elke editie naar een invulling van het thema: Vrijheid en de viering van 5 mei. Praten over vrijheid wordt echter lastig als er geen vrede is. Zolang er in een land bevolkingsgroepen worden onderdrukt, op de vlucht zijn of worden uitgesloten is vrijheid een leeg begrip. Wegens het succes en de belangstelling van grote groepen bezoekers in 2016, zal ook dit jaar het Wereldpaviljoen terugkeren op Bevrijdingsfestival Overijssel. Een cultureel dorpsplein waar menig cultuur elkaar treft en zich openstelt aan elkaar.
Ook dit jaar hopen wij met het Wereldpaviljoen de interesse in elkaars achtergronden te stimuleren. Als we het hebben over thema's die grenzen aan vrijheid en vrede hier in Nederland, zien we vooral veel verschillende meningen over de golf van vluchtelingen die Europa proberen te bereiken. Echter, begrip hebben voor elkaars achtergrond en cultuur blijkt soms een hele opgave. Om het samenleven een positieve wending te geven zijn wij er van overtuigd dat wij samen moeten investeren in het tonen van interesse in elkaar.
Kom op 5 mei eens langs om te spieken in de verschillende woonkamers, ga in gesprek met de gastvrouw, luister naar culturele verhalen of neem een hapje in onze wereldkeuken. Verwonder je over de persoonlijke verhalen en luister naar de wereldse klanken. Samen vrijheid vieren door samen onszelf te zijn.

Tiny House
Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest als nu. Al deze mensen verblijven in vluchtelingenkampen over de hele wereld. De omstandigheden in velen van deze tentenkampen zijn vaak alles behalve ideaal. Daarom proberen leerlingen van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle oplossingen te vinden, een manier om een tijdelijk onderkomen verdraaglijker te maken.
Zij zullen dit jaar een 'Tiny House' voor vluchtelingen bouwen. Een Tiny House is een huisje gebaseerd op het principe: Less is more! Alle basis behoeften zijn aanwezig, maar er wordt wel zoveel mogelijk op ruimte en materiaal bespaard. Je kunt het huisje bezoeken bij het Wereldpaviljoen en vragen stellen aan de makers.

Vrijheidscolleges
Na de eerdere succesvolle edities van de Vrijheidscolleges in Overijssel zullen ook dit jaar weer, samen met Windesheim in Dialoog, Vrijheidscolleges worden georganiseerd. De colleges in het voortraject vinden plaats op 5 en 29 april. Op 5 april vertellen Dolf Jansen en Naema Tahir over hun visie op vrijheid. Deze colleges in Nijverdal zijn een besloten onderdeel van het programma van de Ambassadeurs van de Vrijheid Junior. Op 26 april zal Prem Radhakishun zijn college houden in de Stadkamer te Zwolle. De reeks wordt op 5 mei afgesloten wanneer Eric Corton in het Windesheim Theater op het festivalterrein over zijn visie op vrijheid vertelt.
Ook dit jaar zullen de colleges gaan over de 'Four Freedoms' van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijwaring van Gebrek, Vrijheid van Religie en Vrijwaring van Angst. Voor meer informatie over deze colleges kan je terecht op de website: www.vrijheidscolleges.nl

Festivalboulevard
Loop de leukste route over het festival via de Festivalboulevard! Hier vind je verschillende kraampjes die samen de festivalmarkt vormen. Net als de afgelopen edities zal de Festivalboulevard een belangrijk onderdeel vormen van het festival. Een groot deel van het festivalpubliek komt en gaat via deze straat. Kom lekker shoppen en vul je zakken met de gekste gadgets, doe mee aan leuke activiteiten of neem eens een kijkje bij de diverse goede doelen die op de festivalmarkt staan. De markt is geopend van 11.00 tot 00.00 uur en bevindt zich op de Wethouder Alferinkweg.

Openingsconcert met The Bluebettes
Het openingsconcert zal ook dit jaar weer de opening van Bevrijdingsfestival Overijssel vormen. Nadat we de fakkel hebben aangestoken en het Wilhelmus is gezongen zullen we dit jaar de oudere festivalbezoeker mee terugnemen naar de turbulente sixties met The Bluebettes!
Fingersnappen en hipshaken mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. De band bestaat uit vijf vrolijke dames die nummers ten gehore zullen brengen van de powervrouwen van de jaren 60. Denk hierbij aan Aretha Franklin, The Supremes en Nancy Sinatra.
De dames zullen misschien bekend voorkomen want ook vormen zij de band De Zotte Zusjes. De twee zijn niet te vergelijken, maar beide ontzettend goed in het entertainen van het publiek. The Bluebettes geven hun show een persoonlijke touch door middel van het spelen van nummers van persoonlijke rolmodellen. De band houdt ervan om interactie met het publiek aan te gaan en de nummers nodigen ook uit om lekker mee te zingen.

5 voor 5
Op 5 mei staan we om 5 minuten voor 5 met bijna één miljoen Bevrijdingsfestivalbezoekers, 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat we in vrijheid een feest kunnen vieren en dat we dat in het hele land, tegelijk, aan het doen zijn. Maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het hoofdpodium op elk Bevrijdingsfestival worden de bezoekers meegenomen in dit symbolische moment.
De actualiteit laat zien dat dit belangrijker is dan ooit tevoren. Vanuit een landelijk initiatief wordt daarom opgeroepen om mee te doen. Stuur een selfie naar 06 14195555 en laat zien dat jij de vrijheid deelt. Op 5 mei zie je jou selfie op de schermen tijdens het 5 voor 5 moment.

reageer als eerste
Meer berichten