Logo peperbus.nl


Veteraan Bas krijgt een herinneringsmedaille opgespeld.
Veteraan Bas krijgt een herinneringsmedaille opgespeld.

Veteraan Bas geeft vrijheid door op Bevrijdingsfestival Zwolle

Veteraan Bas gaat 5 mei in gesprek met bevrijdingsfestivalbezoekers in Zwolle. Bezoekers kunnen hem en andere veteranen alles vragen over het werken in oorlogsgebieden, hun beleving van vrede en vrijheid en hoe zij hieraan hebben bijgedragen. In heel Nederland gaan festivalbezoekers en veteranen met elkaar in gesprek op vijftien bevrijdingsfestivals en staan stil bij thema's als vrede, veiligheid en vrijheid. De speeddates zijn een initiatief van het Veteraneninstituut.

Bas (33), sergeant der eerste klasse ging drie keer op missie. Tijdens de eerste uitzending, naar Bosnië, vierde hij zijn 21e verjaardag. "Het beeld dat mensen hebben van veteranen is vrij clichématig. Dat merkte ik ook toen ik vorig jaar voor het eerst aan de speeddates meedeed. Het idee van een oude man met medailles op de borst is hardnekkig. En die knappe dame dan die naast je zit in de bus, of die jonge jongen in de rij bij de kassa? Die kunnen dus ook zomaar twee keer naar Afghanistan zijn geweest. Ik vind het belangrijk om mensen daar bewust van te maken, en om te delen waarom wij militairen dit werk doen. Het klinkt al snel als een reclamepraatje, maar de meesten die op missie gaan, die doen dat omdat ze graag iets voor anderen willen betekenen."


Nederland staat stil bij het meerjarenthema Geef vrijheid door van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Zeven jaar geleden werd gestart met de eerste speeddates met veteranen op enkele bevrijdingsfestivals. Kiki Janssen van het Veteraneninstituut: "Het Veteraneninstituut organiseert speeddates op festivals in heel Nederland. We willen mensen de mogelijkheid bieden alles aan een veteraan te vragen wat zij willen weten. In de afgelopen jaren bleek dit een groot succes. Dit jaar gaan de veteranen in gesprek met bezoekers op maar liefst vijftien bevrijdingsfestivals. We hopen dat zij tijdens de speeddates ook dit jaar de vrijheid weer door kunnen geven."


 

reageer als eerste
Meer berichten