Logo peperbus.nl


(Foto: Frans Paalman)
(Foto: Frans Paalman)

Langhuis mag Cultuurfonds beheren

Enigszins verbaasd was voorzitter Paul van der Ham wel toen hij te horen kreeg dat Kunstruimte Het Langhuis het net opgerichte Zwols Cultuurfonds mocht gaan beheren. Het Langhuis zelf krijgt immers geen cent subsidie. Toch is de keuze voor Het Langhuis niet geheel onlogisch zo legt hij uit.

(Door Alie de Vries)

Het Cultuurfonds Vernieuwing en Innovatie heet het officieel en het is bedoeld om vernieuwing in de kunst te stimuleren. "Een kenmerk van kunst is dat het een nieuwe blik op de wereld geeft. Kunst is een wegbereider en vernieuwer. Dat kan alleen als er ruimte is voor het experiment en dat is precies wat Het Langhuis doet. Wij proberen de voorlopers en de vernieuwers binnen te halen, uit heel Nederland. Vanuit die vernieuwende visie past het beheer van het Cultuurfonds uitstekend bij ons. Door ons te vragen het fonds te beheren geeft de gemeente in de persoon van wethouder Jan Brink de touwtjes in handen van de burgers van de stad", zegt Van der Ham.

Het Langhuis, ooit ontstaan als expositieruimte van het nabijgelegen Emmanuelshuis waar kunstenaars werkten, bestaat ruim 40 jaar. Twee jaar geleden verloor het alle subsidie maar dankzij dertig zeer enthousiaste vrijwilligers kon het een doorstart maken als onafhankelijke kunstruimte. Ook Van der Ham is vrijwilliger. "Soms denk ik wel eens 'waarom doe ik dit?' want het kost enorm veel tijd. Maar kunst is mijn passie en ik krijg hier heel erg veel voor terug. Dat we werk van startende kunstenaars exposeren dat later in grote musea hangt bijvoorbeeld." Het bestuur van Het Langhuis heeft tal van initiatieven ontplooid zoals de Langhuis Talent Award en de Langhuis Sessies met poëzie muziekoptredens.

In de stelling dat kunst een beetje een ondergeschoven kind is in Zwolle kan van der Ham zich vinden. "Zwolle is vanouds een bestuursstad en daarbij denk je niet direct aan vernieuwende kunst. "Wist je bijvoorbeeld dat er in Zwolle een hbo-stripopleiding is waar de bekendste striptekenaars van Nederland lesgeven? Het is ook wel een beetje kunstenaars eigen om niet heel erg bezig te zijn met zichzelf in de markt zetten", zegt Van der Ham.


Ruim 42.000 euro heeft het Cultuurfonds te besteden. Van der Ham wil het eind juni operationeel hebben. "Professionele kunstenaars uit allerlei disciplines kunnen hun plannen insturen. We gaan een onafhankelijke commissie instellen om de plannen te beoordelen. De gemaakte werken willen we vervolgens tonen aan een breed publiek op een zichtbare plek. Waar precies is nog niet helemaal duidelijk maar we denken aan zichtlocaties in de binnenstad", aldus Van der Ham.

reageer als eerste
Meer berichten