Logo peperbus.nl


...Van de tribune - Volle bekers

Er zit mij iets dwars. Al ruim een week. Niet alleen omdat PEC Zwolle nog steeds niet veilig is, doordat er de laatste keer weer is verloren. Toen tegen Heracles. Nee, mijn tijdelijke dwarslaesie gaat over supportersgedrag. Het gooien met bekers bier naar het doelgebied van de tegenstander is iets dat mij irriteert. Behoorlijk zelfs. Tot slapeloze nachten leidt het bierbombardement niet. Maar het druist vierkant in tegen mijn gevoel van sportiviteit.

Voor alle duidelijkheid: ik ga niet de zedenprediker uit hangen. Ook ik maak me soms te druk op de tribune. Sta ik zomaar te tieren naar de scheidsrechter. Soms terecht, vaak niet. Voetbal kijken is ook emotie die af en toe uit een onverwachte hoek van jezelf komt. Maar alles wel binnen het redelijke. En daar past gevulde bierbekers gooien naar voetballers niet bij. Ook voor ons supporters geldt de term 'fair play'.
Bovendien benadeel je de club en moet je niet vreemd opkijken dat er misschien ooit netten voor het thuisvak worden gehangen om dit soort toestanden te voorkomen. Lekker dan, achter gaas naar een wedstrijd kijken...

Toch snap ik heel goed dat de emoties oplaaiden in de voorlaatste thuiswedstrijd. De aanvallers van PEC Zwolle waren weer eens onmachtig en misten kansen die je eigenlijk niet kon missen. Bij zoveel teleurstelling stormt het dan in je supportershart. Temeer daar de club had aangekondigd die wedstrijd als een finale te zien. Bij winst zou de club in veilig vaarwater terecht zijn gekomen en konden de plannen voor komend seizoen uit de kast.

Nu dreigt nog steeds degradatie. Niet rechtstreeks. Die eer komt aan een plaats iets verderop aan onze IJssel toe. Maar wel nacompetitie en dat zie ik dit onzekere team van ons dit jaar niet tot een goed einde brengen. Een seizoen in een lagere divisie spelen brengt veel minder geld in de clubkas, waardoor nieuwe spelers niet voor Zwolle zullen kiezen.

Kortom, de belangen zijn monsterachtig. De ploeg geeft keer op keer niet thuis. De supporters worden kritischer. En dan is het voor club en fans een moeilijk verhaal om uit de neergaande spiraal te kruipen. Met onsportief gedrag kom je niet uit de narigheid. De spelers zijn doordrongen van alle belangen en zullen komende zondag écht tot het uiterste moeten gaan. Aan de trainer die zijn laatste wedstrijd in Zwolle coacht, vraag ik om deze dagen nog één keer alles uit zijn vermogen te halen.

Er móet worden gewonnen van sportclub Heerenveen. Hoe dan ook. Ik heb het opgezocht, maar onze tegenstander van zondagmiddag heeft dit seizoen nog geen uitwedstrijd gewonnen. Dat is dan maar de strohalm waar ik me aan vast klamp. Zij het met een bevend hart, want de Friezen hebben een paar hele goede spelers rondlopen, die het ons verdraaid lastig kunnen maken. Gelukkig is hun doelman niet altijd even zeker van zijn zaak, dus als onze spitsen echt iets willen, ligt daar hun kans op onsterfelijkheid.
En wij supporters moeten zondagmiddag half drie echt als één man achter de ploeg en de club gaan staan. Het is de laatste thuiswedstrijd van dit voetbalseizoen. Dus de kelen moeten schor om ze daarna te smeren met volle bekers bier.

Anton Cramer

7 reacties
Meer berichten