Logo peperbus.nl


"Ik kan hier altijd met een goed gevoel weer binnenlopen. Dat is me heel veel waard." (Foto: Henry Dijkman)
"Ik kan hier altijd met een goed gevoel weer binnenlopen. Dat is me heel veel waard." (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Keeper Kevin Begois: gedreven tot de laatste dag

Achter drie verschillende doelmannen was Kevin Begois de afgelopen vier seizoenen de betrouwbare stand-in bij PEC Zwolle. Ook buiten de lijnen maakte hij indruk. "Het belangrijkste is dat ik geapprecieerd word als mens."

(Door Erwin Dijk)

"Eruit, eruit!" Kevin Begois schreeuwt zijn verdedigers naar voren na een afgeslagen aanval van de partij met de basisspelers. En ook als het partijspel al even afgelopen is staat hij nog druk te discussiëren met zijn verdedigers over hoe het nu toch kon dat Ryan Thomas een corner mocht binnenkoppen. Wie hem met zoveel fanatisme ziet trainen zou niet vermoeden dat de Belgische doelman aan zijn laatste weken bij PEC Zwolle bezig is. "Op de dag dat ik mijn fanatisme kwijt ben stop ik met voetballen, dat heb ik altijd gezegd. Ik ben misschien nog van de oude stempel, maar ik vind het een voorrecht om betaald voetbal te mogen spelen. Het is niet zo dat ik slecht behandeld ben of bij het grof vuil ben gezet. Waarom zou ik dan nu raar gaan doen?"

Zijn immer positieve houding ten spijt, leuk vond Begois het niet toen hij enkele weken geleden van technisch directeur Gerard Nijkamp te horen kreeg dat zijn contract niet verlengd zou worden. "Het is algemeen bekend dat ik hier graag ben. Vanaf dag één heb ik het naar mijn zin gehad, dus het was zeker geen leuk nieuws. Maar het is niet de eerste keer dat mij dit gebeurt. De club wil verder kijken. Dat is inherent aan voetbal en dat moet ik accepteren. Het leven gaat gewoon voort."

Dertig competitiewedstrijden verdedigde Begois het doel van de Zwollenaren sinds zijn komst vier jaar geleden. Zijn allereerste was voor de keeper de meest memorabele, toen hij thuis tegen Feyenoord al na een kwartier het veld in moest voor de geblesseerde Diederik Boer en PEC met 2-1 won. Ook buiten het veld ontwikkelde hij zich met zijn ervaring, humor en positivisme echter tot een alom gewaardeerde kracht. "Ik heb altijd geprobeerd om het cement tussen de stenen te zijn en bijvoorbeeld de jonge jongens te helpen. Kijk, één van de moeilijkste dingen in het voetbal is het omgaan met teleurstellingen. In mijn carrière heb ik daar zelf ook fouten in gemaakt en ik probeer anderen te helpen die fouten te voorkomen. Als iemand een tijdje niet of slecht speelt ga ik even bij zo'n jongen zitten en zeg ik: 'Luister vriend, ik snap dat je teleurgesteld bent, maar laat het niet merken. Sluit jezelf niet af en ga juist nog harder werken'." 

Ondanks het gedwongen afscheid kijkt Begois tevreden terug op vier jaar in het Zwolse. "De club heeft een fantastische periode doorgemaakt en daar heb ik mijn bijdrage aan geleverd. Maar het belangrijkste vind ik dat ik geapprecieerd word als mens. Ik kan hier altijd met een goed gevoel weer binnenlopen. Dat is me heel veel waard."

Aan stoppen denkt de 34-jarige 'topfitte' Belg nog niet. "Ik heb wat blessures gehad, maar daar heb ik een oplossing voor gevonden, door extra te gaan trainen en naar een osteopaat te gaan. Ook als we een dag vrij zijn doe ik extra krachtoefeningen en cardiotrainingen. Daar voel ik me goed bij." Desondanks heeft hij nog geen idee wat de toekomst hem zal brengen. "Het is nog vroeg. Als er een club komt is het vooral belangrijk dat ik me daar goed bij voel. Geld heeft voor mij nooit 'geprimeerd', maar stel dat de kans op een financieel aantrekkelijk buitenlands avontuur zich voordoet, dan is het wat makkelijker om je principes opzij te zetten."

Met achtereenvolgens Diederik Boer, Warner Hahn en Mickey van der Hart had Begois in vier seizoenen drie doelmannen voor zich. Wie volgens hem de beste was wil hij niet zeggen, maar over alle drie is hij vol lof. "Ik heb met alle drie een goede band, maar Warner is echt speciaal. Een geweldige doelman met een heel bijzonder aura. Die uitstraling, die lach, die kwaliteiten als keeper: echt geweldig. Mickey had hier een moeilijke start, maar ik heb heel veel respect en bewondering voor de manier waarop hij zich ontwikkeld heeft. En 'Boertje' is simpelweg een monument. Een enorm onderschatte keeper." Hij besluit met een glimlach. "Dat ben ik zelf trouwens ook hoor."

1 reactie
Meer berichten