Prinses Laurentien en Stadkamer-directeur Astrid Vrolijk - de Mooij tijdens de openingshandeling. (Foto: Joop de Haan)
Prinses Laurentien en Stadkamer-directeur Astrid Vrolijk - de Mooij tijdens de openingshandeling. (Foto: Joop de Haan)

Nieuwe Stadkamer is plek van kennis met thuisgevoel

Prinses Laurentien heeft donderdagmorgen de nieuwe Stadkamer aan de Zeven Alleetjes geopend. "Dit is een plek waar je wordt uitgedaagd om te leren. Te leren in taal, digitaal te leren werk te zoeken en meer. Dat past in een samenleving waar je wordt uitgedaagd om dingen te ontdekken", zei de prinses, die zich inzet oor projecten ter bestrijding van laaggeletterdheid. Vrijdag gaat Stadkamer open voor publiek.   

(Door Joop de Haan)

De openingshandeling bestond uit het schenken van thee uit een reusachtige theepot door de prinses, in een al even groot kopje van Stadkamer-directeur Astrid Vrolijk - de Mooij. Dat was niet zomaar een handeling zei prinses Laurentien. "De bibliotheek is een plek om je thuis te voelen, waar je met open armen ontvangen wordt."

Het vergaren van kennis in de bibliotheek is belangrijk, vindt de prinses. Mensen kunnen zich daardoor inleven in de ander. "Want als je niet empathisch kunt zijn kun je ook geen respect voor de ander hebben." Daarom is ze ook fan van de bibliotheek van de toekomst, zoals Stadkamer dat is. "Want alles draait om je ontwikkelen, als mens, als gezin, als samenleving. Om Conficius te citeren: de kracht van een natie komt uit de integriteit thuis."

Directeur Astrid Vrolijk - de Mooij benadrukte dat Stadkamer meer is dan een rij boeken. "Het moet een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt, een plek van ruimte en licht."

Burgemeester Henk Jan Meijer noemde de nieuwe vestiging van Stadkamer een aanwinst voor de stad. "Het voegt wat toe. In de periode dat de bibliotheek in het stadhuis was gevestigd heb ik zelf de ontmoetingsfunctie van Stadkamer kunnen zien. Hier is er meer ruimte om te bruisen. Bezoekers kunnen hier tot ontplooiing komen." Hij stond ook stil bij de locatie. "Als je op de derde verdieping staat, kijk je uit over de binnenstad. De grens van de binnenstad is wat groter geworden door de voorzieningen net buiten de gracht zoals Hedon, de bioscoop en nu ook Stadkamer." 

Astrid Vrolijk is vooral trots op het nieuwe gebouw. "Ik heb altijd gedacht dat het mooi zou worden, asbest of niet. Ik ben nu ontzettend trots en blij. We hebben hier naar toe geleefd en het is prachtig geworden." De prinses voelde de die trots.  "Niet op-de-borst-klopperig, maar mooi ingetogen." 

Meer berichten