Roel van Olst op zijn stekkie in de studio aan het Dokterspad in Zwolle.
Roel van Olst op zijn stekkie in de studio aan het Dokterspad in Zwolle.
Peperkorrels

Peperkorrels met Roel van Olst

Hij stond aan de wieg van de Lokale Omroep Zwolle (LOZ), de club die ooit failliet ging en werd opgevolgd door RTVZOo. Roel van Olst is de laatste van de oprichters die nog in leven is. Ans en Koos Reuvers en good old Bert Fruitema zijn helaas overleden. Maar Fons van Olst doorstond de tand des tijds en heeft tweeëntwintig vrijwilligersjaren achter zijn naam staan.

(Door Anton Cramer)

Tel je de jaren mee van de Overijsselse Zieken Omroep waarvoor hij ook actief was, dan kom je boven de dertig. Reden voor de omroep om hem in het zonnetje te zetten en een speciale vrijwilligers prijs voor hem in het leven te roepen.


Helaas voor hem, maar de voormalige electromonteur werd ooit om gezondheidsredenen afgekeurd. Zo kwam Roel van Olst bij huis, maar een plek achter de vensterbank was niks voor hem. Hij kwam in contact met oud-wethouder Gerard van Dooremolen, die toen naast zijn baan als directeur bij De Ambelt programmaleider was van LOZ. Die spande zich in en kreeg het voor elkaar dat Roel als 'banenpooler' aan de slag kon als geluidstechnicus.


Roel van Olst achter de knoppen van de mengtafel in de studio was een schot in de roos. Voor de omroep en voor de persoon in kwestie zelf. De voltreffer leidde er toe dat de geluidstechnicus werkweken maakte van soms wel zeventig uur per week. Het werd een beetje zijn omroep. Waarom? Vanwege de sfeer. De gezelligheid trok hem, evenals het begeleiden van stagiaires van de opleiding journalistiek van Hogeschool Windesheim. Hij bracht hen het vak over en zag ze uitzwermen, onder andere naar nationale omroepen. Dat vindt hij "prachtig", zoals hij het zelf onder woorden brengt.


De lange dagen gingen wel ten koste van zijn gezondheid, want hij belandde met een hartinfarct in het ziekenhuis, waardoor er een tandje minder moest worden bij geschakeld. Ook zijn huwelijk was niet bestand tegen zijn grote liefde voor de lokale omroep. "We waren uit elkaar gegroeid. De omroep gaat voor alles", zijn zijn woorden.


Maar niet alleen de liefde voor het lokale zendstation staat op nummer één. Eigenlijk is het zijn hartstocht voor de stad, die hem bezielt. Uit een soort van geintje begon hij fietstochten door de stad en legde hij de ontwikkeling van Zwolle vast met zijn camera. Later monteerde hij een camera op zijn fietsstuur. Op zijn You Tube kanaal zijn ruim vierhonderd van deze tochtjes te bekijken. Die tochtjes maakt hij veelal samen met zijn gabber Bert Vaatstra, de allereerste professionele discjockey van Zwolle. Hij moet er voor zich zelf in ieder geval één per week maken.


Om Roel te citeren: "Mij krijg je niet uit Zwolle. Ik verzamel alles dat met de stad heeft te maken. Foto's, video's, geluid. Als jongen heb ik nog de toren van de Michaëlskerk zien vallen. Zonde dat dat ooit is gebeurd, net als het slopen van het Gouverneurshuis in het begin van de jaren 80. Ik heb Holtenbroek zien bouwen. Ik heb de sloop gezien en de wederopbouw van de laatste jaren. Zwolle verandert. Dat hoort er ook bij". Je kunt het zo gek niet bedenken of hij brengt de veranderingen in beeld en slaat ze op op de harde schijven. Historisch Centrum Overijssel is een goede afnemer van zijn verzameldrift.


RTVZOo is het gevolg van de doorstart toen LOZ failliet ging. Volgens Roel zijn onderzoeken naar luistercijfers te duur, dus is het wat gissen naar de luisterdichtheid. Uit een oud onderzoek bleek volgens hem dat zestig procent van de Zwollenaren bekend is met de omroep. Dat zal na de doorstart wel iets minder zijn, maar men is druk bezig met de wederopbouw van de naamsbekendheid. Wel tekent de ervaren rot er bij aan dat alles wat minder is dan de professionaliteit van vroeger. Maar hondertwaalf vrijwilligers (inclusief bestuur) werken zich een slag in het rond om de Zwollenaren te bedienen van het plaatselijke nieuws, sport, amusement en actualiteiten.


Roel van Olst draagt nog steeds iedere dag zijn steentje er aan bij. Radio maken en zijn liefde voor Zwolle geven hem de energie om dit nog heel lang te doen. Heel bescheiden uit hij wat lichte kritiek. "De nieuwsvoorziening kan stukken beter. Sommige mensen weten niet wat er speelt in de stad". Roel wel als volwaardig Peperkorrel

Meer berichten