PEC-trainer Ron Jans: "Ik vind het leuk om over voetbal te praten en mensen te ontmoeten. Bij Studio Voetbal ben ik er bijvoorbeeld een uur voor de uitzending en ook na afloop drinken we nog even wat." (Foto Henry Dijkman)
PEC-trainer Ron Jans: "Ik vind het leuk om over voetbal te praten en mensen te ontmoeten. Bij Studio Voetbal ben ik er bijvoorbeeld een uur voor de uitzending en ook na afloop drinken we nog even wat." (Foto Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Ron Jans gaat trainers opleiden en van het leven genieten

Het degradatiespook is zo goed als verdreven. Nog zeven wedstrijden en heel misschien nog een toetje in de vorm van play-offs voor Europees voetbal en dan zit de Zwolse klus voor Ron Jans erop. "Ik heb me voorgenomen om nu van elke training en elke wedstrijd dubbel zoveel te genieten," aldus de coach.

(Door Erwin Dijk)

"Nee, Hans van Breukelen heeft nog niet gebeld. Je bent ook niet de eerste die het vraagt," zo countert Jans de – toegegeven – niet bijster originele openingsvraag. Na het veelbesproken ontslag van bondscoach Danny Blind werd de scheidend PEC Zwolle-coach in Studio Voetbal door Co Adriaanse genoemd als mogelijke opvolger.

"Voor de uitzending werd ik gebeld dat ze erover dachten om mij te noemen. Daarop heb ik gezegd dat ik dat wel leuk zou vinden, maar ook dat ik mezelf niet geschikt acht. Ik vind mijn cv gewoon niet goed genoeg voor de baan van bondscoach. Of ik het leuk zou vinden? Dan ga ik er eigenlijk al op in. Maar als je aan Danny Blind vraagt of hij het leuk vond, dan denk ik dat hij nee zegt. Zoiets valt of staat met het resultaat en dat is bij een club natuurlijk niet anders."

Opmerkelijk genoeg ging het drama van Sofia goeddeels aan Jans voorbij. "Mijn vriend Gerard van Moorst werd zestig en hij had zijn feestje bewust in een competitieloos weekend gepland. Het komt bijna nooit voor, maar de wedstrijd zelf heb ik dus niet gezien. Vervolgens wel de samenvatting en de analyses en daar werd je natuurlijk niet vrolijk van."

Hoe dan ook trekt Jans binnenkort een KNVB-jas aan, want onlangs werd bekend dat hij als 'leercoach' de cursus Coach Betaald Voetbal een nieuw gezicht gaat geven. Hij gaat een aantal aspirant-trainers begeleiden tijdens de opleiding, die meer dan voorheen op maat gesneden wordt.

"Ik heb afgelopen vrijdag al mijn eerste werkdag gehad. We hebben een lijst met 33 namen en daarvan moeten er uiteindelijk twaalf tot zestien overblijven die de cursus mogen doen. We selecteren de kandidaten op basis van hun cv – waar hebben ze gevoetbald, hebben ze al trainerservaring en wat hebben ze op maatschappelijk vlak allemaal gedaan –, maar ook op basis van gesprekken en persoonlijkheidstesten. Daar rolt uiteindelijk een score uit. Sommige kandidaten hebben duidelijk genoeg punten, maar over de twijfelgevallen moeten we goed nadenken. De bedoeling van de nieuwe opzet is om mensen op het hoogste niveau meer ruimte te bieden om te laten zien wat ze in huis hebben."

"Wie Jans als leercoach onder zijn hoede gaat nemen wil hij nog niet zeggen, maar hij liet al wel doorschemeren dat voormalig Oranje-spits Roy Makaay er bij zit. "Als een kandidaat de eerste keer afvalt voor de cursus, wordt hij de tweede keer automatisch toegelaten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand nog niet genoeg ervaring heeft als coach, maar wel perspectief heeft."

Zijn baan bij de voetbalbond kost hem vermoedelijk twee dagen per week, dus Jans houdt ruimschoots tijd over voor de leuke dingen in het leven. Een twinkeling verschijnt in zijn ogen. "Ik ga bijvoorbeeld meer tijd besteden aan vrienden, familie, reizen, lezen en sport kijken. Veel sport kijken." Uit beeld raakt hij zeker niet, want ook in de tv-studio's zal Jans zijn opwachting blijven maken. Zo verschijnt hij met enige regelmaat in Studio Voetbal van de NOS en analyseert hij Europese wedstrijden op bijvoorbeeld RTL7.

"Ik vind het leuk om over voetbal te praten en mensen te ontmoeten. Bij Studio Voetbal ben ik er bijvoorbeeld een uur voor de uitzending en ook na afloop drinken we nog even wat. Dan hoor je bijvoorbeeld van iemand als Bert van Marwijk hoe het er in Saudi-Arabië aan toe gaat. Heel leerzaam. Dat tv-werk blijk ik dus ook doen."

Plannen genoeg dus, maar vooralsnog richt Jans zich op de laatste weken in Zwolle. Op het trainingsveld lijkt hij in ieder geval nog niet aan fanatisme te hebben ingeboet. "Ik heb hier een geweldige periode gehad en die wil ik natuurlijk zo goed mogelijk afsluiten. Het einde komt dichterbij, dus ik heb me maar voorgenomen om nu van elke training en elke wedstrijd dubbel zoveel te genieten."

Hoewel de clubleiding hem graag nog een jaar langer aan boord had gehouden, maakte Ron Jans in januari bekend dat hij PEC Zwolle na dit seizoen verlaat. Voorzitter Adriaan Visser roemde hem als de meest succesvolle PEC Zwolle-trainer ooit. In de Eredivisie eindigde hij met zijn ploeg achtereenvolgens 11e, 6e en 8e, maar absolute hoogtepunten waren de winst van de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal in 2014.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden