Kinderen Landstede Kinderopvang volgen judoclinics bij Budo Stichting Boot

"Met elkaar stoeien, maar op een eerlijke manier. We willen dat de kinderen respect voor elkaar krijgen", zegt Vincent Boot. De judoka leert de kinderen van een aantal bso-locaties van Landstede Kinderopvang vanaf deze week de basisbeginselen van het judo. Vier weken lang gaan ze daarvoor elke dinsdagmiddag naar Budo Stichting Boot aan de Assendorperdijk. 

"Wij vinden het belangrijk dat kinderen bewegen, samen met sport is het ook een van onze speerpunten", zegt Sjura Ouwehand, assistent leidinggevende van Landstede Kinderopvang. "Door de kinderen met sporten te laten kennismaken die bij hen in de omgeving worden gegeven brengen ze dat bewegen goed in de praktijk." 
"En als we iets organiseren", vervolgt Sjura, "willen we het ook goed doen. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar sportieve partners om mee samen te werken. We begonnen in Stadshagen en Budo Stichting Boot kwam als eerste in beeld. En omdat we dinsdags niet in de sportzaal in Stadshagen kunnen, brengen we de kinderen met onze bus naar de locatie van de judovereniging in Assendorp. De kinderen van de bso's daar in de buurt lopen er zelf naar toe."


Een les duurt 45 minuten, in totaal krijgen de kinderen dus drie uur judoles. "Daarbij mogen ze elkaar op de grond gooien, maar iemand blesseren mag niet. Merk je dat je sterker bent dan degene waarmee je judoot, dan moet je daar rekening mee houden", zegt Boot. 

De clinics zijn voor kinderen vanaf 7 jaar. "Met name deze groep moet je activiteiten bieden die aansluiten bij hun interesses", zegt Sjura. "Tegelijk willen we hen uitdagen door grenzen te verleggen. Niet alleen in de activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen, maar ook voor wat betreft verantwoordelijkheden. Zo mogen ze zonder direct toezicht spelen op een veld naast de school, zelf aangeven wat ze willen, koken en daarbij alles zelf doen, zagen, timmeren en naaien op de naaimachine."
De judoclinics zijn vooralsnog voor de kinderen van de bso's in Stadshagen (De Vlieger, locatie Buckhorstlaan) en de bso's Mozadance, Het Atelier en Be Quick. Bedoeling is om de clinics structureel aan te bieden: de kinderen van De Kopakker en De Paperclip gaan dan ook meedoen.


Maar het blijft niet bij judo: de kinderen kunnen ook kennismaken met de verdedigingssport Krav maga en sporten als basketbal, hockey, voetbal en handbal. "Op drie bso's in Stadshagen hebben we pedagogisch medewerkers met een afgeronde sportopleiding. Zij gaan in de Zwolse wijk een competitie organiseren tussen 7+ kinderen van onze bso's. Voorafgaand krijgen de kinderen eerst les in de betreffende sport en leren het spel spelen. Daarna gaan ze met elkaar de strijd aan." 
Omdat Landstede Kinderopvang de kinderen een zo gevarieerd mogelijk aanbod wil bieden, komen er ook toneel-, dans- en muziekactiviteiten op het programma. 
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden