<p>Tali Farchi doet mee aan de Open Atelierdagen. Ze vindt dat kunst mensen samenbrengt, daarom opent ze haar atelier.</p>

Tali Farchi doet mee aan de Open Atelierdagen. Ze vindt dat kunst mensen samenbrengt, daarom opent ze haar atelier.

(Foto: Sigrid Aalfs)

Na twee jaar weer Open Atelierdagen

Zwolle - Op zaterdag 18 en zondag 19 september zijn er weer Open Atelierdagen van Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars. Kunstenaars overal in de stad openen dan hun ateliers. Ook beeldend kunstenaar Tali Farchi, die haar recente schilderijen en grafiek laat zien. “Voor de vereniging zijn dit belangrijke dagen om zich weer op de kaart te zetten, een soort visuele nieuwsbrief,” legt Farchi uit.

(door Sigrid Aalfs)

Farchi heeft net als veel kunstenaars een moeilijke tijd achter de rug. “Al mijn activiteiten stopten door de lockdown. Ik verdiende niets. Ik ging wel online schilderlessen geven via Zoom, en dat doe ik nog steeds, en ik begon veel dichtbij mijn huis in de Aa-landen, en atelier te gaan schilderen. Zo kwam ik terug bij mezelf. Ik maakte veel schilderijtjes van landschapjes waar ik een boekwerkje van heb laten maken, ‘Looking through’. Op zorglocatie Arcadia is in oktober hiervan een expositie te zien.”

De rode draad in haar werk zijn landschappen en multimedia. “Ik heb een passie voor landschappen, de vormen en lijnen in de natuur.” Ze is erg geïnspireerd door Vincent van Gogh. Momenteel werkt ze samen met een acteur, tekstschrijver en regisseur in een multimedia live voorstelling ‘Door de tralies heen’. 

De voorstelling gaat over de periode waarin Van Gogh in een Franse inrichting zat. Het is een combinatie van dialoog, muziek, en schilderen. Farchi schildert dan live met acryl op canvas en ezel, waarin ze haar inspiratie laat zien. Op 3 zondag oktober is de try-out. “Tijdens Open Ateliers projecteer ik beelden en foto’s van schilderijen gemaakt tijdens die repetities, naast ander werk. Bij mooi weer laat ik die zien op het binnenplein. ” Het atelier van Farchi is te vinden aan de Praubstraat 23. 

De laatste jaren komt ze veel in de Franse Provence en Italië om workshops te geven. “Mensen kunnen meedoen aan de workshops op allerlei niveaus, en ze komen uit de hele wereld, mensen inspireren mij erg.” Ze werkt hierin samen met kunstenaar Royce Deans in kunstenaarsplatform ArtisTTable. “We gaan naar plekken waar Van Gogh gewoond heeft, om daar te schilderen. In Oost-Frankrijk heb je een krachtige noordelijke oostenwind, de mistral, daardoor is alles in beweging. Dat zie je terug in Van Gogh’s werken. Daar heb ik ontdekt hoe beweging te schilderen.”

Farchi vindt de rol van kunst in de maatschappij belangrijk. “Bezig zijn met kunst is goed, ik wil mensen daar graag naar toe trekken. Ieder kan een kwast of penseel pakken en iets maken. Als ik daar iets in kan betekenen, dan heb ik mijn rol vervuld. De Open Atelierdagen draaien om sociale interactie. Kunst verbindt; je praat met elkaar over wat je ziet, en van daaruit ontstaan weer andere verhalen.” 

Farchi ziet in de toekomst graag een permanente plek voor kunstenaars om hun werk te kunnen laten zien, want dat verbindt. Zie www.talifarchi.com. en voor de deelnemende ateliers zie www.bzkzwolle.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden