Foto: Christein van Hoffen

Koninklijke onderscheiding voor buurtbemiddelaar Peter Lobers

Zwolle - Zwollenaar Henk Lobers is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Peter Snijders reikte de koninklijke onderscheiding uit tijdens de viering van het 25-jarig jubileum van het project Buurtbemiddeling van Travers in Hedon.

Henk Lobers was in 1996 een van de eerste bemiddelaars die zich aanmeldde voor de training Buurtbemiddeling in Zwolle. In de afgelopen 25 jaar heeft hij talloze mensen begeleid en burenruzies, conflicten en onenigheden bespreekbaar gemaakt en opgelost. Met natuurlijk gezag, humor en kalmte maakt hij burenproblematiek herkenbaar en hanteerbaar. Hij laat mensen daarbij in hun waarde, benoemt hun eigen verantwoordelijkheid, zet hen aan het denken en gaat uit van hun eigen kracht. Hierdoor zorgen mensen vaak zelf voor een oplossing waarmee ze verder kunnen.

In Zwolle werd de basis voor buurtbemiddeling gelegd. Voor andere gemeenten die er ook mee werken was Henk Lobers boegbeeld en vraagbaak. Met respect voor de mensen en kennis van zaken vertelde hij open over de aanpak vanuit zijn eigen ervaringen. Dankzij zijn pionierswerk en inzet heeft buurtbemiddeling landelijk veel positieve bekendheid gekregen. Inmiddels werken de meeste gemeenten in het land met buurtbemiddeling.

Henk Lobers maakte zich niet alleen sterk voor een vreedzame, maar ook voor een inclusieve samenleving. Al zo’n 40 jaar is hij vrijwillig actief voor de LHBTQ+ gemeenschap in Zwolle. Bij het COC Zwolle is hij betrokken bij gespreksgroepen, het 40plus Café en de organisatie van Roze Zaterdag. Tevens is hij coördinator van de Roze Middag van Wijz Welzijn bij, gericht op Regenboogsenioren. Ook hier voelen mensen zich door hem gerespecteerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden