De Startbaan, aan het werk zonder te solliciteren

Zwolle - In juni zijn Tiem en de Werkcoöperatie De Middencirkel gestart met de Startbaan. 

Dit zijn banen voor werkzoekenden in de bijstand, waarvoor je niet hoeft te solliciteren. Dus geen CV, sollicitatiebrief of gesprek. Projectleider Annet Westerdijk van Tiem vertelt: “We hebben samen 30 Startbanen geworven bij allerlei mooie ondernemers in Zwolle. Deze ondernemers doen hier aan mee omdat ze werk hebben waarvoor ze gemotiveerde mensen zoeken. Daarnaast doen ze mee omdat ze een bijdrage willen leveren aan een inclusieve arbeidsmarkt. Een spannende aanpak, omdat de werkgever niet weet wie er bij hem of haar aan de slag gaat.“

Maar, zo laat een ondernemer weten: “Zelf ben ik ook ooit begonnen omdat iemand mij een kans gaf. Waarom zou ik dat dan nu niet kunnen doen bij iemand die gemotiveerd is en graag aan het werk wil. In de praktijk kijken we wel samen wel hoe ver we komen.”

Alle kandidaten krijgen een coach. Daarmee wordt onder andere samen uitgezocht hoeveel je gaat verdienen en wat dat betekent voor het inkomen. Ook is de coach degene die helpt om de Startbaan tot een succes te maken.

Na een oriëntatiefase, waarin de kandidaat een goed beeld kan krijgen van de werkzaamheden en het bedrijf, krijgt iemand een arbeidscontract voor 1 jaar.

Er zijn nu 17 kandidaten geplaatst in de baan waarin ze interesse hebben. Enkele uitspraken van kandidaten: “Ik had niet verwacht dat het zo leuk zou zijn!” en “Ik wil graag uit de bijstand, maar werd nooit uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Nu kan ik zo aan het werk. Dit is super voor mij.”

Op de gezamenlijke site: www.werkenzondersolliciteren.nl staan de banen en wie kan reageren. 

Meer berichten