<p>Vick Nieuwenhuis, rechts, oefent bewegingen met cursisten</p>

Vick Nieuwenhuis, rechts, oefent bewegingen met cursisten

(Foto:Sigrid Aalfs)

Zhineng Qigong: Aandacht voor lijf geeft ontspanning

Zwolle - Door vloeiende bewegingen te maken, eenvoudig gaan ontspannen; dat is Zhineng Qigong. Zhineng betekent ‘wijze vorm’, Qi staat voor levensenergie, en Gong voor werken, doen. “Ik leer mijn cursisten de bewegingen aan waarbij ik gebruik maak van energiebanen in ons lichaam,” legt Vick Nieuwenhuis, aandachttrainer en procescoach uit. “Door met aandacht deze bewegingen te doen, ontspan je dat gebied. Het is een bewegingsleer met resultaat; alles wat je aandacht geeft, groeit. Het doel is een ontspannen houding, waardoor de energie gaat stromen.” 

Door Sigrid Aalfs

Zhineng Qigong is een bewegingsleer gericht op vitaliteit, soepelheid en ontspanning in lichaam en geest.  “Door eenvoudige, langzame bewegingen vanuit een staande positie, geven we het lichaam aandacht en komen we los van dagelijkse stress of drukte.” Nieuwenhuis merkt dat Zhineng Qigong haar helpt; ze blijft rustig ondanks hectiek en stress in haar persoonlijke leven. “Je hebt situaties niet in de hand, maar doordat ik kalmte en ontspanning getraind heb, kan ik rustig blijven, wat er ook gebeurt. Dat doe ik door aanwezig te zijn in mijn lichaam, met aandacht mijn lichaam te bewegen en dat waar te nemen. We leven in een hectische maatschappij waarin onze aandacht versnippert; Zhineng Qigong zorgt juist voor aandachtigheid, aanwezigheid, en concentratie.” De Chinese bewegingsleer draait om vertragen; dat geeft rust, maar kan mensen ook angstig maken. “Dan loop je tegen je persoonlijkheid aan. Maar als je leert rust te nemen, kun je dat toepassen op veel situaties in je leven.” 

De Chinese bewegingsleer is geschikt voor iedereen. Nieuwenhuis heeft cursisten van midden twintig tot boven de zeventig jaar. “Ook mensen met een beperking of blessures kunnen het leren; alles wat zij niet fysiek kunnen, kunnen ze zich wel voorstellen in de geest.” Nieuwenhuis biedt deze groep de mogelijkheid in Berkum lessen te volgen. 

In de zomer gaat Nieuwenhuis door met workshops, en individuele sessies Zhineng Qigong in haar eigen praktijk. “Toevallig heb ik veel mannen op dit moment die de individuele sessies volgen. Zhineng Qigong is coachen met beweging. Deze vorm van coaching bestaat uit drie sessies in zes weken en is maatwerk. In de oefeningen kom je jezelf tegen, en dan kan vermoeidheid, verdriet, of wat dan ook boven komen. Daarom is het individueel maatwerk. Deze cursisten oefenen de bewegingen dagelijks thuis ook. Het doel is fysiek en mentaal weer in balans te komen, en je vitaal te voelen.” Verder staan in totaal drie workshops op het programma; op 17 en 24 juli, en op 28 augustus. Aanstaande zaterdag is een basisworkshop en op 28 augustus een vervolg daarop. De lessen Zhineng Qigong starten weer op 31 augustus en 2 september. Nieuwenhuis’ bedrijf heeft ook een zakelijke tak; Teamkennis. Deze is gericht op zelfrealisatie en zelfmanagement. Voor meer informatie:

 www.zelfkennislab.nl/zhineng-qugong

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden