<p>In het overgebleven deel van Harculo zit pop-up restaurant Bennies. Het is ook het start- en eindpunt van een fietsroute</p>

In het overgebleven deel van Harculo zit pop-up restaurant Bennies. Het is ook het start- en eindpunt van een fietsroute

(Foto: Frans Paalman )

IJsselbiënnale 2021 officieel geopend

Zwolle - Vrijdag is de IJsselbiënnale officieel van start gegaan. De kunstroute, van meer dan honderd kilometer, brengt de deelnemer van Zwolle helemaal naar Doesburg. De tocht is met de fiets te rijden tot 19 september en leidt je langs de kunstwerken van 27 kunstenaars, allemaal langs de oever van de IJssel. Afgelopen zaterdag werd een van de activiteiten van de Biënnale geopend op het terrein van de oude Harculocentrale, tevens het startpunt van de tocht. “Zwolle moet écht een culturele hotspot worden.”

(door Joost ter Bogt)

Het Thema van de biënnale, een tweejaarlijks kunstmanifestatie, is dit jaar klimaatverandering. Tij, tijd en tijdelijkheid is de term die de organisatie heeft gegeven aan de fietstocht langs de IJssel. “De inspiratie voor de biënnale is ontstaan na het bezoeken van een aantal grote internationale buitententoonstellingen”, licht Guido de Vries van de IJsselbiënnale toe. “De IJsselvallei is een prachtig landschap en daardoor een geweldige locatie voor beeldende kunst. Ook biedt de omgeving de mogelijkheid er een fantastische tentoonstelling te creëren waar je langs kunt fietsen. Vanuit de passie voor het landschap concludeerden we verder dat het landschap verandert, door klimaatverandering.” Zodoende kwam de organisatie tot het thema. “We dachten: is de verandering van het landschap geen goed uitgangspunt?”

Langs de IJssel staat het werk van verschillende kunstenaars, in verschillende vormen. “Het is heel divers. Er zijn grote beelden, maar er is ook bijvoorbeeld een geluidskunstwerk. Dat is een werk bij Zutphen, waarbij je op een knop drukt en vervolgens een indrukwekkend onderwatergeluid krijgt. Verder is er een enorme piramide bij Zalk en een groot kunstwerk bij Hattem dat een nieuwe huisvesting voor de bewoners moet voorstellen wanneer het water stijgt. Alle kunstwerken hebben met het klimaat te maken.”

Naast kunstwerken langs de IJssel, biedt de biënnale ook verschillende activiteiten. Een ervan staat bij het startpunt bij Harculo. Het werd afgelopen zaterdag geopend. “We hebben foto-exposities van drie professionele fotografen over het leven in onze tijd. Het zijn onder andere prachtige portretten van mensen in coronatijd. Cultureel erfgoed van deze tijd, kun je het noemen”, vertelt Fieke van ‘t Riet, van stichting De Stad Verbeeldt. “Deze biënnale is het geschikte moment om meer aandacht te krijgen voor Zwolse kunst. Zwolle moet écht een culturele hotspot worden, dat is het nu nog te weinig.”

Om de biënnale te kunnen fietsen, heb je een routekaart nodig. Deze is aan te schaffen bij de Harculocentrale. “De totale route is een grote afstand, maar je kunt hem ook in etappes fietsen. Dan fiets je een rondje langs verschillende kunstwerken, waarna je weer terugkeert op het beginpunt”, vertelt De Vries. “Voor mindervaliden is het ook toegankelijk. Op de site staat een overzicht met toegankelijke kunstwerken. De route is voor iedereen uit heel Nederland en je kunt het vanaf nu bewonderen!”

Meer berichten