<p>Julie Gielen .</p>

Julie Gielen .

(Foto: Marco Slot)

Jong talent schittert op Britten Altvioolconcours 2021

Zwolle - Het tweejaarlijkse Britten Altvioolconcours vond plaats op zaterdag 19 juni 2021. Vanuit het hele land kwamen vijftien deelnemers naar de Groote Sociëteit in Zwolle om er op te treden voor een jury. Julie Gielen (15) uit Den Haag won de eerste prijs in categorie I en Francisca Galante (18) uit Weesp de eerste prijs in de tweede categorie. 

Juryvoorzitter en artistiek leider van het concours Loes Visser: “Het was een mooie dag voor de luisteraars die erbij konden zijn en voor hen die het volgden via de livestreams. Visser noemt het concours een prachtig podium voor jonge musici en hoopt het volgende Britten Concours in 2022, dit jaar met een viool- en contrabasconcours, weer met live publiek te kunnen organiseren.

Julie Gielen (Den Haag) 1e prijs, categorie I (10 tot en met 14 jaar)

De jury over Julie: “Julie heeft een mooie streek, is heel muzikaal en haalt een prachtige klank uit de altviool. Ze speelt met pit, heeft al ervaring op het podium en trekt de aandacht van het publiek naar zich toe. Haar uitvoering van de Fantasie van Hummel was top!” Julie wint een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het ‘Winnaarsconcert’ op 3 oktober 2021 in Zwolle. Daarnaast krijgt zij een masterclass van de beroemde altvioliste Nubuko Imai en een waardebon van de Dutch Viola Society. Julie: “Ik ben zo ontzettend blij! Toen ik gisteren thuiskwam en de uitslag hoorde via de livestream, kon mijn dag niet meer stuk. Ik kan niet wachten tot ik met het Britten Jeugd Strijkorkest mag spelen!”

Francisca Galante (Weesp) 1e prijs, categorie II (15 tot en met 18 jaar)

“Francisca Galante is een groot talent en een echte performer. Ze speelt zeer expressief en gedreven. Als Francisca speelt, vertelt ze een boeiend verhaal en overziet ze de hele compositie.  Ze brengt met enthousiasme de muziek over aan het publiek en houdt de luisteraar aan zich gekluisterd tot de laatste noot,” was het commentaar van de jury, bestaande uit Loes Visser (voorzitter en artistiek leider Britten Concours) en de altviolisten Julia Dinerstein, Francien Schatborn, Liesbeth Steffens en Roeland Jagers. Ook Francisca wint een solo optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest, een masterclass van Nubuko Imai en een waardebon van de Dutch Viola Society.

Overige prijzen

De tweede prijs in de 2e categorie ging naar Elin Haver (18) uit Amstelveen. Bugra Yüzügüldü (18) uit Den Haag) en Jytte Balm (15) uit Zaandam wonnen een gedeelde 3e plaats. De aanmoedigingsprijzen in de 2e categorie gingen naar: Sjoerd Versteegh (17) uit Amsterdam en naar Raïsa Ploeg (17) uit Genemuiden.

Het Britten Concours wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Benjamin Britten Orkesten in samenwerking met ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Het ene jaar betreft het een concours voor violisten en contrabassisten, het andere jaar voor cellisten en altviolisten. Het SBBO wil hiermee jong talent een podium bieden om te stimuleren zich verder te ontwikkelen en ziet het concours als doel om naar toe te werken.

|

Meer berichten