<p>Kees Nypels en Margriet van Kampen in de tuin van het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat.</p>

Kees Nypels en Margriet van Kampen in de tuin van het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat.

(Foto: Sigrid Aalfs)

Pelgrimspad van klooster naar klooster

Zwolle - Er is een nieuw kloosterpad, een soort pelgrimspad, in wording tussen het Dominicanenklooster in Zwolle en de voormalige abdij Sion in Diepenveen, nu klooster Nieuw Sion. Dat vertellen de Zwolse Kees Nypels en Margriet van Kampen, beiden verwoed wandelaars. Samen organiseren zij in normale tijden een keer per maand wandelingen in of rond Zwolle, vanuit een wandelgroep die verbonden is met het Dominicanenklooster.

(door Sigrid Aalfs)

Iedereen is dan welkom om mee te gaan. Het pelgrimspad is nog niet gelopen, Nypels heeft zeven vrijwilligers gevonden die de route binnenkort uitproberen. Daarna verschijnt het pad in de vorm van een boekje. Leuk voor Zwolse wandelaars die hier wat uitgewandeld raken, en een nieuwe uitdaging zoeken.

“Het initiatief voor dit pelgrimspad komt van klooster Nieuw Sion,” vertelt Nypels. “Er zijn al jaren contacten tussen het Dominicanenklooster en abdij Sion.” De voormalige abdij was een plek waar broeders leefden vanuit de Cisterciënzer Orde. Het was een orde die onder andere gericht was op de natuur; de Dominicaner Orde is ook altijd naar buiten gericht geweest, en dus ook op natuur.

Het pad is straks te wandelen vanuit Zwolle, met als eindpunt klooster Nieuw Sion, of andersom. “De exacte lengte is nog niet bekend, maar één etappe zal minder dan twintig kilometer zijn,” legt Nypels uit. “Het totaal zal liggen tussen de dertig en veertig kilometer. De route loopt via Olst, Wijhe, langs de IJsseldijk, en door het landschap via wandelpaden, een klein deel bestaat uit asfalt. De wandelvrijwilligers die de route gaan wandelen, geven aan waar pleisterplaatsen als bankjes en horeca te vinden zullen zijn. De route is ook prima alleen heen of terug te wandelen; er zijn namelijk bushaltes in de buurt van beide plekken.”

Nypels’ gezondheid laat het nu niet toe, maar de afgelopen negen jaar bewandelde hij intensief zo’n beetje alle wandelpaden die de stad rijk is; daar zijn geen geheimen meer voor hem. En niet alleen locaal wandelde hij; ook lange afstandspaden als het Pieterpad en het Marskramerpad zijn hem niet onbekend. “Nu wandel ik in mijn hoofd, maar straks hoop ik weer te kunnen gaan wandelen.”

Van Kampen is meer een type van het zwervend wandelen. “Zet me ergens neer en ik kom wel ergens. Ik heb in mijn jongere jaren ervaring opgedaan met bergsport, en ik wandelde verschillende pelgrimstochten in binnen- en buitenland, ook alleen. In de wandelingen die ik met Kees organiseer zitten ook wel ademhalings- en meditatieoefeningen die ik bedenk, ik heb ook altijd veel aan yoga gedaan. Onze wandelingen gaan ook altijd door, weer of geen weer; tot corona kwam. Maar we pakken de wandelingen weer op als corona en de gezondheid van Kees het weer toelaat.”

Zie voor wandelingen en inspiratie; www.kloosterzwolle.nl, en voor meer achtergronden; www.nieuwsion.nl.

Meer berichten