Slobodan Tedic in het duel met FC Twente.
Slobodan Tedic in het duel met FC Twente. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Slobodan Tedic wil door in Zwolle

Pech achtervolgde hem lange tijd, maar de laatste weken toont Slobodan Tedic flitsen van zijn klasse. Volgend seizoen hoopt de lange aanvaller zich écht aan het Zwolse publiek te laten zien. “Zwolle is een leuke stad.”

(door Erwin Dijk)

Net nu Slobodan Tedic op stoom komt, zit het eredivisieseizoen er alweer op. Donderdag gaat PEC Zwolle op bezoek bij PSV, zondag is FC Groningen te gast in het MAC3PARK Stadion. Geplaagd door blessures en het coronavirus snakt de selectie als geheel naar het einde van het seizoen, maar voor de lange aanvaller had het nog wel wat langer mogen duren. “Ik voel me nu fit en word elke wedstrijd beter.”

Nadat eind augustus bekend werd dat PEC Zwolle Tedic op huurbasis overnam van Manchester City, miste hij eerst al enkele wedstrijden doordat zijn werkvergunning nog niet rond was. Daar kwam een enkelblessure en een coronabesmetting overheen, maar toen moest het ergste nog komen. In de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Emmen kreeg hij al na een paar minuten een tik in zijn ribbenkast. “Ik had enorme pijn aan mijn ribben en mijn rug. Ik kon niet goed ademen en dus niet verder spelen.”

Tedic hoopte dat de blessure snel over zou gaan en ging zelfs al snel weer trainen, maar een paar dagen later werd de pijn nog een stuk heviger en kwam hij zelfs in het ziekenhuis terecht. Daar bleek dat hij een klaplong had opgelopen. De spits lag een tijd lang plat op bed en herstelde slechts stukje bij beetje. Pas half maart, drie maanden na zijn laatste wedstrijd, maakte Tedic zijn rentree in de wedstrijd tegen Ajax. Een week later volgde met een knappe kopbal tegen VVV Venlo ook zijn eerste doelpunt. “Ik was natuurlijk heel blij dat ik weer terug was. Het was een zware tijd. Ik weet het niet honderd procent zeker, maar ik denk dat het ook met mijn coronabesmetting te maken had dat het zo erg was.”

Ik had enorme pijn aan mijn ribben en mijn rug

Ondanks al zijn pech waren ze in Zwolle al snel overtuigd van de klasse van de jonge Montenegrijns-Servische aanvaller. Niet voor niets had hij al op jonge leeftijd zijn sporen verdiend in het Servische voetbal en een transfer naar een Europese topclub verdiend. Tedic werd op 13 april 2000 geboren in Podgorica, wat tegenwoordig de hoofdstad van Montenegro is. Toen hij twee was verhuisde mij met zijn familie naar het Servische Novi Sad. In de straten van de stad die nog maar enkele jaren daarvoor het doelwit was geweest van NAVO-bombardementen, leerde de jonge Slobodan voetballen.

Hij kwam terecht bij Vojvodina, om op 17-jarige leeftijd de overstap te maken naar FK Cukaricki uit Belgrado, dat tot de beste clubs van Servië behoort. Daar maakte Tedic zijn debuut in het Servische betaalde voetbal en schopte hij het tot Servisch jeugdinternational. Ondertussen speelde hij zich in de kijker bij Manchester City, dat hem lange tijd volgde. In september 2019 tekende hij een contract bij de Engelsen, om vervolgens voor de rest van dat seizoen uitgeleend te worden aan FK Cukaricki, de club waar hij op dat moment speelde.

Playstation

Met de overstap naar de Engelse topclub kwam er voor Tedic een droom uit. “Toen ik mijn contract tekende was ik drie dagen in Manchester. Na de medische keuring ging ik lunchen en heb ik de andere spelers ontmoet. Ik zag bijvoorbeeld Agüero, De Bruyne en Silva. Met die spelers had ik kort daarvoor nog gespeeld op de Playstation en nu zaten ze ineens naast me. Dat was mooi. Ze waren heel aardig, Manchester City is een grote familie.”

Dankzij de overwinning in de halve finale tegen Paris Saint Germain behaalde Manchester City vorige week voor het eerst in de clubgeschiedenis de halve finale van de Champions League. Tedic zag ‘zijn’ ploeg in het City of Manchester Stadium met 2-0 winnen, nadat de Engelsen in de heenwedstrijd in Parijs ook al een 1-2 zege hadden geboekt. “Het was heel spannend en ik was natuurlijk heel blij dat ze wonnen.” Op zaterdag 29 mei neemt City het in Istanbul op tegen landgenoot Chelsea. “Ik kijk erg uit naar die wedstrijd.”

Tegen die tijd is Tedic weer thuis in Servië. Na de laatste training komende maandag vertrekt hij uit Zwolle, om hopelijk voor de voorbereiding op het volgende seizoen weer terug te keren. “Ik ga met mijn manager praten en dan hoop ik dat ik hier nog een jaar kan blijven. Ik heb dit jaar niet veel gespeeld en wil nog veel laten zien. Het bevalt mij goed in Nederland. Het is een mooi land en Zwolle is een leuke stad. Vooral nu de winkels en restaurants weer open zijn en ik een kop koffie kan gaan drinken op een terras.”

Meer berichten