<p>Rav van den Berg maakte zaterdag als rechtsback zijn debuut in het eerste elftal van PEC Zwolle.</p>

Rav van den Berg maakte zaterdag als rechtsback zijn debuut in het eerste elftal van PEC Zwolle.

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Rav van den Berg ‘staat er goed op’

Zwolle - Het is niet zo heel spelers gegeven om nog vóór hun eindexamen te debuteren in de eredivisie. Rav van den Berg (16) staat sinds zaterdag in een rijtje met spelers als Dennis Bergkamp, Arjen Robben en… broer Sepp. “Ik denk dat het wel moet gaan lukken.”

(door Erwin Dijk)

Toen het coronavirus vorige week hard toesloeg bij PEC Zwolle, werd duidelijk dat trainer Bert Konterman voor de wedstrijd tegen Vitesse een beroep zou moeten doen op de jongere garde. Maar liefst tien spelers waren afwezig, waarvan zes door een coronabesmetting. “We hebben vorige week niet veel kunnen trainen, dus ik kon het niet echt zien aankomen dat ik zou gaan spelen”, aldus Van den Berg. “Vrijdagochtend hoorde ik het en daar was ik natuurlijk heel blij mee. In de bus op weg naar de wedstrijd voelde ik wel een beetje spanning, maar toen ik op het veld stond was dat wel weg en had ik alleen maar zin om te spelen.”

Als rechtsback deed hij dat naar behoren, hoewel de jongeling bij het eerste tegendoelpunt wel Vitesse-aanvaller Broja uit zijn rug liet weglopen. “Er waren wel een paar dingen die nog beter kunnen, maar over het algemeen was ik wel tevreden.” Dat hij dit seizoen slechts een handvol oefenwedstrijden speelde maakt zijn prestatie alleen maar knapper. “Ik kon wel merken dat ik weinig wedstrijdritme heb. Mijn benen waren na de wedstrijd wel zwaar.”

Voor de camera’s van ESPN stond hij na afloop de pers te woord en legde hij onder meer in heldere bewoordingen het strijdplan en zijn eigen rol daarin uit. “Ik had nog niet eerder voor de camera gestaan, maar ik vond het niet echt lastig. Ik denk dat ik wel goed uit mijn woorden kwam. En als het in de toekomst vaker gebeurt denk ik dat het ook steeds makkelijker gaat.”

Geruchten

Een jaar geleden tekende Van den Berg al zijn eerste profcontract, dat hem in ieder geval tot de zomer van 2022 aan PEC Zwolle verbindt. Ondanks geruchten over interesse van clubs als Ajax, PSV, Liverpool en AC Milan, kende hij nauwelijks twijfels. “Over die geruchten heb ik eigenlijk maar weinig gehoord of gelezen, dus daar heb ik me niet echt mee bezig gehouden. Ik heb het naar m’n zin bij PEC en ik had geen reden om ergens anders heen te gaan. Ik hoopte dat ik dit seizoen een keer een kans zou krijgen en dat is nu gebeurd. Ik woon in Zwolle, dicht bij de club en school, dus dat is ideaal. Dit jaar doe ik eindexamen voor de havo, dus het is fijn om dat gewoon hier te kunnen doen.”

Op maandag 17 mei gaat zijn examenperiode van start met bedrijfseconomie. “Ik sta er goed op, ik heb geen vakken waarvan ik denk dat het echt lastig gaat worden om een voldoende te halen. Ik denk dus dat het wel moet gaan lukken.”

“Ik wil mezelf wel goed laten zien aan de nieuwe trainer”

Hoe jong hij ook is, het lukte de Zwollenaar niet om broer Sepp af te troeven. Die was bij zijn eredivisiedebuut in maart 2018 immers nog zo’n zeven maanden jonger dan Rav nu is. Ruim een jaar na zijn eerste optreden vertrok Sepp al naar de Europese grootmacht Liverpool, waar Sepp meetrainde met de grote mannen van het eerste elftal en enkele wedstrijden in de League Cup speelde. Ook was hij erbij toen The Reds in december 2019 in Qatar de wereldbeker veroverden. In februari werd de verdediger voor de rest van dit seizoen uitgeleend aan Preston North End, dat uitkomt op het tweede niveau in Engeland.

Facetimen

De band tussen de broers is hecht, vlak voor en direct na de debuutwedstrijd van junior hadden de twee telefonisch contact. “Het gaat goed met hem. Hij speelt daar alles en dat doe hij prima. We Facetimen heel vaak. Dan hebben we het niet alleen over voetbal, maar ook wel over allerlei andere dingen. En als het kan ga ik ook wel regelmatig naar hem toe, al is dat nu natuurlijk wat lastiger. Of hij een voorbeeld voor mij is? Dat is een groot woord, maar ik kijk zeker wel tegen hem op.”

Basisplaats

Zijn debuut in de eredivisie smaakt vanzelfsprekend naar meer en de kans is groot dat de afwezigen van afgelopen zaterdag de komende weken tijdens het seizoensslot ook nog niet beschikbaar zijn. Van den Berg legt zichzelf echter geen druk op. “Ik ben nog jong genoeg. Het zou mooi zijn als ik dit seizoen nog een paar keer minuten kan maken en volgend seizoen wil ik om te beginnen een goede voorbereiding draaien en een goede indruk maken op de nieuwe trainer (Art Langeler, red.). Ik leg de lat voor mezelf nog niet zo hoog dat ik echt voor een basisplaats ga, maar ik wil mezelf wel goed laten zien.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden