Foto: André van der Meulen

De Zwolse Verhalenbus haalt en brengt verhalen

Zwolle - De oplettende Zwollenaren hebben hem misschien al zien rijden: de Zwolse Verhalenbus. Het is een mobiel museum waarmee ANNO de komende tijd door wijken gaat rijden om de verhalen van de stad op te halen en te brengen naar haar inwoners.

MeeMaker

De Zwolse Verhalenbus is een opvallende verschijning door haar blauwe kleur en de illustraties die op de bus staan getekend. De illustraties vertellen stuk vóór stuk een klein stukje van de Zwolse geschiedenis en zijn ontworpen door Zwollenaar en MeeMaker Leoniek Zuidhof. “Het was een fantastische uitdaging om alle verhalen die Zwolle rijk is te illustreren”, zegt Leoniek. “Deze verhalen heb ik proberen te vangen in illustraties die herkenbaar zijn voor jong en oud. Ik ben benieuwd of jij alle Zwolse verhalen (her)kent.”

Wat voorafging

In 2020 is een voormalige SRV-wagen aangekocht en omgebouwd tot De Zwolse Verhalenbus. De Verhalenbus is gerealiseerd door Perspekt Studios. Het ontwerpbureau uit Haarlem dat ook de inrichting van het museum aan de Melkmarkt 41 maakt. Met de Verhalenbus brengt ANNO de komende jaren op een laagdrempelige manier de verhalen van vroeger tot nu naar haar inwoners.

Projecten

ANNO haalt ook dit jaar weer nieuwe vrijheidsverhalen op tot 5 mei. De Zwolse Verhalenbus wordt, volledig coronaproof, ingezet om actief vrijheidsverhalen op te halen bij iedere Zwollenaar die zijn of haar verhaal wil delen. Deze verhalen kunnen gaan over de oorlog, maar bijvoorbeeld ook over vrijheid van geloof, van het houden van wie je wilt, of de vrijheid die je voelt als je door Zwolle fietst.

De Zwolse Verhalenbus gaat ook langs de schoolpleinen om de vrijheidsverhalen van Zwollenaren te delen. Zo staat ANNO samen met jonge Zwollenaren stil bij wat het betekent om in vrijheid te leven.

Inzet van de Zwolse Verhalenbus in 2021: 

Vrijheidsverhalen van Zwollenaren op schoolpleinen (april, mei)

Zoekplaatjes (juni, juli)

Stinspark (juni, september)

Wie is Thomas (augustus, september)

Verborgen verhalen op locatie

En op evenementen vanaf het moment dat dit weer mag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden