<p>Samir Lagsir tijdens zijn debuut in de wedstrijd tegen FC Twente, eind oktober.</p>

Samir Lagsir tijdens zijn debuut in de wedstrijd tegen FC Twente, eind oktober.

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Samir Lagsir sprokkelt minuten

Een feestelijke avond voor PEC Zwolle in Heerenveen, werd voor Samir Lagsir zaterdagavond nog feestelijker. Een half jaar na zijn debuut mocht de jongeling (17) weer een keer minuten maken in het eerste elftal van PEC Zwolle. “Top dat we deze wedstrijd wonnen.”

(door Erwin Dijk)

PEC Zwolle won voor het eerst sinds september 2019 weer eens twee eredivisiewedstrijden op rij, Bram van Polen vierde zijn contractverlenging met een doelpunt en voor het eerst sinds maanden speelde de ploeg weer eens voor publiek, al waren het dan niet de eigen supporters.

Een half jaar eerder was de avond letterlijk en figuurlijk een stuk donkerder, toen PEC eind oktober op bezoek bij FC Twente met 5-1 onderuit ging. Toch werd dat voor Samir Lagsir een gedenkwaardige avond, want trainer John Stegeman gunde de jonge aanvallende middenvelder zijn debuut. Lagsir kwam twaalf minuten voor tijd in de ploeg. “Een debuut is iets heel moois, dus dat was een echt een hoogtepunt. Natuurlijk was het hartstikke jammer dat we verloren, maar ik was alsnog heel blij.”

Sindsdien bleef het echter stil rondom het talent met Marokkaanse roots. Op een paar minuten tegen VVV Venlo na, kwam hij niet meer in actie. Tot hij zaterdag in 80ste minuut in het veld kwam voor Pelle Clement. “Natuurlijk had ik op meer gehoopt, maar ik blijf positief. Ik ben hartstikke blij dat ik nu weer minuten mocht maken. Eindelijk was er weer publiek, dus ik vond de sfeer mooi.”

Het is altijd mooi als je geselecteerd wordt

Dat hij voor zijn ontwikkeling is aangewezen op trainingen en een sporadische oefenwedstrijd, maakt het voor jonge spelers als Lagsir niet makkelijker. Het wedstrijdvoetbal voor de jeugd en de beloften ligt immers al sinds begin oktober stil. “Ik heb dit seizoen in totaal nog maar een wedstrijd of tien gespeeld. Natuurlijk is dat lastig. Het liefst speel je elke week een wedstrijd, maar we moeten gewoon omgaan met de omstandigheden. Dan moet ik maar gas geven op de trainingen en dat gaat volgens mij hartstikke goed. Ik voel me lekker, de sfeer is goed en er wordt hard gewerkt.”

Lagsir was nog maar 16 toen hij zich in januari vorig jaar voor het eerst bij de eerste selectie mocht melden. Omdat enkele andere spelers op het laatste moment afhaakten, werd hij samen met leeftijdsgenoot Gabi Caschili op het laatste moment ingevlogen voor het winterse trainingskamp in het Spaanse Mijas. “Dat was hartstikke leuk. Toen ik in het vliegtuig zat was ik wel een beetje zenuwachtig, maar toen ik er eenmaal was heb ik gewoon m’n ding gedaan. De andere spelers gaven mij gelijk een goed gevoel.”

Zijn eerste stappen bij de selectie en debuut in de eredivisie vormen een mooie afsluiting van zijn opleiding bij de Zwolse Voetbalacademie. Afkomstig uit Lelystad, kwam hij aanvankelijk in de jeugdopleiding van Ajax terecht. Na vier seizoenen werd hij door de Amsterdammers te licht bevonden, waarna Lagsir in 2016 in Zwolle terechtkwam. “Zwolle was voor mij op dat moment de beste keuze. Ik had gelijk een goed gevoel bij de club. Qua locatie en vervoer was het goed te doen en de combinatie met school was voor mij ook mooi. De school (Centre for Sports & Education, red.) zit vlak naast het stadion en daar wordt heel goed rekening gehouden met het voetbal. Dat is me heel goed bevallen en inmiddels heb ik mijn havo-diploma gehaald.”

Hoofd-opleidingen Alexander Palland betitelde Lagsir eerder dit seizoen als een groot talent. Met spelers als Thomas van den Belt, Eliano Reijnders en Rav van den Berg behoort hij tot de vaandeldragers van de nieuwe lichting. De opmars van de Zwolse jeugdopleiding tekent zich ook af in de nationale jeugdselecties. Lagsir werd in 2017 voor het eerst opgeroepen voor een trainingsstage en maakte begin 2019 voor Onder 16 zijn Oranjedebuut. Sindsdien werd hij elke keer geselecteerd, totdat corona het jeugdvoetbal tot stilstand bracht. “Mijn debuut was het hoogtepunt tot nu toe. We wonnen met 4-2 tegen Italië en ik maakte een doelpunt. Maar ook een toernooi in Florida was hartstikke gaaf. Het is altijd mooi als je geselecteerd wordt, dan ben ik elke keer weer trots. Je speelt tegen de beste tegenstanders en met de beste spelers van jouw leeftijd. Dat zijn goede leermomenten.”

Van tripjes met zijn Oranje-leeftijdsgenoten zal het dit seizoen vermoedelijk niet meer komen. Nog vier wedstrijden, dan zit het seizoen erop. Lagsir wacht op het moment dat trainer Bert Konterman hem opnieuw het seintje ‘warmlopen’ geeft. “Ik hoop dat ik dit seizoen nog een paar keer minuten kan maken en het zou helemaal mooi zijn als ik een doelpuntje mee kan pikken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden