<p>Interim-trainer Bert Konterman met middenvelder Dean Huiberts.</p>

Interim-trainer Bert Konterman met middenvelder Dean Huiberts.

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Bert Konterman: ‘Ik wil niet in de weg zitten’

Zwolle - Nog vijf wedstrijden, dan zit de klus van Bert Konterman bij PEC Zwolle erop. Na het ontslag van John Stegeman stapte de clubman begin maart in om als interim-trainer het seizoen af te maken. En daar blijft het bij, want komende zomer keert hij terug bij de KNVB. “Dan is één plus één al gauw twee.”

(door Erwin Dijk)

Al bij zijn terugkeer anderhalve maand geleden, was er sprake van dat Konterman volgend seizoen als assistent van de nieuwe hoofdtrainer Art Langeler in Zwolle actief zou blijven. Eind vorige week zette de geboren Rouvener echter een streep door die optie. In de voorgaande weken was hij tot de conclusie gekomen dat die rol niet bij hem past. “Ik heb met Gert Peter de Gunst, Leeroy Echteld en Henry van der Vegt goede assistenten. Maar ik zie ook hun strijd, dat zij het soms lastig vinden om mee te gaan in een beslissing waar ze het eigenlijk niet helemaal mee eens zijn. Ik ben 50 jaar, ik ken mezelf goed en ik weet dat ik datzelfde gevoel ook zal hebben als ik assistent zou zijn. Ik ken Art goed en we zitten op dezelfde golflengte, maar ik weet niet of ik me in die rol goed zal voelen. Ik wil hem ook niet in de weg zitten. Ik vind daarom dat ik de club en mezelf moet beschermen.”

Eigen benen

Ondanks die zelfkennis, was het tot enkele weken geleden wel degelijk een serieuze optie om als assistent van Langeler aan de slag te gaan. “Toen Mike Willems mij zo’n zes weken geleden belde, dacht ik eerst dat het daarover zou gaan. Ik heb gezegd dat ik er even over na wilde denken of ik direct wilde instappen, maar dat een rol als assistent voor volgend seizoen mij wel interessant zou lijken. Die opmerking is bij hem en bij mij een beetje rond blijven zingen en ik ben na gaan denken over wat ik straks eigenlijk zou willen. Maar na twee of drie weken kreeg ik toch wel een beetje het gevoel dat dit een mooie kans is, maar dat het beter is als ik op eigen benen sta. Ik had de optie om terug te keren bij de KNVB, dus dan is één plus één al gauw twee.”

Sinds de voormalige verdediger in de eerste week van maart de tijdelijke hoofdcoach van PEC Zwolle werd, voelt hij zich vaak meer crisismanager dan voetbaltrainer. “Het is heel intensief. Je moet alle ballen in de lucht zien te houden. Je hebt te maken met een spelersgroep met teleurgestelde of juist blije spelers, met een staf waarmee je overlegt, met een club die de wens heeft dat je als dertiende of misschien wel twaalfde eindigt, met de media… Al met al is dat best een pittige klus, ik zie mezelf soms meer als een soort psycholoog dan als voetbaltrainer.”

Intenties

Al te veel illusies had Konterman zich in voetballend opzicht vooraf dan ook niet gemaakt. “Het gedeelte waarbij je écht bezig bent met voetbal en met je eigen visie op het spel staat zo ongeveer op het achterste plankje. Maar in tien weken moet je ook niet de intentie hebben om dat er allemaal in te willen brengen. Dan ontstaat er alleen maar onduidelijkheid.”

‘Ik ken Art goed en we zitten op dezelfde golflengte’

Na het ontslag van John Stegeman was het juist de bedoeling dat Konterman de rust terug zou brengen. In die missie slaagde hij. Mede dankzij cruciale overwinningen tegen VVV Venlo en FC Twente, weet PEC Zwolle zich zo goed als veilig op de ranglijst van de eredivisie. “Een paar lelijke overwinningen doen veel meer dan lovende woorden na een verliespartij.”

Wil is wet

Net als zijn voorganger koos Konterman tot nu toe regelmatig voor jonge spelers als Dean Huiberts en Eliano Reijnders, terwijl hij gevestigde namen als Mike van Duinen en Pelle Clement moest teleurstellen met een plaats op de bank. “Dat blijft moeilijk. Soms zijn ze het na mijn uitleg nog niet met me eens, maar dan is het wel zo dat mijn wil wet is. Zo werkt het nou eenmaal. En ik moet zeggen dat ze het elke keer wel weer goed oppakken en er voor zorgen dat ze er weer staan op de training en bij de volgende wedstrijd.”

Zijn contract bij PEC Zwolle loopt tot en met 30 juni, een dag later treedt Konterman weer in dienst van de KNVB als bondscoach van Oranje Onder 19. Het EK dat deze zomer voor die lichting zou plaatsvinden werd afgelast vanwege de coronapandemie, dus begint de coach met zijn team aan de route richting het EK 2022 dat in Slowakije plaatsvindt. Konterman kan zijn selectie samenstellen uit een lichting met onder meer spelers als Naci Ünüvar, Youri Regeer en Devyne Rensch. “Die jongens heb ik eerder al meegemaakt toen ik assistent was bij Onder 16, dus dat is wel leuk. Het is een nieuwe lichting bij Onder 19 en ik kijk ernaar uit om daarmee te gaan werken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden