<p>Een foto uit het boek, gemaakt juni 2019. Aanblik in zuidelijke richting over de IJssel met op de voorgrond de Vreugendenrijkerwaard die noordelijk van Zwolle ligt. De winterdijk aan de Overijsselse zijde is recent landinwaarts gelegd. De hoofdgeul is van korte kribben voorzien. Aan de horizon rechts ligt de Veluwe. Links in de verte Zwolle, erachter Salland. </p>

Een foto uit het boek, gemaakt juni 2019. Aanblik in zuidelijke richting over de IJssel met op de voorgrond de Vreugendenrijkerwaard die noordelijk van Zwolle ligt. De winterdijk aan de Overijsselse zijde is recent landinwaarts gelegd. De hoofdgeul is van korte kribben voorzien. Aan de horizon rechts ligt de Veluwe. Links in de verte Zwolle, erachter Salland.

(Foto: Joop van Putten )

‘De IJssel zit in mijn DNA’

Zwolle - Wie aan Zwolle denkt, denkt aan de IJssel. Wat is toch die magische aantrekkingskracht van de IJssel? Onderzoeker Tjirk van der Ziel schreef er samen met Albert Corporaal een boek over. In de Atlas van de IJssel vertellen zij aan de hand van oude kaarten en hedendaagse dronefoto’s over de ontstaansgeschiedenis van de mooiste rivier van Nederland.

Van der Ziel en Corporaal namen een duik in de archieven om de Atlas van de IJssel samen te stellen. Dit was nog niet gemakkelijk, aldus Van der Ziel. “Veel archieven zijn vanwege coronamaatregelen gesloten. Het onderzoek hebben we dan ook vooral online gedaan. Dat betekende eindeloos inzoomen op gedigitaliseerde historische kaarten.” Nadat hij maanden had zitten zwoegen op zijn computer, was hij aangenaam verrast toen hij het boek eindelijk in zijn handen hield. “Ik riep: wat een groot ding joh! Dat had ik echt niet verwacht.”

De coronacrisis zette Van der Ziel aan tot nadenken over zijn geboortegrond. Hij is geboren en getogen in Hattem. “Mijn opa was daar brugwachter. De IJssel zit echt in mijn DNA, zou je kunnen zeggen.” Van kleins af aan is hij nieuwsgierig naar mensen en de natuur. “Als jongetje van een jaar of 8 legde ik allemaal A-viertjes op de grond waarop ik dan de kaart van Hattem met de IJssel tekende. Later ben ik geografie gaan studeren.” Wandelend langs de IJssel krijgt hij altijd het gevoel onderdeel te zijn van het landschap. “Ik ga er dan helemaal in op. Prachtig.”

Iedere Zwollenaar is wel eens naar de IJssel gefietst bij hoogwater. Al dat water maakt indruk. Van de Ziel kijkt even ernstig: “Klimaatverandering zorgt voor uitdagingen. Hoe hou je het water vast in tijden van droogte en hoe zorg je dat je dat je er ook weer vanaf komt na fikse regenbuien?” Hij roept op om gebruik te maken van kennis van vorige generaties die ook al op zoek gingen naar oplossingen voor natte sokken. “Dát is iets wat we kunnen leren door naar het verleden te kijken.”

De podcast IJsselverhalen is speciaal voor Atlas van de IJssel samengesteld door fan van de IJssel, Wim Eikelboom. Van der Ziel: “De podcast voert je mee langs hele persoonlijke verhalen rond de IJssel. Echt ontzettend leuk om naar te luisteren tijdens een wandeling langs de rivier of als je thuis door de atlas zit te bladeren.” Muziek van Tangerine en gedichten voorgedragen door Frits Pits maken de podcast compleet. De IJsselverhalen zijn gratis te beluisteren via de bekende kanalen, zoals Anchor en Spotify.

Atlas van de IJssel is voor 29.95 verkrijgbaar in de boekhandel en via de webshop van WBOOKS.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden