<p>Zwolse kinderen op een universal carrier van de Canadese bevrijders. </p>

Zwolse kinderen op een universal carrier van de Canadese bevrijders.

(Foto: Historisch Centrum Overijssel)

Wat is het verhaal van deze kinderen?

Zwolle - 14 april 1945 is dé dag dat Zwolle werd bevrijd. De avond ervoor op 13 april, stak Leo Major de spoorlijn over en ging een eindje verder naast de weg liggen. Zijn vriend Willy Arsenault probeerde hetzelfde te doen, maar hij maakte een geluid, werd beschoten door de Duitsers en overleed ter plekke. Leo zette zijn woede om in daadkracht en was vastberaden dat hij de stad Zwolle zou bevrijden. Een heldhaftige verkenningstocht en soloactie volgde.

Om 11.00 uur in de ochtend kwam het officiële bericht dat de stad bevrijd was. Om 13.00 uur luidden de kerkklokken en werd er gefeest. Mensen gingen de straten op, vierden feest en mochten op de foto op de voertuigen van de Canadezen. Ook de dagen daarna was het feest in Zwolle en is ook deze prachtige foto door een Canadese soldaat in Zwolle gemaakt.

De vrijheid wordt vreugdevol gevierd! Hielke Hebers, een van de kinderen op de foto, was erbij. “Het was een geweldig moment, ik ben blij dat ik het in mijn leven heb meegemaakt”, vertelde Hebers in 2018 aan een journalist van de Stentor.

Maar wie zijn de andere kinderen? Wat is hun persoonlijke vrijheidsverhaal? Wat hebben ze in de oorlog meegemaakt en hoe hebben ze de Zwolse bevrijding ervaren? Wat herinneren zij zich nog? De vragen zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven en hun verhalen zijn niet bekend. Voordat deze voorgoed verdwijnen is ANNO op zoek naar deze vrijheidsverhalen.

Omdat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is moeten we de verhalen blijven ophalen en delen. Ben jij, of ken jij iemand op deze foto? En wil je het verhaal delen of het verhaal van deze foto aanvullen met nieuwe informatie? Neem dan contact op met ANNO, museum in de maak via info@anno.nl, zodat we kunnen blijven vertellen en nooit vergeten.

Livestream

ANNO, museum in de maak, trapt op 14 april af met de eerste vrijheidsverhalen die mee te maken zijn via een livestream. Daarna gaat het museum met haar Zwolse Verhalenbus, volledig coronaproof, actief vrijheidsverhalen ophalen bij Zwollenaren. Dat kunnen verhalen zijn die over de oorlog gaan, maar bijvoorbeeld ook over vrijheid van geloof, van het houden van wie je wil of de vrijheid die je voelt als je door Zwolle fietst.

Heb jij een vrijheidsverhaal dat je wilt delen? Via anno.nl/vrijheidsverhaal kun je een bericht achterlaten en wie weet parkeert de Zwolse Verhalenbus binnenkort wel bij jou voor de deur. Op 5 mei deelt ANNO de mooiste verhalen met Zwolle.

Audiotour

Zonder herdenken, kunnen we niet vieren. Vanaf woensdag 14 april is het mogelijk om op zeven unieke plekken in Zwolle te luisteren naar een verhaal over Zwolle in de oorlog aan de hand van een foto. Dat doe je via je eigen mobiel.

Via anno.nl/vrijheidsverhaal vind je meer informatie over de audiotoer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden