Sobere herdenking Bevrijdingsdag Zwolle op 14 april

Zwolle - De bevrijdingsdag van Zwolle op 14 april wordt dit jaar door corona sober gevierd. 

Woensdag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Dan is het 76 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd met Leo Major voorop. Door de coronacrisis kan deze 14e april niet worden gevierd zoals normaal met veel betrokkenen en publiek. Toch wil de gemeente Zwolle graag samen stil staan bij 75 + 1 jaar vrijheid.

Leerlingen van basisschool de Geert Groteschool organiseren op 14 april om 9.30 uur een kleinschalige herdenking bij het door hen geadopteerde monument in het Ter Pelkwijkpark. Bij die herdenking zal locoburgemeester René de Heer aanwezig zijn. Aansluitend wordt op het Van Nahuysplein een stek van de Anne Frankboom geplant door locoburgemeester René de Heer en Ingrid Petiet, voorzitter van de Joodse Gemeente. Hierbij zijn twee leerlingen van de Geert Groteschool aanwezig. René de Heer vertelt de leerlingen waarom deze boom geplant wordt.

Pilotenlaan

Wethouder Michiel van Willigen is aanwezig bij de herdenking aan de Pilotenlaan op 14 april. Om 11.15 uur komen leerlingen van basisschool De Octopus samen bij ‘hun’ monument en herdenken zij de geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Ook wordt bij het monument een plaquette onthuld. Dit is een herinneringsplaquette voor de omgekomen Canadese soldaat Alexander Serediak die in de Tweede Wereldoorlog in Zwolle-Zuid is gesneuveld. Initiatiefnemer Edwin van der Wolf, werkzaam als vrijwilliger bij de Canadese begraafplaats, is daarbij aanwezig.

Westenholte

In Westenholte wordt die dag om 13.30 uur een herinneringsplaquette onthuld bij wijkcentrum ’t Anker. Daarbij zijn wethouder Monique Schuttenbeld, Edwin van der Wolf en twee leerlingen van basisschool De Morgenster aanwezig. De plaquette is een eerbetoon aan de Canadese soldaat Thomas Llewellyn Thomas die op 14 april 1945 in Westenholte sneuvelde door een Duitse granaat.

Achtergrond informatie

Ter Pelkwijkpark

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle in het Ter Pelkwijkpark werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en werd in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool.

Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat “Gedenkt het leed - maar niet om stil te staan. Gedenkt de schande - maar om voort te gaan.”

Pilotenlaan

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Herdenkingen

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Andere geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig). 

Voor actuele informatie over 75 + 1 jaar vrijheid verwijzen wij u naar de website www.zwolleviertvrijheid.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden