<p>Jan Schakelaar was 1 april precies vijftig jaar lid van duikvereniging de Octopus.&nbsp;</p>

Jan Schakelaar was 1 april precies vijftig jaar lid van duikvereniging de Octopus. 

(Foto: Frans Paalman)

‘Heel diep gaan is er niet meer bij’

Jan Schakelaar was 1 april precies vijftig jaar lid van duikvereniging de Octopus. Tijdens een feestelijk onthaal in zijn eigen fietsenwinkel ontving hij een oranje, glazen beeldje van een octopus, het symbool van de club. Ook werd hij beëdigd tot lid van verdienste. Alle leden hebben unaniem besloten dat Jan dit lidmaatschap verdiende, omdat hij zich gedurende zijn lidmaatschap vaak heeft ingezet voor de vereniging, zo stelt de duikclub.

(door Joost ter Bogt)

 “Ik was echt ontzettend verbaasd toen ik ineens verrassingsbezoek kreeg. Ik had het totaal niet verwacht, want mijn vrouw had verteld dat er iemand van de verzekering langs zou komen. Ik wist echt niet dat dit me te wachten stond. Ik had verwacht dat er na het veertigjarig jubileum niks meer zou komen. Ik ben ontzettend blij met het cadeau en het ere-lidmaatschap”, zegt Jan Schakelaar.

‘Een grote tankgranaat namen we mee in de auto’

Jan, nu 66, werd lid van de Octopus toen hij 15 was. “Ik was toen eigenlijk te jong, maar ik mocht toch lid worden. Het voelt al ontzettend lang geleden. Ik moest toen brevetten halen. De eerste keer zakte ik, maar de tweede keer slaagde ik wel. Nu ga ik alweer bijna met pensioen. Ook met duiken doe ik nu een stuk rustiger aan. Heel diep gaan is er bijvoorbeeld niet meer bij, dat is niet meer zo verstandig.”, vertelt Jan.

Veel veranderd

Door de jaren heen is er veel veranderd, vertelt Jan. “Vroeger, toen ik net begon met duiken, waren er nog veel minder regels en was het veel gemakkelijker. Je kon duiken waar je wilde. Als je in de grachten wilde duiken, dan kon je gewoon gaan. Tegenwoordig heb je overal vergunningen voor nodig, dat is wel jammer.” Ook vertelt Jan dat er vroeger meer kwam kijken bij het lid zijn van een duikvereniging. “We hielpen de brandweer en de politie als er ergens gedoken moest worden. Zo hebben we bijvoorbeeld wel eens overleden mensen uit het water moeten duiken. Dat is tegenwoordig ondenkbaar, het gaat al lang niet meer zo.”

Granaat

Het meest bijzondere duikmoment uit zijn lidmaatschap herinnert Jan zich nog erg goed. “Het was lang geleden. We gingen duiken in Ruinerwold, waar we vaker duiken, en toen hebben we een hele grote, ongebruikte tankgranaat gevonden. Die hebben we toen opgedoken en meegenomen in de auto naar Zwolle. Achteraf bleek het ding heel gevaarlijk. Hij stond gewoon nog op spanning. Als je er een schuifje uithaalde was die ontploft. We hebben toen de politie gebeld en zelfs zij waren bang voor dat ding, dat was echt heel bijzonder.”

De komende jaren blijft Jan lid. “Duiken is gewoon echt mijn passie. Het was altijd een goede afleiding voor in mijn drukke werkende leven. Het is zo bijzonder onderwater. Ook in Nederland. Daarom ben en blijf ik een duiker.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden