<p>Coach Maaike geeft Marija steun en een luisterend oor.</p>

Coach Maaike geeft Marija steun en een luisterend oor.

(Foto: Sigrid Aalfs)

‘Alles is bespreekbaar en dat is heel fijn’

Zwolle - Als meiden zich vaak eenzaam voelen, problemen thuis hebben, of niet zo lekker in hun vel zitten, kunnen ze contact opnemen met project Vrouwen coachen meiden van Travers Welzijn. Die organisatie helpt meiden in de leeftijd van 13 tot 27 jaar door een coach te zoeken, die bij hen past. Zo had de 13-jarige Marija behoefte aan een luisterend oor en steun, omdat het soms makkelijker is over gevoelens en problemen te praten met iemand anders dan je moeder.

(door Sigrid Aafs)

Iemand tipte Marija om daarom te bellen met Vrouwen coachen meiden. De klik met coach Maaike was er meteen. Coach Maaike, 42 jaar, bleek zelfs meer dan een coach, een maatje, voor haar te kunnen zijn, die haar steunt en met allerlei dingen helpt.

“Maaike is er helemaal voor mij, alles is bespreekbaar, en dat vind ik heel fijn, ” vertelt Marija. “Ik vind Maaike open, aardig en avontuurlijk. Ik vind het fijn om met haar over gevoelens te praten, ze geeft me goed advies en steun.”

Maaike hielp Marija ook met computer - en schoolzaken, maar ze hebben ook samen gelongboard, dat is een lange skateboard, en een tiktokfilmpje gemaakt. “We schelen veel in leeftijd, maar leren veel van elkaar”.

Nu wandelen ze vaak, en spreken een keer in de veertien dagen af. Het samen optrekken in Vrouwen coachen meiden duurt meestal een jaar, maar ze weten zeker dat ze daarna ook contact zullen houden.

“Ik ben een heel open persoon, er zijn bij mij ook geen taboes,” legt Maaike uit. “Ik deel veel met Marija, dat gaat vanzelf, zo bouw ik ook vertrouwen op. Dat voelt voor mij goed. Zo krijg je ook diepere gesprekken, en kan ik een veilige plek bieden, bij mij thuis. Zo vul ik dit coach-zijn in; het voelt voor mij meer als een maatje zijn voor Marija.” Maaike miste in haar jeugdjaren een band met haar ouders, daarom koos ze voor dit vrijwilligerswerk.

Projectcoördinator Esther Rooseboom vertelt over de achtergrond van dit project. “Vrouwenplatform Carree startte hier in het verleden mee. Omdat dit platform failliet ging, nam Travers het onderdeel Vrouwen coachen Meiden over. Het ontstond om de sociale en maatschappelijke positie van meiden en vrouwen te versterken, door middel van vrouwelijke coaches als een soort rolmodellen. Vooral meiden met weinig netwerk, een moeder die niet altijd beschikbaar is, en niet veel andere mensen hebben om een beroep op te doen, vinden het prettig om contact te hebben met een andere, stabiele, volwassen vrouw.”

Daar kunnen ze mee sparren, hun verhaal kwijt, om advies vragen, maar ook leuke dingen mee doen. De meiden gaan meestal naar school of ze beginnen met werken.”

Aanmelden kan via de website traverswelzijn.nl/vrouwencoachenmeiden, mailen; vcm@travers.nl, of bellen/appen met Esther 06 - 24814283 of Helga 06 - 46766340.

traverswelzijn.nl/vrouwencoachenmeiden

Meer berichten