Mike Hauptmeijer moest het de afgelopen jaren doen met een rol als derde doelman, maar is sinds enkele maanden tweede in de hiërarchie.
Mike Hauptmeijer moest het de afgelopen jaren doen met een rol als derde doelman, maar is sinds enkele maanden tweede in de hiërarchie. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Hauptmeijer maakt promotie

Zwolle - Terwijl PEC Zwolle komende zomer afscheid neemt van een flink aantal spelers met een aflopend contract, kreeg Mike Hauptmeijer (24) juist een nieuwe verbintenis voorgeschoteld. De doelman blijft nog minimaal een jaar bij de club waar hij bijna zijn hele jeugd doorbracht. “Het is zo goed als rond”, aldus de inwoner van Lemelerveld.

(door Erwin Dijk)

Zijn langere verblijf was al min of meer een uitgemaakte zaak. Toen Hauptmeijer afgelopen zomer zijn krabbel zette onder een nieuw éénjarig contract, was de afspraak dat die verbintenis automatisch verlengd zou worden als hij dit seizoen zou weten op te klimmen tot tweede doelman. Dat lukte, toen de gehuurde Duitser Michael Zetterer begin dit jaar teruggehaald werd door zijn club Werder Bremen. Weliswaar werd met Nigel Bertrams nog een extra keeper gehaald, maar hij kwam in de hiërarchie onder Hauptmeijer terecht. “Voor mij is het heel positief. Ik ben natuurlijk lang derde doelman geweest en zowel de club als ikzelf vonden dat ik dit jaar echt een stap moest maken. De club vind dat ik me goed ontwikkeld heb, dus daar ben ik natuurlijk blij mee.”

Hoewel Xavier Mous sinds het vertrek van Zetterer alles speelde, is er voor Hauptmeijer wel degelijk iets veranderd. “Als derde doelman ben je vooral met je persoonlijke ontwikkeling bezig. Je hoort natuurlijk wel bij het team, maar de kans dat je echt iets kunt bijdragen is gewoon niet zo groot. Nu ik tweede doelman ben, voel ik me wel iets meer betrokken.”

Voor zijn ontwikkeling is Hauptmeijer aangewezen op trainingen, want wedstrijden speelde hij het afgelopen jaar nauwelijks. Sinds oktober moet hij het hebben van een enkele oefenwedstrijd, want behalve de hoogste twee divisies werden alle voetbalcompetities stilgelegd vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. “Aan het begin van het seizoen was de afspraak dat ik derde doelman bij het eerste zou zijn en dispensatie zou krijgen om mijn wedstrijden bij Onder 21 te spelen. Het idee was dat ik dit seizoen dus een stuk of veertig wedstrijden zou spelen, maar na drie wedstrijden gooiden ze de boel er al uit. Balen natuurlijk, maar iedereen zit in hetzelfde schuitje.”

‘Het idee was dat ik dit seizoen 40 wedstrijden zou spelen’

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat Hauptmeijer dankzij een speling van het lot zijn officiële debuut voor het eerste elftal maakte. Omdat toenmalig eerste doelman Diederik Boer geschorst was en diens vervanger Mickey van der Hart een rode kaart kreeg, moest Hauptmeijer in een uitwedstrijd tegen PSV in februari 2018 ineens de wei in. Sindsdien bleef het bij dat ene optreden. “Natuurlijk hoopte ik daarna wel op meer, dat is logisch. Maar ik wist ook dat ik er nog niet aan toe was en dat het niveauverschil met de eerste twee keepers nog te groot was om serieus kans te maken op een plek.”

Bijna een jaar later maakte de doelman op eigen aandringen een tijdelijke overstap naar Achilles ’29, dat in die periode na enkele jaren in de eerste divisie bezig was aan een vrije val. In de vijftien wedstrijden die Hauptmeijer voor de club uit Groesbeek speelde kon hij degradatie uit de derde divisie niet voorkomen, maar desondanks kijkt hij positief terug. “Veel mensen vroegen zich af waarom ik dat deed. Ik wist natuurlijk wel dat er bij die club wat aan de hand was, maar ik kende er een aantal mensen en het leek mij goed om een keer buiten Zwolle te kijken. Ik speel immers al vanaf mijn tiende bij PEC. Uiteindelijk is het wel een eye-opener geweest om erachter te komen wat ik wilde en dus ook wat ik niet wilde. Niet dat ik daarvoor niet hard werkte, maar ik kwam erachter dat ik nóg meer moest doen om op dit niveau mee te kunnen.”

Jonge jongens

PEC Zwolle verloor zaterdag door een treffer in de laatste minuut tegen Sparta, maar omdat ook de concurrentie geen punten pakte is rechtstreekse handhaving weer een stapje dichterbij. In de laatste wedstrijden van dit seizoen hoopt Hauptmeijer nog een keer onder de lat te verschijnen. “Het zou mooi zijn als we ons zo snel mogelijk veilig kunnen spelen. Misschien dat de jonge jongens zoals ik dan nog wat minuten kunnen maken.”

Vorige week werd bekend dat PEC Zwolle afscheid neemt van Mous en Bertrams, dus Hauptmeijer kan komende zomer sowieso twee nieuwe collega’s begroeten. “Ik zal in eerste instantie tweede doelman zijn en de bedoeling is dat er een eerste keeper bij komt. Daar zal ik in de voorbereiding mee gaan concurreren. Diegene zal bij voorbaat misschien een streepje voor hebben, maar hij zal zich ook gewoon moeten bewijzen. Voor mij is het dus wel gewoon fifty-fifty.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden