Thomas Lam en Reza Ghoochannejhad behoren tot de bekendste namen die na dit seizoen niet terugkeren in Zwolle.
Thomas Lam en Reza Ghoochannejhad behoren tot de bekendste namen die na dit seizoen niet terugkeren in Zwolle. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

PEC Zwolle gaat voor frisse start

De selectie van PEC Zwolle wordt komende zomer flink gerenoveerd. Zestien spelers beschikken over een aflopend contract en een flink aantal van hen keert komend seizoen sowieso niet terug. Achter meerdere namen staat nog een vraagteken. “We willen onder trainer Art Langeler een frisse start maken”, aldus technisch manager Mike Willems.

(door Erwin Dijk)

Betaald voetbalclubs zijn verplicht om vóór 1 april de contracten van spelers met een aflopende verbintenis op te zeggen. Bij een groot deel van de Zwolse selectie is de afgelopen dagen dan ook een formele brief op de mat gevallen. Dat hoeft echter niet te betekenen dat de betrokkenen daadwerkelijk afscheid nemen van de club, want Willems wil de komende weken met meerdere spelers in gesprek over een nieuwe verbintenis.

De bekendste namen die volgend jaar sowieso niet terugkeren in het MAC3PARK Stadion zijn Mike van Duinen, Thomas Lam, Xavier Mous, Jesper Drost, Clint Leemans en Reza Ghoochannejhad. Het zestal speelde – in sommige gevallen verdeeld over twee periodes – meerdere jaren bij PEC Zwolle, maar mag op zoek naar een nieuwe club. Een opruiming wil Willems het niet noemen. “Dat zou negatief zijn. Deze jongens hebben zeker hun waarde gehad voor onze club. Maar we kijken natuurlijk naar meerdere dingen. Bij de een heeft het wat meer te maken met kwaliteit, bij de ander ook met het salaris.”

Nigel Bertrams hoeft evenmin te rekenen op een langer verblijf in Zwolle. De doelman kwam in februari als vervanger van de door Werder Bremen teruggehaalde Michael Zetterer, maar stond nog niet onder de lat. De Franse verdediger Marc Olivier Doue, die nog niet veel speelminuten in het eerste elftal maakte, mag eveneens vertrekken.

‘We zijn met Bram in gesprek, daar gaan we zeker uitkomen’

Ook Bram van Polen beschikt over een aflopend contract, maar de 35-jarige aanvoerder laat dit seizoen zien nog altijd een belangrijke sturende factor te zijn bij de Zwollenaren. Van Polen liet eerder al weten er graag nog een jaar aan vast te plakken en volgens Willems gaat dat gebeuren. “We zijn met Bram in gesprek, daar gaan we zeker uitkomen.”

Willems wil ook de 19-jarige Thomas van den Belt graag binnen boord houden. De middenvelder speelde weliswaar nog niet veel in de hoofdmacht, maar wordt gezien als een talent. Hij kan binnenkort een aanbieding verwachten. Derde doelman Mike Hauptmeijer heeft een optie voor nog een seizoen in zijn contract en die wil de technisch manager graag lichten. Club en speler gaan daar binnenkort over in gesprek. Na jaren als derde doelman kan Hauptmeijer wellicht een plek opschuiven in de hiërarchie.

Willems hoopt ook Virgil Misidjan te kunnen verleiden tot een langer verblijf. De rappe aanvaller kwam in januari naar Zwolle en maakte sindsdien een goede indruk. “Virgil heeft het naar zijn zin, maar hij heeft een flink salarisoffer moeten maken om bij ons te kunnen voetballen. We willen hem graag vastleggen, maar financieel gezien gaat het moeilijk worden.”

En dan zijn er nog de huurlingen Slobodan Tedic, Benson Manuel, Thomas Buitink en Immanuel Pherai. Willems verwacht dat die laatste twee na dit seizoen terugkeren bij respectievelijk Vitesse en het Duitse Borussia Dortmund. “Over Benson zijn we in gesprek met zijn club Royal Antwerp. Hij heeft het naar zijn zin bij ons en we zouden hem graag langer huren.” Dat geldt ook voor Tedic. De Servische spits kent tot nu toe door een klaplong, enkelblessures en een coronabesmetting een ongelukkig seizoen, maar aan zijn kwaliteiten wordt niet getwijfeld. “We zagen meteen dat hij een heel goede speler is. We zijn met zijn club Manchester City in gesprek om hem langer te kunnen huren en dat ziet er goed uit.”

Een en ander betekent dat de Zwolse selectie er komend seizoen er hoe dan ook heel anders uit ziet dan deze jaargang. Willems wil een vaste kern van zo’n achttien spelers formeren en hoopt op zeven á acht nieuwelingen. “Daar zijn we natuurlijk mee bezig. Dat gaat in goed overleg met onze scouting en de nieuwe trainer Art Langeler. Daarnaast mikken we op de jeugd. We hebben onder meer Samir Lagsir en Rav van den Berg die eraan zitten te komen. We willen een frisse nieuwe start maken.”

Dat gaat echter wel gepaard met de nodige onzekerheid. Een jaar zonder publiek in het stadion heeft er ook bij PEC Zwolle flink ingehakt. “We moeten nog zien hoe het met de coronacrisis allemaal gaat uitpakken. Ik denk dat alle clubs in de eredivisie wel een stukje moeten inleveren. Volgend jaar gaat het nog spannender worden dan dit seizoen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden