<p>Mustafa Saymak wordt op de huid gezeten door Ryan Gravenberch en Nicolas Tagliafico, tijdens de uitwedstrijd tegen Ajax eerder dit seizoen.</p>

Mustafa Saymak wordt op de huid gezeten door Ryan Gravenberch en Nicolas Tagliafico, tijdens de uitwedstrijd tegen Ajax eerder dit seizoen.

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Mustafa Saymak is op zijn hoede

Zwolle - Om niet alsnog veroordeeld te worden tot een bijzonder spannend einde van de competitie, kan PEC Zwolle de punten de komende tijd goed gebruiken. Middenvelder Mustafa Saymak (28) is realist genoeg om te weten dat dat niet vanzelf zal gaan. “Als ik nu zou zeggen dat ik me geen zorgen zou maken, zou er iets niet kloppen.”

(door Erwin Dijk)

Voor het eerst sinds hij ruim anderhalf jaar geleden terugkeerde uit Turkije, maakte Mustafa Saymak zondag thuis tegen Ajax (0-2) de 90 minuten vol. Het zegt veel over de worsteling met zijn lichaam die hij sindsdien doormaakte. De technicus werd lange tijd geplaagd door spierblessures en ook in januari miste hij een serie van vijf wedstrijden. “In de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop tegen Emmen schoot het in mijn hamstring. Dat leek over te zijn, maar in de eerste wedstrijd in januari tegen AZ kreeg ik er toch weer veel last van. Achteraf bleek het toch niet genoeg hersteld te zijn. Voor mij was het zuur dat we juist in die maand zes wedstrijden speelden, waardoor ik veel wedstrijden miste. Januari was voor mij niet lekker.”

Belangrijk zijn

Tegen RKC maakte Saymak begin februari zijn rentree en daarbij liet hij zich niet onbetuigd. Met een daverend schot in de kruising bezorgde hij PEC in dat duel een punt. Sindsdien is zijn vorm groeiende, hoewel hij zondag met balverlies wel aan de basis stond van de tweede Amsterdamse treffer. “Ik ben blij dat ik weer gewoon fit ben, maar ik heb nog niet het gewenste niveau van voordat ik naar Turkije ging. Soms wil ik teveel doen en gaat het mis. Ik wil graag belangrijk zijn voor het team. Vorige week tegen Heracles maakte ik bijvoorbeeld de gelijkmaker en dat had ons een belangrijk punt op kunnen leveren. Nu kregen we in blessuretijd nog een doelpunt tegen. Dat was balen, zowel voor mij als voor het team.”

Na de tweede nederlaag onder het bewind van Bert Konterman – de man die Saymak als technisch manager ooit zijn eerste profcontract bij de club gaf – staat PEC Zwolle er niet bijzonder florrissant voor. In het thuisduel tegen VVV-Venlo kan de ploeg zondag voor de interlandbreak nog een belangrijke slag slaan. Met 26 punten staat PEC momenteel op de dertiende stek in de eredivisie, maar het gat richting Willem II op de nacompetitieplek (16e) is de laatste weken geslonken tot slechts vijf punten.

 “Als ik nu zou zeggen dat ik me geen zorgen maak, zou er iets niet kloppen.”  

Cliché

Saymak is er niet helemaal gerust op. “Als ik nu zou zeggen dat ik me geen zorgen maak, zou er iets niet kloppen. In dit soort situaties wordt er vaak gezegd dat je alleen naar jezelf moet kijken, maar dat vind ik een cliché. Het is óók belangrijk wat de concurrentie doet. Ik was blij toen ik zag dat Fortuna van VVV gewonnen had, want anders was VVV op één punt van ons gekomen. Dan ga je toch met een ander gevoel naar zo’n wedstrijd toe. Natuurlijk heb ik er vertrouwen in en op papier hebben we ook genoeg kwaliteiten, maar dat zegt niet altijd alles.”

Geen topseizoen

Het heden vraagt genoeg van zijn aandacht, met de toekomst is Saymak dan ook nauwelijks bezig. Zijn contract loopt nog tot medio 2022, dus komende zomer zou hij bij een transfer nog geld op kunnen leveren. “Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat de clubs nu voor mij in de rij zullen staan. Ik draai geen topseizoen, laat dat duidelijk zijn. Ik heb nog niet met de club over mijn situatie gesproken. De afgelopen tijd was vrij hectisch en nu gaat alle aandacht er naar uit om zonder nacompetitie in de eredivisie te blijven. Als we dat behaald hebben, gaan we vast en zeker kijken wat de club wil en wat ik wil. Misschien zeggen ze wel dat ik voor een x-bedrag een transfer mag maken, of dat ze willen dat ik nog een jaar of langer in Zwolle blijf. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik gelukkig ben waar ik nu ben en dat mijn gevoel over Zwolle positief is.”

“Ik heb niet zo heel lang met hem gewerkt, maar we hebben toen wel mooie momenten meegemaakt.”

Beter en wijzer

De kans dat Saymak in de zomer herenigd wordt met nog een oude bekende, de trainer die hem bijna tien jaar geleden in het betaalde voetbal liet debuteren, is dan ook zeker aanwezig. Vorige week werd officieel bekend gemaakt dat Art Langeler de nieuwe trainer van PEC Zwolle wordt. “Daar ben ik blij mee. Het is een man uit Zwolle. Zijn hart ligt hier, dat vind ik wel heel belangrijk. Ik heb niet zo heel lang met hem gewerkt, maar we hebben toen wel mooie momenten meegemaakt. Destijds vond ik hem al een heel goede trainer, dus misschien is hij sindsdien nog wel beter en wijzer geworden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden