Foto:
Columns

De complete trainer

Deze keer wil ik het hebben over de invloed van een (voetbal)trainer op de sporter. Ik heb onlangs de fantastische documentaire Pelé op Netflix gekeken en daarbij zag je de negatieve invloed van de trainer. Bij PEC Zwolle hebben we ook ervaren dat de onlangs ontslagen trainer niet de invloed had op de spelers die we graag hadden gezien. Een trainer kan een speler maken, maar ook net zo makkelijk breken. Toen ik nog actief was als voetballer heb ik veel verschillende trainers mogen meemaken. De meeste kan ik mij niet meer herinneren en die hebben dus weinig indruk achtergelaten. Er waren echter ook trainers bij die ik mij tot op de dag van vandaag herinner en waar ik positief aan terugdenk.

Deze trainers hebben van mij een betere voetballer en een beter mens gemaakt. Om bij de eerste groep te beginnen heb ik trainers meegemaakt die enorme kennis en knowhow hadden van het spelletje, waardoor ik stappen kon zetten in mijn ontwikkeling. In Nederland zijn er voldoende spelers die best redelijk kunnen voetballen en technisch onderlegd zijn. Om een complete voetballer te worden heb je naast een goede techniek ook tactisch inzicht nodig. In mijn voetbalcarrière heb ik trainers gehad die daar oog voor hadden. De coaching richtte zich op handelingstempo, vooruit denken (al weten wat je gaat doen, voordat je in balbezit bent). Aanleren om de bal de juiste snelheid mee te geven, zodat je medespeler daar profijt van heeft. De bal inspelen aan de kant waar de tegenstander niet kan bijkomen. Je lichaamshouding, positie-inname, bewegen zonder bal en enkele ‘gemeenheden’ om jezelf te beschermen.

De tweede groep trainers maakte mij mentaal sterker en beter. Ik was namelijk absoluut geen makkelijke speler, enigszins opstandig, betweterig, eigenwijs en ik kon moeilijk omgaan met de leiding. Toch lukte het trainers van dit type om de juiste snaar te raken. Op het goede moment ontving ik een schouderklopje of die spreekwoordelijke schop onder mijn kont. Ze voelden als geen ander aan wat ik nodig had en hoe ze mij moesten motiveren. Na een wissel niet gelijk in discussie gaan, maar kiezen voor een afkoelmoment. Mij gebruiken als klankbord, in gesprek over de tactiek en opstelling of als verlengstuk van de trainer fungeren in het veld. Deze trainers waren ook op de hoogte van mijn privéleven en anticipeerden daarop. Ze wisten exact wat ik op welk moment nodig had en ik voelde mij gezien en gehoord. Dit resulteerde in betere prestaties en meer plezier. Er zijn slechts enkele trainers die beide facetten bezitten en voor mij was de complete trainer Foppe de Haan.

Een goed geschoolde trainer zet het plezier van de speler voorop, en dan volgt het beter leren sporten vanzelf. Ik pleit daarom voor goede ondersteuning, begeleiding en opleidingen voor álle trainers. Er zijn voldoende bondscursussen, waar vaak de focus ligt op de techniek en tactiek. Lokaal proberen wij trainers te scholen op het andere vlak; hoe ga je om met de verschillen binnen je team, individuele en leeftijdsspecifieke kenmerken, organisatiemodellen, groepsdynamica of beter gezegd het methodisch en pedagogische handelen. Dit doen wij aan de hand van clubkadercoaching, scholing/ cursussen en de trainersacademie. Als je meer wilt weten neem dan gerust contact met me op.

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden