Foto:
PEC Zwolle

Zeepbel

Zondagmiddag vlak voor de wedstrijd van PEC tegen Ajax begint de tv uitzending met twee jongetjes die met hun neus tegen een gesloten hek van het stadion aan staan. Ik herkende dat gevoel van opwinding al te goed. Voor elke wedstrijd van mijn club kriebelt het en uiteraard hoop je dat jouw club de koploper pootje licht.

Bert Konterman verscheen vervolgens in beeld en kondigde Zwolse bluf en branie aan. Ik wreef in mijn handen. Kom maar op. Na een half uur kreeg ik het gevoel dat een ijskoude douche over mij heen droop. Niks branie en bluf maar regelrechte grootspraak. Ik had naar het zoveelste opgeklopte verhaal van een trainer geluisterd.

Bluf bestaat uit geklopt eiwit en in dit geval zat er geen kraak of smaak aan. De spelers waren kennelijk geïmponeerd door hun tegenstander. Ze deden maar wat en gaven de Amsterdammers alle ruimte om het karwei zonder noemenswaardige inspanning af te ronden.

Daarbij vergaten ze gemakshalve dat supporters zich nauwelijks meer herkennen in hun favoriete team. In plaats van dat ze het snot voor hun ogen liepen, kwamen er bij mij kleine traantjes van verdriet. Het doet zeer als je als supporter je club ziet verliezen. Steeds verder glijden we naar de streep waar het degradatiegevaar als een gretige waakhond ligt te likkebaarden.

Met de instelling van deze spelers ga je de slag niet winnen. Trainer Konterman kondigde aan dat zijn spelers het spelplezier weer moeten terug krijgen. Zijn enige positieve wapenfeit tot nu toe is dat we in de tweede helft geen doelpunt tegen kregen. Dat is een te broze strohalm om je aan vast te houden.

Mike Willems is verantwoordelijk voor de samenstelling van dit team. Ik vermoed dat hij slapeloze nachten zal hebben. Of toch niet? Hij zweert immers bij het scouten via computerdata. Clubs nemen steeds vaker beslissingen op basis van harde data in plaats van onderbuikgevoelens. Data brengen je naar een hoger niveau, tekende de clubwatcher van De Stentor rond de jaarwisseling op uit zijn mond.

We merken het resultaat. Je kunt allerlei gegevens uit de digitale toverdoos halen, maar iets over mentaliteit en karakter ontbreekt nog aan dit computerspelletje voor gevorderden. Een door de wol geverfde scout als Ben Hendriks werd vorig jaar in stilte bedankt voor bewezen diensten. Op zijn erelijstje spreken namen als Mokotjo, Klich en Namli. Ben had een oog voor publiekslievelingen.

Maar het clubicoon werd ingeruild voor harde data, want ja dat doen alle clubs dus zetten wij in Zwolle onze kroonjuwelen aan de kant. Toegegeven, ook in Ben Hendriks schuilt een bluffer, maar hij heeft iedere speler wel in levende lijve talloze keren bekeken. Hij weet wel waar hij over praat.

Dit weekeinde staat de thuiswedstrijd tegen een nog mindere degradatiekandidaat geprogrammeerd. Laat stoere grootspraak komende week achterwege. Winnen doe je zonder bluf. Grootdoenerij is slechts een zeepbel.

Anton Cramer

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden