<p>Thomas Lam is stijlvol baas over de bal in het duel met FC Utrecht, eind januari. De inmiddels vertrokken trainer John Stegeman kijkt toe.&nbsp;</p>

Thomas Lam is stijlvol baas over de bal in het duel met FC Utrecht, eind januari. De inmiddels vertrokken trainer John Stegeman kijkt toe. 

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Thomas Lam heeft uitdagingen genoeg

Na een rampzalig najaar heeft Thomas Lam de blik weer vooruit gericht. Met recht, want met een aflopend contract en een EK op komst kan de verdediger annex middenvelder zichzelf de komende maanden een goede dienst bewijzen. “We willen het seizoen echt niet als een nachtkaars uit laten gaan.”

(door Erwin Dijk)

Ondanks de zure nederlaag afgelopen zondag tegen Heracles Almelo, met de fatale tegentreffer in blessuretijd, is met de entree van Bert Konterman de rust in Zwolle teruggekeerd. De interim-trainer begon vorige week maandag aan zijn klus en maakt in zijn eerste dagen op Thomas Lam vooral een ‘rustige’ indruk. “Hij heeft een aantal dingen over zichzelf verteld. Niet alleen over het voetbal, maar ook over zijn familie en waar hij vandaan komt en dat soort dingen. Dat vond ik wel leuk, want persoonlijk wist ik nog niet zo heel veel over hem. Op de trainingen is hij nog niet zo heel nadrukkelijk aanwezig. De assistent-trainers leiden de trainingen en hij observeert tot nu toe voornamelijk.”

Ook Lam zelf bevindt zich in rustiger vaarwater. Hoe anders was dat afgelopen najaar toen de Finse international de ene na de andere tegenslag te verwerken kreeg. Zowel tegen AZ als VVV-Venlo kreeg hij een rode kaart en tegen FC Twente leidde hij met twee grote fouten een 5-1 nederlaag in. Dat laatste leverde hem nog voor rust een veelbesproken wissel op. Ook liep hij bij de Finse nationale ploeg een knieblessure op die hem enkele wedstrijden aan de kant hield. Tot overmaat van ramp werd hij tijdens de daaropvolgende interlandperiode niet geselecteerd door de Finse bondscoach Markku Kanerva.

“Ik ben ervan overtuigd dat we nog de nodige wedstrijden kunnen gaan winnen. Iedereen heeft er echt nog wel zin in en met het groepsgevoel zit het wel goed.”

Lam heeft voor zichzelf een punt achter de vervelende episode gezet. “Ik ben het seizoen niet al te best begonnen”, zegt hij met enig gevoel voor understatement. “Ik heb een aantal tegenslagen gehad. Dat is natuurlijk niet fijn, maar dat is voetbal. Je moet zorgen dat je er weer bovenop komt. Iedereen heeft wel eens zo’n fase dat het even tegen zit. Het klinkt makkelijk, maar je moet het vergeten, uitgaan van je eigen kwaliteiten en weer doorgaan. Ik kon het vrij snel van me afzetten. Ik loop al een tijdje mee, als ik jonger was geweest, dan had ik er waarschijnlijk meer mee gezeten. Uiteindelijk zijn er ook ergere dingen in de wereld.”

Groepsgevoel

PEC bevindt zich momenteel op de twaalfde plek op de ranglijst en met nog negen wedstrijden te spelen en acht punten voorsprong op nummer zestien Willem II heeft de ploeg een ruime marge op de nacompetitieplaats. De achterstand op nummer elf Fortuna Sittard is vijf punten, dus op het eerste gezicht heeft PEC niet al te veel meer om voor te spelen. “Het belangrijkste is dat we de rest van het seizoen goed spelen als team en hopelijk kunnen we dan nog een paar plekjes stijgen. Ik ben ervan overtuigd dat we nog de nodige wedstrijden kunnen gaan winnen. Iedereen heeft er echt nog wel zin in en met het groepsgevoel zit het wel goed. We willen het seizoen echt niet als een nachtkaars uit laten gaan.”

EK

Sterker nog, Lam zelf heeft de komende maanden nog alles om voor te spelen. Zo hoopt hij zijn plek in de nationale ploeg te heroveren en met zijn moederland voor het eerst op een groot toernooi te spelen. Op het vanwege de coronapandemie uitgestelde EK is Finland ingedeeld in een poule met Denemarken, België en Rusland. Of het toernooi in de geplande vorm – met speelsteden in heel Europa – deze zomer wél doorgang kan vinden is nog niet zeker, maar Lam hoopt er hoe dan ook bij te zijn. “Ik heb onlangs nog wel contact met de bondscoach gehad. Gewoon een klein babbeltje over fitheid en dat soort dingen, niet heel spannend. Hij volgt iedere speler goed. Eind deze maand is er weer een interlandperiode en dan hoop ik natuurlijk weer bij de selectie te zitten. We gaan het zien.”

Daarnaast kan Lam zich in het restant van het seizoen in de kijker spelen bij andere clubs. Drie jaar na zijn rentree bij PEC Zwolle loopt zijn contract komende zomer af. Hoewel hij een langer verblijf niet uitsluit, hoopt Lam op een nieuwe kans in het buitenland. Na zijn eerste PEC-periode maakte hij een transfer naar het Engelse Nottingham Forest, waar hij twee jaar onder contract stond. “Er is nog niets bekend, maar ik heb er wel met mijn zaakwaarnemer over gesproken. Ik heb aangegeven dat ik nog graag een keer het avontuur aan wil gaan. In mijn tijd in Engeland heb ik het wel heel mooi gehad. Ik vind het leuk om een nieuwe cultuur te ontdekken. Op dit moment gaat mijn voorkeur daar naar uit.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden