<p>Van links af Zwolle Justin Daems (Travers), Simone Boshove (SamenOuderen), Karin Westrup &nbsp;en presentatrice Gina Maria.</p>

Van links af Zwolle Justin Daems (Travers), Simone Boshove (SamenOuderen), Karin Westrup  en presentatrice Gina Maria.

(Foto: Frans Paalman)

Ouderen kunnen weer lekker swingen

Zwolle - Vanaf zondag 7 maart is er om de week om 14.00 uur een nieuw dansprogramma voor ouderen te zien op RTV Focus. Het programma is een spin-off van de traditionele Dansmiddag voor ouderen die voor corona werd gehouden in Hedon. Wegens de voortdurende corona maatregelen heeft SamenOuderen in samenwerking met Hedon en RTV Focus besloten de dansmiddag voor ouderen naar TV te verplaatsen. “Ouderen zijn echt toe aan een stukje vertier”, licht Simone Boshove van SamenOuderen toe.

(door Joost ter Bogt)

“Aan het dansprogramma hebben verschillende ouderen meegewerkt die voorheen aanwezig waren bij de dansmiddagen in Hedon. Iedere uitzending staat er een nieuw thema centraal, zoals bijvoorbeeld linedance, salsa of de boogiewoogie. Ouderen kunnen thuis hun TV aanzetten en meedansen.”

Voor iedereen

Iedere oudere uit Zwolle kan meedoen aan het dansprogramma vertelt Boshove. “We beginnen met basispasjes. Die worden door presentatrice Gina Maria heel duidelijk voorgedaan, waarna de ouderen thuis haar voorbeeld volgen. Vervolgens vinden er ook interviews plaats met deelnemers die vertellen over hun vroegere dansverleden tijdens bijvoorbeeld het uitgaan. Er worden dan ook leuke beelden getoond uit die tijd.”

“Voor iedereen leuk, ook als je niet kunt dansen”

Na de interviewpauze gaat het dansen verder. De basispasjes van ronde een worden uitgebreid, zodat een complete dans tot stand komt. Wanneer het dansje voltooid is, dan is er voor de ouderen de ruimte om vrij te dansen. Aan het programma kan iedereen meedoen, individueel of in een duo. “Het kan voor ouderen die alleen zijn ook heel leuk zijn om mee te doen samen met een ander, bijvoorbeeld een kleinkind. Dat is allemaal mogelijk, het is voor iedereen leuk. Ook als je niet kan dansen, of het al heel lang niet meer hebt gedaan.”

Wegvallen van activiteiten

“Veel ouderen missen al geruime tijd het contact met mensen uit hun omgeving. Samen dansen, maar ook andere dingen doen, gaat al heel lang niet meer door. Dit was voor ons de reden om na te denken over een alternatief. Jongeren bereik je in deze tijd redelijk gemakkelijk via internet, maar bij ouderen is dit anders. Met de uitzendingen op de plaatselijke TV zender hopen we de ouderen aan te spreken.” Veel van de ouderen die voorheen naar de dansmiddagen kwamen in Hedon, hebben al aangegeven het een leuk initiatief te vinden. “Sommigen van hen hebben ook meegewerkt aan de opnames van de tv-uitzendingen. Ze waren veelal heel enthousiast en erg blij om weer lekker te kunnen dansen.”

SamenOuderen hoopt met de spin-off zoveel mogelijk ouderen uit Zwolle te bereiken. Er zijn in totaal twintig afleveringen opgenomen. “We kunnen ruim een jaar vooruit en hopen ook na de crisis door te gaan, maar we kijken ook uit naar de fysieke dansmiddagen”, lacht Boshove.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden