<p>Femke Bosman traint in het buitengebied van Zwolle voor muskathlon, een marathon waarbij geld wordt verzameld . (Foto: Frans Paalman)</p>

Femke Bosman traint in het buitengebied van Zwolle voor muskathlon, een marathon waarbij geld wordt verzameld . (Foto: Frans Paalman)

(Foto: Frans Paalman)

Femke Bosman rent om geld in te zamelen tegen gedwongen prostitutie

Zwolle - De 46-jarige Femke Bosman uit Zwolle rent in juni een marathon om geld in te zamelen tegen gedwongen prostitutie. Ze hoopt tienduizend euro op te halen. Dit geld is genoeg om vier mensen te helpen bij de eerste stappen uit het sekswerkcircuit. Het is de tweede keer dat de Zwolse een afstand rent voor het goede doel. Een tijd terug een halve marathon door Zwolle, nu een hele in Amsterdam. “Ik doe het niet alleen voor de prostituees op de Wallen. Het gebeurt overal, ook in Zwolle”, vertelt Femke.

(door Joost ter Bogt)

Via een muskathlon, een marathon waarbij geld wordt verzameld, rent Femke voor stichting Tot Heil Des Volks. Deze stichting zet zich in voor kwetsbare mensen. Via het project ‘Het Scharlaken Koord’ zet de organisatie zich in tegen gedwongen sekswerk en mensenhandel.

Femke vertelt dat het een beetje in haar zit om anderen te helpen. “Ik heb een tijd terug ook meegelopen met een muskathlon vanuit huis. Toen liep ik een halve marathon voor onderdrukte Christenen in Korea. Ik ben zelf ook Christen. Ik vind dat iedereen recht heeft op vrijheid en daar wil ik me voor inzetten. Toen ik een keer in aanraking kwam met verhalen over gedwongen prostitutie werd ik geraakt. Ik moest wat doen. Dit keer met een marathon in Amsterdam.”

“Ik vind dat iedereen recht heeft op vrijheid”

“Het geld dat ik hoop in te zamelen wordt gebruikt om ander werk te zoeken voor de mensen die het prostitutiecircuit verlaten. Zo is er bijvoorbeeld Second Step, een winkel in de Jordaan waar de ex-prostituees de kans krijgen om hun eigen kledingmerk op te richten. De stichting doet eerst veldwerk om de prostituees te benaderen, bijvoorbeeld via internet. Ook gaan ze op bezoek bij seksclubs. Daar benaderen ze sekswerkers die tegen hun wil werken.” Het opgehaalde geld wordt verder ingezet voor de behandeling van trauma’s of verslaving, maar ook voor het vinden van woonruimte voor de ex-prostituees.

Femke vindt het belangrijk dat er actie wordt ondernomen tegen gedwongen prostitutie. “Deze mensen zijn gewoon niet vrij. Vaak zijn ze onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald om hier iets te doen wat ze niet willen en waar ze niet uit kunnen. Of het zijn mensen die de prostitutie ingaan, omdat bijvoorbeeld hun moeder ook in de prostitutie werkt en ze het gevoel hebben hierdoor iets bij te moeten dragen.

Femke loopt de marathon in juni met vier anderen. Ook zijn er mensen die een halve marathon lopen.

Tot nu toe heeft Femke ruim 5500 euro opgehaald. Ze vertelt dat dit nog niet genoeg is. “Als je ook het gevoel hebt dat je deze kwetsbare mensen wilt helpen, dan kun je via de website geld doneren. Dit kan een eenmalig bedrag zijn, maar je kunt ook een maandelijkse donatie doen. Alles hulp is welkom.” Iedereen kan Femke sponsoren via de volgende link:

https://www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers/3560/femke-bosman.html

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden