<p>Technisch manager Mike Willems heeft in Bert Konterman een nieuwe trainer voor de rest van het seizoen gevonden. .</p>

Technisch manager Mike Willems heeft in Bert Konterman een nieuwe trainer voor de rest van het seizoen gevonden. .

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Mike Willems heeft zijn ‘frisse blik’

De zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer was voor technisch manager Mike Willems al in volle gang, maar kreeg vorige week na het ontslag van John Stegeman een nieuwe dimensie. Zaterdag werd bekend dat Bert Konterman het seizoen afmaakt als hoofdcoach van PEC Zwolle. “Daarmee creëren we rust”, aldus Willems.

(door Erwin Dijk)

Willems heeft een roerige tijd achter de rug. Anderhalve week geleden ging PEC Zwolle pijnlijk onderuit tegen hekkensluiter FC Emmen en meteen na de wedstrijd besloten de technisch manager en voorzitter Adriaan Visser om trainer John Stegeman op non-actief te stellen. “Een ontslag is natuurlijk nooit leuk. John is een goede vent, dus dan is het heel vervelend als je zoiets moet beslissen. Maar we vonden dat het sentiment dusdanig negatief was geworden dat het gewoon niet meer ging. Dat hangt natuurlijk samen met de sportieve prestaties.”

Het was een scenario dat al een tijdje in de lucht hing. In december werd al bekend dat Stegeman en PEC Zwolle na het seizoen uit elkaar zouden gaan. De bedoeling was om deze jaargang goed af te maken, maar met slechts één overwinning in negen wedstrijden werden de resultaten er niet bepaald beter op. En wat misschien wel net zo zwaar woog: ook het spel van de Zwollenaren vertoonde weinig verbetering. De kritiek vanuit de achterban zwol ondertussen steeds meer aan en bereikte in Emmen het kookpunt. De Drentse ploeg had nog geen wedstrijd gewonnen en Willems en Visser hadden vooraf al besloten dat een nederlaag het vervroegde einde van Stegeman bij PEC Zwolle zou betekenen. “Je voelde het natuurlijk al een beetje aankomen. Het was dus ook zeker geen emotionele reactie. We hebben besloten om het diezelfde avond nog te doen, zodat we de volgende dag meteen op zoek konden naar een opvolger.”

“Je kiest pas voor ontslag als het echt niet anders meer kan”

Terugblikkend heeft Willems geen spijt van de aanvankelijke beslissing om het seizoen af te maken met Stegeman. “Toen waren de resultaten ook nog niet zo heel slecht. Dan zeg je ook niet zomaar: ‘Laten we er gelijk maar mee stoppen’. Je kiest pas voor een ontslag als het echt niet anders meer kan.”

Assistent-trainer Leeroy Echteld fungeerde vrijdag tegen SC Heerenveen als eindverantwoordelijke en deed dat gezien de uitslag prima. De 4-1 overwinning was weliswaar ietwat geflatteerd, maar zeker niet onverdiend. Met nu nog tien wedstrijden te gaan was het voor Willems echter geen optie om het stuur voor de rest van het seizoen in handen van Echteld en de andere assistent-trainers Gert Peter de Gunst en Henry van der Vegt te laten. “Dat hebben we nooit overwogen. We wilden graag iemand die er met een frisse blik naar zou kijken.”

Senioriteit

Nadat eerder in de week Fons Groenendijk was afgehaakt, werd die frisse blik een dag na de overwinning tegen Heerenveen gepresenteerd in de persoon van Bert Konterman. De voormalige verdediger diende de club eerder al als speler, jeugdtrainer en technisch manager en was de afgelopen tijd actief als coach voor meerdere jeugdselecties bij de KNVB. Volgens Willems is hij de ideale man om PEC Zwolle aan een mooi slot van het seizoen te helpen. “We waren op zoek naar iemand met senioriteit, waar de spelers tegenop kijken. Bert is als trainer bij het grote publiek nog niet zo bekend, maar als voetballer heeft hij een grote naam opgebouwd en bij de KNVB heeft hij veel ervaring opgedaan. Het is iemand die staat voor aanvallend voetbal en die de jeugd een kans wil geven. Daarnaast kent hij de club natuurlijk heel goed. Toen hij zaterdag binnenkwam was het alsof hij nooit was weg geweest.”

Over ruim tien weken zit de klus voor Konterman er ook al weer op, maar de kans bestaat dat de man uit Rouveen ook na de zomer bij PEC actief blijft. “Mede door corona heeft Bert de laatste tijd bij de KNVB weinig trainingen en wedstrijden geleid. Nu staat hij weer dagelijks op het veld en de komende tijd gaat hij bekijken of hij dat ook op lange termijn ambieert. We zijn dus in gesprek over een rol voor volgend seizoen.”

Ondertussen ging ook de zoektocht naar een definitieve opvolger voor John Stegeman gewoon verder. Art Langeler is dé man voor de klus om PEC Zwolle na een aantal magere jaren weer nieuw elan te geven. Dat zou na acht jaar een terugkeer betekenen van de man die in 2012 met - toen nog - FC Zwolle promoveerde. “We zijn inderdaad met elkaar in gesprek. Hij is momenteel onze enige kandidaat, maar het is nog niet rond. Daarover zal de komende weken meer duidelijk worden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden