CDA Zwolle wil debat over biomassacentrale Stadshagen

Zwolle - CDA Zwolle vraagt vandaag een debat aan over de warmtecentrale in Breecamp, Stadshagen. Hierover is druk en positief overleg tussen de diverse politieke partijen.

De warmtecentrale op biomassa in Breecamp is onderwerp van discussie, over het nut en de noodzaak van biomassa. Daarnaast zijn er de klachten over stankoverlast en problemen met de kosten van de geleverde warmte.

In de koudste week van de winter, begin februari, viel de warmtecentrale een aantal keren uit. Hierdoor kwam een deel van Breecamp zonder warmte te zitten. De fractie van CDA Zwolle heeft hierover in februari vragen aan het Zwolse college gesteld.

Woordvoerder Arjan Spaans: “Buiten de genoemde problemen om, speelt er in dit dossier nog meer. Onderzoek wijst uit dat de gemeente Zwolle door het gehanteerde concessiemodel weinig invloed op de huidige warmteleverancier Eteck heeft. De wethouder heeft aangegeven dat het huidige contract (concessie) over zes jaar af zal lopen en dat er tegen die tijd naar andere oplossingen en aanbieders wordt. Maar warmteleverancier Eteck geeft aan dat de concessie echter niet over zes jaar afloopt, zij geven aan dat er tot 2041 een overeenkomst is. Dit verbaast ons zeer, het CDA Zwolle wil hier dan ook duidelijkheid over.”

Het CDA is bezig om een informatiedebat aan te vragen over de warmtecentrale in Breecamp. Daarvoor zoekt zij steun bij de andere partijen. Spaans: “Dit is een belangrijk onderwerp waarbij onze inwoners geraakt worden. Transparantie en vertrouwen is een groot goed: we gaan er dan ook vanuit dat de partijen tot elkaar komen, dat we gaan voor een goede afloop. Daarom hebben we alle Zwolse politieke partijen gevraagd om het verzoek voor dit debat te steunen.”

Mocht het informatiedebat niet de gewenste resultaten opleveren, dan heeft de gemeenteraad nog de mogelijkheid om een rechtstreeks (vervolg)debat met de wethouder aan te gaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden