Foto:

Zwolse horeca is er klaar mee: ‘terrassen open, want die zijn veilig’

Zwolle - Vijftig horecaondernemers zetten zaterdag 27 februari hun terrassen uit. “Niet om mensen te ontvangen, maar om duidelijk te maken dat mensen veilig en gecontroleerd buiten kunnen zitten, gastvrij worden ontvangen door een beroepsgroep die tijdens de vorige heropening van de horeca al heeft bewezen dat ze dit kunnen”, zeggen ze in een verklaring. Want ze zijn er klaar mee. 

De ondernemers bieden hun hulp aan om de mensen die de zon opzoeken en naar buitengaan, dat veilig te laten doen. “De overheid wil toch controle en beheersbaarheid? We begrijpen dat er maatregelen nodig zijn om aan deze situatie een einde te maken, wij kunnen helpen in de uitvoering, zorgen voor een veilige omgeving.”

“We hebben expertise op het gebied van mensen veilig ontvangen, routing hanteren, mensen aanspreken op gedrag met behoud van een goede sfeer. Nu blijven we aan de zijlijn staan, willen ze ons niet horen, laat staan naar ons luisteren. We tellen niet mee. Niet de horeca is overigens de aanzuigende werking, maar het feit dat mensen bij elkaar willen komen, waar dan ook. Nu gebeurt dat in de binnensteden op de pleinen, in tuinen en parken, ongecontroleerd. Dit kan beter bij ons plaatsvinden, gecontroleerd en veilig. Maak juist gebruik van onze expertise.” 


De ondernemers roepen mensen niet op om massaal naar de stad te komen vanaf zaterdag. “We mogen ze niet ontvangen en zullen ons vooralsnog aan deze regels houden. We willen gehoord en gezien worden als een professionele beroepsgroep, maak als overheid juist gebruik van de horeca, juist vóór de veiligheid!”

De ondernemers staat het water aan de lippen. “De horeca betaalt een heel groot deel van de rekening, al veel te lang. De horeca heeft perspectief en financiële compensatie nodig, het is op.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden