<p>Xavier Mous bereidt zich voor op een wedstrijd. Sinds een maand is hij weer eerste doelman.&nbsp;</p>

Xavier Mous bereidt zich voor op een wedstrijd. Sinds een maand is hij weer eerste doelman. 

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Xavier Mous staat weer op

Zwolle - Na een rampzalig weekend likt PEC Zwolle de wonden. Zaterdagavond werd tegen hekkensluiter FC Emmen met 3-2 verloren en na afloop werd al snel bekend dat de club per direct afscheid nam van trainer John Stegeman. Ook doelman Xavier Mous kon aan die gang van zaken weinig veranderen. “De beslissing ligt bij de club.”

(door Erwin Dijk)

De overwinning tegen PEC Zwolle betekende voor FC Emmen pas de eerste zege van het seizoen. “En het was ook gewoon terecht”, beaamt Mous. “We speelden echt ondermaats en daar balen we gigantisch van. Toen kwam het ontslag van de trainer daar nog overheen. Die keuze was niet aan ons als spelers, maar je weet dat zoiets binnen de voetballerij kan gebeuren.”

De clubleiding en de trainer besloten in december al om na dit seizoen niet samen verder te gaan, maar deze jaargang wel af te maken. Gezien de resultaten in 2021 – één overwinning in negen eredivisiewedstrijden – bleek het geen goede keuze. “Het enige wat wij hadden kunnen doen is betere resultaten halen, maar helaas is dat niet gelukt. Hopelijk kunnen we met een nieuwe trainer beter voor de dag komen.” Toen deze krant naar de drukker ging was er ondanks geruchten over de aanstelling van Art Langeler en Fons Groenendijk, officieel nog niets bekend over de opvolging van Stegeman.

Energie

Een maand geleden zag de wereld er ook voor Mous zelf nog heel anders uit. Hij was tweede doelman achter Michael Zetterer en ondanks dat zijn Duitse concurrent kort achter elkaar enkele fouten maakte, leek het er niet op dat Mous snel weer een kans onder de lat zou krijgen. Totdat voor de wedstrijd tegen FC Utrecht op zaterdag 30 januari zijn naam ineens in de opstelling stond. De gehuurde Zetterer was teruggehaald door zijn club Werder Bremen, waardoor Mous opschoof in de pikorde. “Dat is de voetbalwereld ten voeten uit. Het kan zo ineens 180 graden omdraaien. Ik hoorde op vrijdagmiddag dat ik zou spelen. Dat was natuurlijk even schakelen, maar op dat moment was dat voor mij alleen maar mooi. Het gaf me een gigantische ‘boost’ met energie.”

“Als doelman is de kans weliswaar niet heel groot, maar je weet dat er altijd een moment komt dat je weer onder de lat komt te staan. Op dat moment moet je er gewoon klaar voor zijn.”

Veel minder mooi was het voor de geboren Haarlemmer ruim 14 maanden eerder. Na zijn komst naar Zwolle won Mous aanvankelijk de concurrentiestrijd met Zetterer en kende hij een prima start van het seizoen. Die vorm kon de doelman echter niet doortrekken en na een aantal mindere wedstrijden koos trainer Stegeman voor de Duitser. Voor Mous volgde daarom ‘niet de meest gelukkige periode’ uit zijn loopbaan. “Ik vond het moeilijk om me te schikken als tweede doelman. Zo’n rol past niet bij me. Het zit in mijn natuur dat ik gas wil geven en me wil blijven ontwikkelen. Ik was er niet gelukkig mee, maar ik heb wel snel tegen mezelf gezegd dat ik realistisch moest zijn: ‘Dit is nu eenmaal de situatie. De keuze is gemaakt en daar kan ik op dit moment zelf niet zo gek veel aan doen’.”

Mous besloot om geduldig een nieuwe kans af te wachten. “Je kan in zak en as blijven zitten, maar je kunt het ook accepteren en de teleurstelling van je af gooien. Dat heb ik gedaan. Als doelman is de kans weliswaar niet heel groot, maar je weet dat er altijd een moment komt dat je weer onder de lat komt te staan. Op dat moment moet je er gewoon klaar voor zijn.”

Goede reacties

En dat was Mous, al kende hij bij zijn rentree wel een valse start. Binnen twee minuten vond Utrechter Sander van der Streek het net, hoewel de Zwolse doelman daar weinig aan kon doen. “Dat is natuurlijk niet wat ik voor ogen had, maar ook daar moet je op zo’n moment mee dealen. Als ik het even loskoppel van de resultaten gaat het volgens mij sindsdien over het algemeen goed. Ik heb veel ballen tegengehouden en krijg ook goede reacties.”

Of hij nu op de bank zit of eerste doelman is, Mous heeft hoe dan ook altijd voldoende afleiding aan zijn tweede baan. Behalve profvoetballer is hij immers ook tien uur per week werkzaam als ‘tax analyst’ bij Deloitte in Amsterdam. Hij adviseert klanten, vaak multinationals, over vennootschapsbelasting. “Dat doe ik inmiddels zo’n 2,5 jaar en dat bevalt heel goed. Het is voor iedereen natuurlijk anders, maar ik vind het heel prettig om naast het sportieve gedeelte ook een intellectuele uitdaging te hebben. Ik moet het gevoel hebben dat ik me op meerdere vlakken kan ontwikkelen. Toen ik niet speelde was het een uitlaatklep en ook nu ik wel weer speel vind ik het een fijne balans. Daardoor geeft het mij meer energie dan dat het kost.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden