Grootste deel Zwolle nog dit jaar aangesloten op snel internet

Grootste deel Zwolle nog dit jaar aangesloten op snel internet

Zwolle - Met het aantal kilometers glasvezel dat KPN tot nu toe in Zwolle heeft aangelegd kun je bijna van Zwolle naar Parijs. Sinds de start van het project begin 2019 is er 475 kilometer glasvezel de grond in gegaan en 384 kilometer in de stad gegraven. Volgens de planning kan heel Zwolle nog voor het einde dit jaar profiteren van snel internet. 

KPN startte in februari 2019 met de aanleg. Het project omvat circa 52.000 adressen, waar er op dit moment al bijna 28.000 zijn aangesloten. De wijken Diezerpoort, Holtenbroek, Aa-landen, Wipstrik, Ittersum, Schelle, Berkum en Westenholte zijn inmiddels afgerond. De binnenstad is nu aan de beurt.

Regiodirecteur Jeroen van der Jagt: “Het is fijn werken in Zwolle. De uitrol van glasvezel is een gigantisch project, want elke straat in de gemeente moet open met zo min mogelijk overlast voor de inwoners. Dan heb je vertrouwen en goede afspraken nodig met de gemeente en die zijn er. De grootste uitdaging ligt nog voor ons en dat is de uitrol in de binnenstad. De komende periode zullen de inwoners helaas af en toe wat overlast ervaren door wegafzettingen en omleidingen. We gaan ons uiterste best doen om het voor de winkeliers te minimaliseren. Daarbij houden we rekening met het bijzondere straatwerk in de binnenstad met de gedenkstenen. Alles moet er straks weer piekfijn bij liggen. Een pluspunt voor ons is dat we in Zwolle op veertig centimeter diepte kunnen uitrollen. Dat komt de snelheid ten goede.”

KPN wil graag een bijdrage leveren aan de digitalisering van Nederland en Nederland verbonden houden, of het nu hard vriest of sneeuwt of in tijden van een pandemie. Daarvoor biedt het nu al bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Vanaf 2021 rolt KPN jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Over drie jaar heeft meer dan de helft van Nederland glasvezel van KPN in de meterkast, in 2025 is dat circa 65 procent. Ook daarna gaat KPN door met de vernieuwing van zijn netwerk, zodat op termijn meer dan 80 procenyt van Nederland via het netwerk van KPN de beschikking heeft over een snelle en toekomstvaste internetverbinding.

KPN stelt al sinds jaar en dag zijn netwerk open voor andere aanbieders om telecomdiensten aan te bieden. Dat is ook het geval in Zwolle. Consumenten hebben daardoor veel te kiezen in Nederland als het gaat om telecom. Het maakt ook dat de capaciteit van het netwerk van KPN beter wordt benut.

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen. De komende jaren blijft de groei van data enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality, aankopen in webwinkels en vanwege toepassingen in de zorg en op school.

Meer berichten