Hilda schrijft helende voorleesverhalen


<p>Hilde van der Tuin. &#39;Bijzonder hoe verhalen kunnen bijdragen in de persoonlijke ontwikkeling.&#39; &nbsp;(Foto: Frans Paalman)</p>

Hilde van der Tuin. 'Bijzonder hoe verhalen kunnen bijdragen in de persoonlijke ontwikkeling.'  (Foto: Frans Paalman)

(Foto: Frans Paalman Zwolle)

Hilda schrijft helende voorleesverhalen

Zwolle - “Kinderen voelen vaak dezelfde emoties als volwassenen, maar beleven het anders”. Hilda maakt met haar verhalen een brug tussen voelen en begrijpen, waardoor ouders en kinderen met elkaar kunnen praten over gevoelige onderwerpen. “Een boodschap of tip is vaak abstract” vertelt Hilda. “Het sluit niet altijd op de belevingswereld van kinderen aan, zo zijn mijn versterkende voorleesverhalen ontstaan”.

(door Esther Mostert)

“Ik probeer mijn advies te vertalen in begrijpelijke taal. De troostende lessen worden in het verhaal uitgesproken door een dier, knuffel of wijs figuur zoals Spiderman. Zo maak ik het voor een kind interessant”. Hilda van der Tuin (50) is kinder- en jongerencoach. Ze heeft een eigen coachpraktijk in Zwolle voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Ook biedt ze opvoedondersteuning voor ouders en ze verzorgt workshops rondom verschillende thema’s op het gebied van opvoeden en opgroeien. Denk aan puberperikelen, omgaan met verlies, angst en hoogbegaafdheid.

Door de coronamaatregelen ligt echter een deel van haar werkzaamheden stil. Toch blijft Hilda positief. Ze probeert in mogelijkheden te denken en is op zoek gegaan naar alternatieven. Ze gebruikt de beperkingen om bepaalde werkzaamheden verder uit te diepen. Het schrijven van versterkende voorleesverhalen is een tool die Hilda al langer inzet bij de begeleiding van ouders en kinderen. Het is een mooie manier om de gevoelens van kinderen vertalen. “Het is zo belangrijk dat kinderen zich begrepen voelen. Mijn helende voorleesverhalen zorgen daarvoor, want kinderen kunnen zich herkennen in de verhalen die ik op maat voor ze schrijf. Hierdoor kan een verandering op gang komen”.

‘Verrassend hoeveel kracht een verhaal heeft’

Hilda legt uit waarom het zo goed werkt om met een verhaal een boodschap over te brengen. “Een boek of persoonlijk verhaal kan heel mooi op de belevingswereld van het kind aansluiten. Daardoor komt de boodschap denk ik net even anders binnen”. Een helend voorleesverhaal raakt volgens Hilda het onderbewuste. “Het komt binnen op zielsniveau, omdat de belevingswereld van het kind wordt vergroot en de fantasie wordt geprikkeld”. Hilda schrijft verhalen waarin kinderen zichzelf en hun eigen ervaring kunnen herkennen, waardoor haar boodschap of tip beter overkomt en makkelijker wordt opgepikt. “Bijzonder hoe verhalen kunnen bijdragen in de persoonlijke ontwikkeling. Herkenning geeft erkenning”.

In haar werk als kind- en jongerencoach heeft ze al veel positieve reacties gekregen op haar helende voorleesverhalen. Ze gunt dit ook aan kinderen en ouders buiten haar coachpraktijk om. Dat heeft ze nu mogelijk gemaakt. Via haar site kan je een vragenformulier aanvragen. Daarna voert ze een gesprek (telefonisch of via Zoom) met de ouders van het kind. Hilda schrijft dan het verhaal en stuurt het per post op, zodat de ouder het verhaal zelf aan zijn of haar kind kan voorlezen. Prijzen vanaf 50 euro.

www.jijzwolle.nl

Meer berichten