<p>Virgil Misidjan in actie tegen RKC. Die wedstrijd eindigde anderhalve week geleden in 1-1.</p>

Virgil Misidjan in actie tegen RKC. Die wedstrijd eindigde anderhalve week geleden in 1-1.

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Virgil Misidjan geniet in Zwolle

Met Kenneth Paal, Reza Ghoochannejhad en Rico Strieder telde de selectie van PEC Zwolle al een aantal spelers met een landstitel op hun naam, maar Virgil Misdjan steekt er nu met kop en schouders bovenuit. De aanvaller werd vijf keer kampioen in Bulgarije en hervindt na een lastige periode in Duitsland nu het voetbalgeluk in Zwolle. “Ik ben zo aan het genieten dat ik nog niet aan de toekomst wil denken.”

(door Erwin Dijk)

‘Die is op de brommer’, zei voetbalanalist René van der Gijp ooit over de snelle buitenspeler, kort nadat hij bij Willem II zijn debuut had gemaakt in het betaalde voetbal. Nu vertoont Misidjan zijn dribbels langs de zijlijn bij PEC Zwolle. Soms gaat het mis, maar als zijn acties lukken dan ziet het er meteen ook fraai uit. Zoals die dribbel tegen FC Utrecht enkele weken geleden, toen hij al in de vijfde minuut de 1-1 maakte. “Die was lekker. Ik voel me steeds beter, hoewel het weer mij niet echt helpt, haha. Ik ben heel blij dat ik hier de kans krijg om fit te worden. Nu moeten die laatste procentjes er nog bij.”

Misidjan refereert aan zijn laatste periode bij het Duitse FC 1. FC Nürnberg. Waar hij aanvankelijk nog veel speelde, belandde hij in zijn eerste seizoen na het ontslag van de trainer en de technisch directeur op de bank. In de aanloop naar de tweede jaargang scheurde hij zijn voorste kruisband en eenmaal weer fit kreeg hij het afgelopen half jaar niet de kans om wedstrijdritme op te doen. Een enkelblessure gooide eveneens roet in het eten, waarna PEC Zwolle een lijntje naar hem uitgooide. “Ik heb een heel goed gesprek gehad met de trainer en de technische manager. Ik heb gezegd dat ik niet wist of Nürnberg me wilde laten gaan, dus dat ze er nog wel met de club uit moesten komen. Bij Nürnberg vroegen ze of ik zelf wel wilde, omdat ik wel salaris in zou moeten leveren. Maar ik had zo’n goed gevoel bij PEC dat ik dat er graag voor over had.”

 “Ik mis de supporters heel erg. Ik vind het altijd heerlijk om mee te gaan in hun emoties, daar ga ik echt beter van spelen. Ik hoop dat het dit seizoen nog kan, maar ik vrees van niet.”

Daarmee keerde de Brabander terug naar de competitie die hij in de zomer van 2013, kort na zijn twintigste verjaardag had verlaten. Bij zijn jeugdclub Willem II had Misidjan zich in de kijker gespeeld bij de Bulgaarse topclub PFK Ludogorets. “Als jonge speler sta je misschien niet meteen te popelen om naar Bulgarije te gaan en mensen vroegen zich ook af of het wel de juiste keuze was. Maar voor mij was het overduidelijk: we waren met Willem II net gedegradeerd, dus voor mij was het de keuze tussen de Jupiler League en de Europa League. Ludogorets is een Bulgaarse topclub. Ik heb daar vijf jaar gespeeld en enorm genoten. We zijn elk jaar kampioen geworden en ik heb fantastische Europese wedstrijden mogen spelen.”

Kort na zijn transfer speelde én scoorde Misidjan in de Europa League tegen PSV. “Dat was een heel mooi moment om mezelf te laten zien en te tonen dat Ludogorets ook internationaal gewoon een goede club is.” Later volgden Champions Leagueduels tegen een aantal van de grootste ploegen in Europa, zoals Liverpool, Real Madrid en Paris Saint Germain. “Ik heb gespeeld tegen spelers als Coutinho, Gerrard, Bale, Ronaldo en Cavani. Voor mij was het echt mooie herinnering op mooie herinnering.”

Salaris

Hij kent de verhalen over misstanden in het Oost-Europese voetbal, zoals omkoping door gokmaffia en betalingsproblemen bij clubs. Persoonlijk zegt Misidjan daar echter niets van gemerkt te hebben. “Daarom kan ik er ook weinig over zeggen. Mijn salaris is altijd op tijd betaald. En we wonnen wel vaak met 3-0 of 4-0, maar dat was gewoon omdat we een goed team hadden.” Niet alleen maakte de aanvaller een boel mooie voetbalherinneringen, ook buiten het veld deed hij in Bulgarije de nodige levenswijsheden op. “Vergeleken met Nederland en Duitsland is het toch heel anders. De mensen zijn daar veel meer blij met kleine dingen. Ondanks dat ze weinig hebben, hebben ze toch veel plezier.”

Misidjan tekende bij PEC een contract voor een half seizoen, wat betekent dat zijn Zwolse avontuur er over drie maanden vermoedelijk alweer op zit. Met wat er daarna gaat gebeuren is de aanvaller nog niet bezig. “Het is inderdaad maar heel kort. Maar ik ben zo blij en dankbaar dat ik weer plezier in het voetbal heb en ik ben zo aan het genieten dat ik daar nog niet aan wil denken. Ik wil nu gewoon goed spelen en wedstrijden winnen met PEC Zwolle.”

Stiekem hoopt zijn dribbels nog een paar keer live aan het Zwolse publiek te kunnen laten zien. “Ik mis de supporters heel erg. Ik vind het altijd heerlijk om mee te gaan in hun emoties, daar ga ik echt beter van spelen. Ik hoop dat het dit seizoen nog kan, maar ik vrees van niet.”

Meer berichten