Benson Manuel ontmoet zijn vrienden


<p>Benson Manuel was zaterdag tegen RKC meteen de smaakmaker aan Zwolse kant. Tot een overwinning leidde het echter niet: 1-1.</p>

Benson Manuel was zaterdag tegen RKC meteen de smaakmaker aan Zwolse kant. Tot een overwinning leidde het echter niet: 1-1.

(Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Benson Manuel ontmoet zijn vrienden

Zwolle - In zijn eerste wedstrijd als basisspeler gaf Benson Manuel zaterdag meteen zijn visitekaartje af. Met zijn dribbels, passes en voorzetten was de Belg de smaakmaker aan Zwolse kant. “Ik heb een tijdje weinig gespeeld, dus ik moet er nog een beetje inkomen. Dan hoop ik dat de goals en assists gaan komen.”

(door Erwin Dijk)

Eigenlijk had technisch manager Mike Willems de Belgische aanvaller afgelopen zomer al graag toegevoegd aan de Zwolse selectie. Dat lukte niet, maar het contact en de interesse bleven. Nadat Manuel aan het begin van het seizoen een hamstringblessure opliep en na zijn herstel bij Royal Antwerp FC weinig meer aan spelen toe kwam, besloot Willems het opnieuw te proberen. Deze keer met meer succes, want eind januari kwam de huurdeal voor een half jaar rond. “Het Nederlandse voetbal spreekt mij aan. Als een mooie club als PEC Zwolle dan zoveel vertrouwen in je uitspreekt, dan is de keuze snel gemaakt. Tot nu toe heb ik het erg goed naar mijn zin. Alle mensen, van de staf en de spelers tot de mensen in de keuken, zijn heel aangenaam.”

Manuel – voluit Benson Samuel Hedilazio – heeft op 23-jarige leeftijd al een aardig rijtje clubs achter zijn naam. Voordat hij in 2019 vertrok naar Royal Antwerp FC, waar hij de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis werd, stond Manuel onder contract bij KRC Genk. Zijn beste periode als voetballer beleefde de aanvaller toen hij door die club werd verhuurd aan Royal Excelsior Moeskroen. “Daar had ik goede statistieken en kon ik mezelf voor het eerst echt laten zien in de Eerste Klasse (de hoogste Belgische afdeling, red.).

Toch bestempelt hij die periode niet als mooiste tijd. Dat waren de eerste jaren nadat hij enkele weken na zijn zeventiende verjaardag zijn debuut had gemaakt voor Lierse SK. “Ik was net prof en speelde daar met allemaal vrienden. Het was voor ons een droom die uitkwam.” Die vrienden kende hij van de JMG Academy, waar Manuel een groot deel van zijn jeugdopleiding doormaakte. Die voetbalschool is gevestigd in meerdere landen en heeft in België een samenwerking met Lierse SK. “Ik heb daar zes jaar lang gezeten. Van maandag tot en met vrijdag verbleven we op het internaat en in het weekend waren we thuis. De beste spelers kregen een kans bij Lierse SK.”

“Hier gaan clubs volgens mij iets meer uit van hun eigen filosofie. Als een club een bepaald soort voetbal wil spelen dan hebben ze daar een plan mee en zoeken ze daar een trainer bij”

De Belgische international Jason Denayer behoort tot de bekendste exponenten, maar ook de Nederlandse eredivisie herbergt momenteel een aantal spelers uit de JMG Academy. Het toeval wil dat Manuel in zijn eerste drie wedstrijden bij PEC Zwolle direct drie vrienden ontmoet. Hij maakte anderhalve week geleden zijn debuut tegen FC Utrecht, waar Othmane Boussaid sinds dit seizoen speelt. Zaterdag tegen RKC trof hij Anas Tahiri en als de weersomstandigheden het toelaten staat zaterdag het uitduel tegen FC Groningen op het programma, waar Ahmed El Messaoudi speelt. “Ik heb zes jaar met die jongens op een kamer gelegen. We zijn als broers voor elkaar. Dan is het natuurlijk superfijn om ze hier in Nederland weer te ontmoeten.”

Voorkeur

Na een periode met weinig speelminuten hoopt Manuel er de komende maanden in Nederland ‘weer goed in te komen’ en belangrijk te zijn met doelpunten en assists. Wat er in de zomer gaat gebeuren laat hij op zich afkomen, maar een voorkeur laat de aanvaller al wel doorschemeren. “Ik sta nog onder contract bij Antwerp, dus ze kunnen me terughalen. Maar ik zou het mooi vinden om in Nederland te blijven spelen. Ik sta voor alles in Nederland open.”

Een van de redenen daarvoor is het verschil in aanpak tussen Belgische en Nederlandse clubs, dat Manuel geconstateerd heeft. “Hier gaan clubs volgens mij iets meer uit van hun eigen filosofie. Als een club een bepaald soort voetbal wil spelen dan hebben ze daar een plan mee en zoeken ze daar een trainer bij. In België is het veel meer de trainer die bepaalt wat voor soort voetbal er gespeeld wordt. Als een trainer die graag mooi voetbal wil spelen ontslagen wordt, dan kan het zomaar gebeuren dat er een week later een trainer is die vooral met lange ballen wil spelen. Dat zul je hier niet zo snel zien.”

Mocht de creatieve voetballer het de komende tijd goed gaan doen in Nederland, dan komt heel misschien het Belgische nationale elftal wel weer in beeld. Manuel kwam uit voor België -19 en België -21 en weet dus hoe het is om in het shirt van de Rode Duivels te spelen. “Natuurlijk is dat een droom, maar ik blijf wel realistisch. Op dit moment concentreer ik me op mijn periode hier in Zwolle.”

Meer berichten